Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, από την εκδίωξη του κ. Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο, η στρατιωτικά υποστηριζόμενη μεταβατική κυβέρνηση έχει σκοτώσει περισσότερους από χίλιους ισλαμιστές υποστηρικτές του και έχει φυλακίσει τουλάχιστον 16.000 διαφωνούντες, ενισχύοντας τη δυσπιστία και τη διαίρεση του κόσμου.
Ως επιστέγασμα αυτής της πολιτικής, ο τοποθετημένος από τους στρατιωτικούς μέχρι πρότινος Πρόδερος της Αιγύπτου και πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου (όλα τα μέλη του οποίου έχουν, ας σημειωθεί, διοριστεί από τον κ. Χόσνι Μουμπάρακ) κ. Αντλυ Μανσούρ, δύο μόλις ημέρες πριν εγκαταλείψει το αξίωμα και επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του, εξέδωσε ένα νέο εμβριθή εκλογικό νόμο, που, κατά την άποψη των ειδικών, εξαφανίζει κάθε πιθανότητα άσκησης βουλευτικής αντιπολίτευσης προς το διάδοχό του.” Τα μέλη της (νέας) Βουλής θα είναι υπάκουα στον Πρόεδρο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα λειτουργούν περισσότερο σαν ‘σφραγίδα’ παρά σαν ουσιαστικοί ελεγκτές της προεδρικής εξουσίας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η τελετή ορκομωσίας την Κυριακή, οπως αναμενόταν, εμφάνισε το νέο Πρόεδρο να έχει πλήρη έλεγχο του αιγυπτιακού κράτους, με ελάχιστο ή μηδαμινό κίνδυνο δικαστικής, νομοθετικής ή γραφειοκρατικής παρεμπόδισης του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, σε οξεία αντίθεση με ό,τι συνέβη στην ταραχώδη προεδρία του κ. Μοχ. Μόρσι, ήδη απο την τελετή ορκωμοσίας του.
Ωστόσο, ο 59χρονος κ. Σίσι αναλαμβάνει επίσημα την ηγεσία ενός έθνους καταταλαιπωρημένου, φοβισμένου και κατακερματισμένου, με την άμεση ευθύνη να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις, όσες δεν έχει η Αίγυπτος αντιμετωπίσει στις έξι δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την πτώση της βρεττανικά υποστηριζόμενης μοναρχίας.
Χωρίς τα δισεκατομμύρια δολλάρια της συνεχιζόμενης βοήθειας από τους μονάρχες του περσικού κόλπου, τους ευτυχείς για την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (με πρωτοκλασάτο χορηγό τον βασιλέα της Σ. Αραβίας Αμπντουλάχ), το αιγυπτιακό θησαυροφυλάκειο θα ήταν άδειο και η οικονομία της χώρας-κόσκινο αδιάθετων επιδοτήσεων και αχαλίνωτης διαφθοράς από παλαιότερα – σε κατάρρευση, με αιχμή του δόρατος το ζωτικό τομέα του τουρισμού.
Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, ορκιζόμενος να ηγηθεί ενός ”περιεκτικού” εθνικού ταξιδιού, ”όπου κάθε πλευρά θα ακούσει προσεκτικά την άλλη με αμεροληψία, όπου θα διαφωνούμε για το καλό της πατρίδας και όχι πέραν αυτού, όπου οι διαφορές μας, θα μάς εμπλουτίζουν και θα προσφέρουν ποικιλία, διαχέοντας πνεύμα συνεργασίας και αγάπης στους πατριώτες εργάτες μας”.
Χρόνος κριτής πάντων….
Πηγή: http://www.financialtone.gr