Η συνεδρίαση ξεκίνησε αφού ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε τον νέο Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Πούλο ως πρώτου επιλαχόντος, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος από τη θέση του Αντιδημάρχου Δ. Ε. Ραχών Αποστόλου Φ. Καρίμαλη, ο οποίος παραιτήθηκε και από τη θέση του ως Δημοτικός Σύμβουλος. Επίσης παρουσιάστηκε ο νέος Αντιδήμαρχος Ραχών κ. Νίκος Καλαμάρας.
Αμέσως μετά ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι θα συμμετέχει στην αυριανή συνεδρίαση της Π. Ε. Βορείου Αιγαίου που θα γίνει στην Αθήνα και θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα των Δήμων της Περιφέρειας, με κυριότερο θέμα το οικονομικό, που απασχολεί άλλωστε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Την αμέσως επόμενη μέρα (Πέμπτη) θα συμμετέχει στη συνέλευση που θα έχει η ΚΕΔΕ στη Αθήνα, καθώς επίσης αντιπροσωπεία της θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό για να εκθέσουν τα φλεγόμενα θέματα των Δήμων, που ίσως αναγκάσουν αρκετούς Δήμους να «βάλουν λουκέτο», αν δεν βρεθεί κάποια λύση. Σημειωτέο ότι δεν έχει δοθεί σε κανένα Δήμο καμία οικονομική ενίσχυση για το 2012, και ότι έργα εκτελούνται (όπως και στην Ικαρία), γίνονται από υπόλοιπα κονδυλίων σε μεταφορά από το 2011.
Ακολούθησε η ανάγνωση από τον Πρόεδρο των θεμάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αμέσως μετά ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φ. Καρούτσος ζήτησε να συζητηθεί προ ημερήσιας διατάξεως το πρόβλημα «Δρόμος Γεμέλια – Προεσπέρα – Κ. Προεσπέρα», και ότι θα αιτιολογούσε το επείγον του θέματος. Επίσης ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σ. Σταμούλος έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με τους λογαριασμούς του νερού (που ήδη έχουν αποσταλεί στους δημότες – καταναλωτές), οι οποίοι έχουν υπερβολικά ποσά, τουλάχιστον στη Δ. Ε. Ευδήλου, τα οποία γνωρίζει, και πώς οι δημότες θα βρουν τη λύση, αφού ταλαιπωρηθούν να έρχονται στον Άγιο Κήρυκο για να αποκατασταθούν στις σωστές τιμές οι λογαριασμοί τους. Με παρέμβαση του Αντιδημάρχου κ. Α. Σκάρου, ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί επί τόπου, χωρίς μετακινήσεις, με ένα απλό τηλεφώνημα στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Στη συνέχεια, και με παρέμβαση του Δημάρχου είπε ότι είναι ένα πρόβλημα της μηχανογράφησης και ότι με καλή την πίστη να γίνει επίλυση του προβλήματος. Άλλωστε ο Δήμος προσπαθεί, με αλλαγή των παλαιών και φθαρμένων μετρητών, την επισκευή του δικτύου και την πάταξη του φαινόμενου της παράνομης χρήσης του νερού ύδρευσης για άρδευση, να νοικοκυρέψει το συγκεκριμένο θέμα της ύδρευσης και αν γίνονται κάποια λάθη, αυτά διορθώνονται. Άλλωστε ο Δήμος δεν θέλει να επιβαρύνει τους δημότες με τα οποιαδήποτε «χαράτσια», όπως είπε άλλος σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Για το θέμα προ ημερησίας διατάξεως που τέθηκε από τον Φ. Καρούτσο «Δρόμος Γεμέλια – Προεσπέρα – Κ. Προεσπέρα», ο κ. Δήμαρχος είπε ότι είναι υποχρέωση της εταιρίας να κάνει την περιβαντολογική μελέτη. Ο Δήμος έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Σάμου και ζήτησε το θέμα να συζητηθεί σε ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Φ. Καρούτσος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, και με ψήφους 10 προς 9 αποφασίστηκε να συζητηθεί στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρούτσος επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα και στο πόσο σημαντικό είναι το έργο, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρο το νησί. Τώρα εάν ο κ. Δήμαρχος δεν το έχει αντιληφθεί και το υποβαθμίζει, εμείς (η Λαϊκή Συσπείρωση) θα προσπαθήσουμε, μέσα από το Δ. Συμβούλιο, να υπερβούμε τα όποια προβλήματα (περιβαντολογική μελέτη, τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης κλπ). Με παρέμβαση του ο κ. Η. Γαγλίας (ΑΣΠΙ) ανακοίνωσε για δυο επιστολές του κ. Ροντήρη (εκπροσώπου της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες).
Η πρώτη το 2010 λέει ότι η εταιρία ΔΕΗ – Ανανεώσιμες αναλαμβάνει τα ανταποδοτικά έργα (περιβαντολογική μελέτη – κατασκευή του δρόμου κλπ) Στη δεύτερη επιστολή του το 2012 ξαναλέει ότι η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες αναλαμβάνει τα ανταποδοτικά έργα, και ότι κύριος του έργου (Δρόμος Γεμέλια – Προεσπέρα – Κ. Προεσπέρα) είναι ο Δήμος. Σαν Δήμος (λέει ο Η. Γαγλίας) καθυστερούμε αδικαιολόγητα πάνω από 5 μήνες. Σε παρέμβασή του ο Λ. Κόχυλας δηλώνει ότι για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα ας αναλάβει ο Δήμος εν τέλει την κατοχύρωση της περιβαντολογικής μελέτης. Παρενέβη και ο κ. Στέλιος Τσαντίρης (Πρόεδρος του Συλλόγου Προεσπέρας) ως εκπρόσωπος των κατοίκων, όπου αφού έκανε υπενθύμιση της επιστολής που έστειλε στο Δήμο με έκθεση των προβλημάτων, είπε ότι αυτό που επείγει είναι η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, γιατί κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες. Αν υπάρχουν 3-4 συγχωριανοί που αντιδρούν να αναλάβει ο Δήμος τη διευθέτηση του θέματος ή να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ακολούθησε παρέμβαση και άλλων κατοίκων της περιοχής για να καταλήξουμε ε παρέμβαση του Δημάρχου, ο οποίος είπε «Έχουμε ένα έργο που ξεκίνησε με 17 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε 24 εκατ. και σήμερα έχουμε κάλυψη του 40% του έργου και κινδυνεύουμε να εγκαταλειφθεί το έργο. Επίσης στην αρχή είχαμε 2 κατοίκους που αντιδρούσαν για το έργο του δρόμου, μετά έγιναν 4, και μόλις ακούστηκε ότι ίσως προχωρήσουμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση παρουσιάστηκαν 18 κάτοικοι. Έτσι, δεν βρίσκουμε άμεση λύση στο πρόβλημα. Εμείς, σαν Δήμος, είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του έργου και σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς, προχωρούμε σε πίεση στην ανάδοχο εταιρία για να συνεχίσει το έργο και παράλληλα να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να υπερβούμε τα όποια προβλήματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων. Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα ότι ο Δήμος δεν είχε και δεν θα έχει καμία ευθύνη για τα όποια προβλήματα προσπαθούν κάποιοι να του φορτώσουν.
Συνεταιρισμός Χριστού Ραχών
Για το πρώτο θέμα ο εισηγητής Λ. Κόχυλας ανέφερε ότι το 1976 η τότε κοινότητα Ραχών αποφάσισε να διαθέσει με τη μέθοδο της ανταλλαγής, τη σημερινή πλατεία Αγ. Γεωργίου Ραχών, όπου αργότερα κτίστηκε το κτίριο του Συνεταιρισμού. Τώρα, που ο Συνεταιρισμός οδηγείται σε πτώχευση υπάρχει περίπτωση να χαθεί και το κτίσμα και η πλατεία εάν την διεκδικήσει κάποιος από τους ιδιώτες πιστωτές. Γι αυτό κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσει η ανάκληση των δυο συμβολαίων ανταλλαγής του οικοπέδου της πλατείας και του κτιρίου. Σε παρέμβασή του ο Φ. Καρούτσος (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε να μην προχωρήσουμε στη διαδικασία εάν δεν πάρουμε και τη γνώμη άλλου νομικού συμβούλου και να συζητηθεί το θέμα, παρουσία των φυσικών ενδιαφερομένων (μελών του Συνεταιρισμού). Σε παρέμβασή του Η. Γαγλία (ΑΣΠΙ), είπε ότι και παλαιότερα είχαν ξαναθέσει σχεδόν την ίδια πρόταση (του Λ. Κόχυλα). Ζήτησε να διασφαλιστεί η αποζημίωση του κτηρίου και της πλατείας. Να μεταφερθεί κάπου αλλού ο Συνεταιρισμός και να αποδοθεί η πλατεία σε δημόσια χρήση. Σε παρέμβασή του ο Λευτέρης Βρούλος (εκ μέρους του Συνεταιρισμού) ζήτησε να παραδοθεί ο χώρος (κτίριο και πλατεία) στο Δήμο και με τα λεφτά που θα εισπράξει ο Συνεταιρισμός να ξεχρεώσει. Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις συνεταίρων. Η συζήτηση κάποια στιγμή έγινε ιδιαίτερα έντονη ανάμεσα στο Δήμαρχο και συμβούλους της Συμπολίτευσης με συμβούλους της Αντιπολίτευσης και μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά αποφασίστηκε η συζήτηση να αναβληθεί για το επόμενο Δ. Συμβούλιο, που ζητήθηκε να γίνει στην έδρα της Δ. Ε. Ραχών. Λόγω του ότι τα προηγούμενα θέματα είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος από τη συνεδρίαση (σχεδόν 4 ώρες), το δεύτερο θέμα αναβάλλεται για το επόμενο Δ. Συμβούλιο.
Το 3ο θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Το 4ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 5ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 6ο θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Το 7ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 8ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 9ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 10ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 11ο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Σωτήρης Πολίτης για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm – ikariaki.gr