Table of Contents
Πρόσφατα (20/9) ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βιλιάρδος Βασίλειος, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στυλιανίδη Χρήστο, σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στην Ικαρία, μετά από σχετικό αίτημα του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου “Ο Ίκαρος”. Προβλήματα που πλήττουν άμεσα το επάγγελμά τους, όπως η αυξήσεις στα καύσιμα, η υπεραλίευση, η παρουσία τουρκικών αλιευτικών.
Στην απάντησή του ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι σχετικά με τα καύσιμα εφαρμόζεται το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Σχετικά με το θέμα παρουσίας τουρκικών αλιευτικών και το θέμα της υπεραλίευσης, οι Λιμενικές Αρχές έχουν σαφείς οδηγίες και εκτελούν ελέγχους, επιτηρήσεις.
Ελληνική Λύση: Ερώτηση στη Βουλή για θέματα αλιείας στην Ικαρία
Η ερώτηση
Κύριοι Υπουργοί,
Ψαράδες της παράκτιας και μέσης αλιείας μας εξέθεσαν την αγανάκτησή τους και την απελπισία τους, ενόψει των ασφυκτικών για αυτούς συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος της αλιείας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου δραστηριοποιούνται. Οι εν λόγω εκπρόσωποι τοπικού αλιευτικού συλλόγου της Ικαρίας με την επωνυμία “Ο ΙΚΑΡΟΣ”, απαριθμώντας τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αναφέρουν ως πρώτο σε μέγεθος πρόβλημα την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των δελφινιών, των λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων, τα οποία είδη επιτίθενται στα αλιευτικά εργαλεία τους στοχεύοντας στις εκεί συγκεντρωμένες ποσότητες αλιευμάτων, που προσδοκούν οι αλιείς να περισυλλέξουν. Σημαντικά προβλήματα κρίνουν, επίσης, οι ανωτέρω ψαράδες ότι είναι η μείωση των αλιευμάτων λόγω της υπεραλίευσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, με ανέμους καθημερινά 6-7 και τοπικά, 8 μποφόρ, ενώ, γίνεται αναφορά και για τη μείζονα ζημιά που προκαλούν στον κύκλο εργασιών τους οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα λειτουργικά τους έξοδα. Τις τελευταίες αυξήσεις οι ως άνω ψαράδες της Ικαρίας τις θεωρούν άκρως εξοντωτικές, αφού, τους εμποδίζουν στο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες ήδη λειτουργούν απειλητικά για την επαγγελματική αλλά και για την οικογενειακή επιβίωσή τους.
Οι παραπάνω ψαράδες μας «κρούουν κώδωνα κινδύνου», καθώς, αναφέρουν, επιπλέον ότι, τα αλιευτικά τους σκάφη, το ένα μετά το άλλο, σταματούν τη δραστηριότητά τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα ως άνω αδιέξοδα. Παράλληλα, μας προξενεί θλιβερή εντύπωση η αναφορά των ανωτέρω στην ευρέως παρατηρούμενη αθέμιτη παρείσφρηση τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα νερά της περιοχής τους. Βλέπουν οι Έλληνες ψαράδες ότι τα τουρκικά αλιευτικά, κυριολεκτικά, «οργώνουν» το Αιγαίο, ανεμπόδιστα, συχνά σε απόσταση μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου από τις ακτογραμμές της Ελληνικής Επικράτειας. Για τους παραπάνω λόγους οι ψαράδες της Ικαρίας μας ζήτησαν να μεσολαβήσουμε ενώπιόν σας, προκειμένου να παρέμβετε καταλλήλως, μεριμνώντας για την εξεύρεση εκείνων των λύσεων, που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση και διατήρηση στη ζωή ενός από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα της Ελλάδας, χάρη στο οποίο καθίσταται εφικτή η διαβίωση και παραμονή εκατοντάδων ελληνικών οικογενειών στα απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί θεσμικά, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων που προορίζονται για τροφοδοσία των μικρών σκαφών αλιείας στις νήσους του Αιγαίου, κύρια μέσω μιας «γενναίας» επιλεκτικής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που προορίζονται για τα αλιευτικά σκάφη των νησιών του Αιγίου;
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί θεσμικά, ώστε να θεσμοθετηθεί και να δρομολογηθεί σε άμεσο χρόνο η παροχή αποζημιώσεων στους ψαράδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με σκοπό οι εν λόγω να εξισορροπήσουν τις ζημιές από τη χαμένη τους παραγωγή, που προκαλούνται, λόγω της καταστροφής των αλιευτικών τους εργαλείων από τα δελφίνια, τους λαγοκέφαλους και τα λεοντόψαρα, λόγω της αύξησης των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραπάνω περιοχή και κυρίως, λόγω της ανεμπόδιστης από το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή (ως μη όφειλε), σχεδόν συστηματικής, αθέμιτης παρείσφρησης τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα νερά της περιοχής τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η απάντηση
Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) γνωρίζονται τα ακόλουθα:
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υ.ΝΑ.Ν.Π., σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4832/2021 (Α’ 172), εφαρμόζει το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) για την μεταφορά υγρών καυσίμων πιλοτικά σε συγκεκριμένα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, με δικαιούχους του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους ωφελούμενες μονάδες και επιχειρήσεις, με κατοικία ή έδρα αντίστοιχα σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο.
Αναφορικά με το θέμα των ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), επισημαίνεται ότι το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης, εποπτεύει, συντονίζει και παρακολουθεί το έργο των Λιμενικών Αρχών, αναφορικά με την εφαρμογή και τήρηση της υφιστάμενης αλιευτικής νομοθεσίας για την προστασία των αλιευτικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται από τις Λιμενικές Αρχές στοχευμένοι έλεγχοι στους χώρους αρμοδιότητάς τους και περιπολίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου για τη διαπίστωση τήρησης των διατάξεων της αλιευτικής νομοθεσίας.
Σε περίπτωση διαπίστωσης αλιείας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από αλιευτικά σκάφη ξένης εθνικότητας, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκτός των λοιπών ενεργειών, έχει αναπτύξει δράσεις σε περαιτέρω επίπεδα ως εξής: (α) έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για τη σύνταξη του συναφούς εντύπου (έκθεσης επιτήρησης) και τη συγκέντρωση του συνοδευτικού οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο), προκειμένου να διαβιβάζονται από την αρμόδια Υπηρεσία του φορέα μας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και (β) τα περιστατικά παράνομης εισόδου τουρκικών αλιευτικών σκαφών καταγράφονται τόσο ανά περίπτωση όσο και σε μηνιαία βάση και διαβιβάζονται στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ