Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιόρισε τον ρόλο των εταιρειών βιοτεχνολογίας στη διαδικασία απαγόρευσης, βελτιώνοντας έτσι την απαράδεκτη πρόταση που είχε κάνει ο κ. Μανιάτης επί Ελληνικής Προεδρίας.
Στη σημερινή ψηφοφορία, οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν για να βελτιώσουν το κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο είχε προταθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη επί Ελληνικής Προεδρίας1 και στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Υπουργοί Περιβάλλοντος τον Ιούνιο. Το προσχέδιο νόμου που είχε προτείνει ο Έλληνας Υπουργός ήταν γεμάτο σοβαρά νομικά κενά και άφηνε τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετέτρεπε τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων σε «επίσημους συνομιλητές» στη διαδικασία απαγόρευσης.
«Οι Ευρωβουλευτές κατάφεραν σήμερα να κλείσουν μερικά από τα παράθυρα που είχε ανοίξει στα μεταλλαγμένα η πρόταση του κ. Μανιάτη. Η σημερινή ψηφοφορία δίνει στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων που θέλουν να αμφισβητήσουν αυτή την απαγόρευση»,
δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας τη Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με διαπραγματεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, καθώς και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση, καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει.