Οι κάτοικοι Καρκιναγρίου και Τραπάλου επαναφέρουν το ζήτημα της κατάστασης του δρόμου Καρκινάγρι – Μαγγανίτης, ζητώντας από τον Δήμο Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.
Σε επιστολή τους κάνουν λόγο για χρόνια αδράνεια, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε τοπικές συνελεύσεις, παρουσία αιρετών εκπροσώπων.
Όπως αναφέρουν, το ετήσιο καλοκαιρινό στρώσιμο του δρόμου με χώμα έχει ολιγοήμερη διάρκεια, καθώς οι συχνοί βοριάδες σηκώνουν το χώμα, δημιουργώντας νέα προβλήματα στους κατοίκους και στους διερχόμενους οδηγούς.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δέχεται αυξημένο φόρτο οχημάτων από ντόπιους και επισκέπτες, ενώ τον χειμώνα οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις τον καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνο.
Παράλληλα, τονίζουν ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να μεριμνά για την ασφάλεια του οδικού δικτύου όχι μόνο στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, αλλά και στις απομακρυσμένες κοινότητες του Καρκιναγρίου και του Τραπάλου.
«Απαιτούμε τα αυτονόητα, εν έτει 2026: την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Απαιτούμε ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλα χωριά, αξιοπρέπεια και σεβασμό από τους αρμόδιους φορείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.
Ακολουθεί η επιστολή:
Αξιότιμοι κύριοι,
Για χρόνια τώρα, παρά τις άπειρες διαμαρτυρίες των κατοίκων Καρκιναγρίου – Τραπάλου, παρά τις συζητήσεις στις γενικές συνελεύσεις σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με την παρουσία των εκάστοτε Δημάρχων και Αντιδημάρχων, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί και καμιά σοβαρή υπόσχεση δεν έχει δοθεί σε ό,τι αφορά τον επαρχιακό – δημοτικό δρόμο Καρκιναγρίου – Μαγγανίτη.
Αντίθετα, στις συνελεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας συζητείται και αποφασίζεται και άμεσα γίνεται κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών για παρεμβάσεις – ασφαλτοστρώσεις αγροτικών και ιδιωτικών δρόμων.
Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να κινητοποιηθεί επιτέλους, να κινητοποιήσει και να απαιτήσει από την Περιφέρεια να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική βελτίωση του ανωτέρου δρόμου.
Το ετήσιο «καλοκαιρινό» στρώσιμο του δρόμου με χώμα, χωρίς ούτε καν να βραχεί και να πατηθεί, έχει ολιγοήμερη διάρκεια, λόγω των συχνών βοριάδων της εποχής, που σηκώνουν το χώμα και μόνο πρόβλημα δημιουργούν στους κατοίκους.
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση και την ποινική ευθύνη να διατηρεί το οδικό δίκτυο ασφαλές, όχι μόνο των μεγάλων πόλεων του νησιού, αλλά και των μοναδικών αποκομμένων χωριών του νησιού: Καρκινάγρι – Τράπαλο.
Ο συγκεκριμένος δρόμος, εκτός από τις αυτονόητες δυσκολίες του χειμώνα, τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο φορτίο οχημάτων από τουρίστες αλλά και ντόπιους. Λόγω των βροχοπτώσεων και συχνών κατολισθήσεων καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Η χρόνια αδράνεια των αρμοδίων φορέων συνιστά σοβαρή αμέλεια.
Απαιτούμε τα αυτονόητα, εν έτει 2026 και μετά από επανειλημμένα αιτήματα των κατοίκων:
την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.
Απαιτούμε την ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλα πολύ μικρότερα χωριά.
Απαιτούμε επίσης αξιοπρέπεια και σεβασμό από τους αρμόδιους φορείς.
Με εκτίμηση,
Κάτοικοι Καρκιναγρίου και Τραπάλου


