Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σκυλακάκη στην διαμαρτυρία που κατέθεσε ο Βουλευτής Α Ανατολικής Αττικής με την Ελληνική Λύση κ.Στυλιανό Φωτόπουλο από τον Αλιευτικό Σύλλογο Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αλιεία και η βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους.
Ειδικότερα
1) Η αύξηση των θηλαστικών (λαγοκέφαλων και λεοντόψαρων) προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τον πληθυσμό των υπόλοιπων θαλασσινών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους
2) Η υπεραλίευση καθίσταται ανεξέλεγκτη
3) Υφίσταται παράνομη και αλόγιστη αλιεία
4) Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνουν βάναυσα τον οικονομικό προϋπολογισμό και
5) Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά μας ύδατα, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη από πειρατική αλίευση, παρενοχλώντας, παρεμποδίζοντας και αποστερώντας νόμιμα εισοδήματα και πόρους από τους Έλληνες ψαράδες.
Ο Υπουργός στα ανωτέρω απάντησε μόνο στο πρώτο ερώτημα σχετικά με τους πληθυσμούς Λαγοκέφαλου πως:
Σχεδιάζονται δράσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Διαβάστε την απάντηση παρακάτω όπως και την αρχική ερώτηση όπως κατατέθηκε.
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Στυλιανό Φωτόπουλο, η οποία μας διαβιβάστηκε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 875/271034/26-9-2024 έγγραφό του, σας γνωστοποιούμε ότι τα επιμέρους ερωτήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ωστόσο, αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου με θέμα «Σύνταξη καταλόγου εισβλητικών (ξενικών) ειδών και οργάνωση μεθοδολογίας για την εκτίμηση του κινδύνου που προκαλούν» και τα είδη Lagocephalus sceleratus (Λαγοκέφαλος) και Pterois miles (Λεοντόψαρο) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των προτεινόμενων ειδών για ένταξη στον κατάλογο χωροκατακτητικών ειδών εθνικού ενδιαφέροντος («Εθνικός Κατάλογος»). Ο Εθνικός Κατάλογος έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή και αναμένεται η έκδοσή του. Για τα είδη που θα συμπεριληφθούν στον Εθνικό Κατάλογο, αλλά και για τα είδη του Ενωσιακού Καταλόγου του ανωτέρω Κανονισμού προβλέπεται η κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης. Επίσης, σχεδιάζονται δράσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης
Θεσσαλονίκη, 10/9/2024
Ερώτηση Του: Φωτόπουλου Στυλιανού, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών
“Ο Γλάρος” και των μελών του, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παράκτια και τη μέση αλιεία»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αλιείς, καθώς η επιβίωσή τους δυσχεραίνεται, εξαναγκάζοντας πολλούς εξ αυτών να σταματούν τη δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα ολοένα αυξανόμενα έξοδα που απαιτούνται. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι η βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας κινδυνεύει, το επάγγελμά τους υποβαθμίζεται και οι ίδιοι οι αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς: 1) Η αύξηση των θηλαστικών (λαγοκέφαλων και λεοντόψαρων) προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τον πληθυσμό των υπόλοιπων θαλασσινών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους, 2) Η υπεραλίευση καθίσταται ανεξέλεγκτη, 3) Υφίσταται παράνομη και αλόγιστη αλιεία, 4) Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνουν βάναυσα τον οικονομικό προϋπολογισμό και 5) Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά μας ύδατα, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη από πειρατική αλίευση, παρενοχλώντας, παρεμποδίζοντας και αποστερώντας νόμιμα εισοδήματα και πόρους από τους Έλληνες ψαράδες.
Ζητούν οι ως άνω από τους αρμόδιους φορείς: 1) Μείωση στις τιμές των καυσίμων, 2) Αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από θηλαστικά ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και 3) Αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, προς όφελος των αλιέων και της τοπικής κοινωνίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ