(Του Αγκαίου, του Ικάρου και των Κουρσάρων)
Ως ιστιοπλοϊκό πάρκο λογίζεται ευρύς θαλάσσιος χώρος με διάφορα κατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες που κατανέμονται σε επί μέρους αλλά γειτονικές περιοχές με αξιόλογο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα και ευρύτερο ιστορικό ενδιαφέρον , εγγύηση για θαλάσσιες αποδράσεις και ασφαλείς πλόες αναψυχής με κινητήρια δύναμη τον άνεμο, με ισχυρές εμπειρίες ζωής, αξέχαστες αγωνιστικές περιπέτειες και συναρπαστικές συγκινήσεις στο πέλαγος, στις στεριές και στους ανθρώπους τους.. ..
Στην Ελλάδα είναι γνωστά το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων που ως γνωστόν θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί από το 1992 , το Αργοναυτικό Πάρκο της Αφήσσου στην προς το Αιγαίο πλευρά του Πηλίου και το Ιστιοπλοϊκό Πάρκο των Μικρών Κυκλάδων που συμπεριλαμβάνει και την Αμοργό. .
Τα πιστοποιημένα αυτά Ιστιοπλοϊκά Πάρκα από αρμόδιους Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς ( ΥΕΝ, ΕΙΟ,ΕΟΘΣ, RYA,VDWS, VDS) παρέχουν πλήρη ενημέρωση, εξυπηρέτηση και στήριξη στους ιστιοπλόους με τις δομές, τις υπηρεσίες και το κατάλληλο προσωπικό που διατίθενται κεντρικά και επιχώρια.
Στο ασφαλές και ενδιαφέρον από κάθε άποψη περιβάλλον τους οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν αφειδώλευτα τις χαρές που δίνει η θάλασσα και η ζωή των νησιών μας.
Τα οφέλη από αυτού του είδους τον εναλλακτικό τουρισμό προφανώς είναι μεγάλα και πολλαπλά.
Ο επί μακράν σειρά ετών ρέκτης Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Σάμου κ. Πέτρος Καλομοίρης και πολλοί οραματιστές συμπλοηγοί του με την εμπειρία και τη γνώση τους διείδαν τη χρησιμότητα και την ανάγκη της θεσμοθέτησης και λειτουργίας ενός Ιστιοπλοϊκού Πάρκου αναψυχής, μαθητείας και αγώνων και στις δικές μας πολύτροπες και καλαρμένισσες θάλασσες:
Τα νησιά του νομού Σάμου , στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, με θαυμάσιο κλίμα, εύκρατους, ούριους και υγιεινούς ανέμους, απαράμιλλη φύση, εξαιρετικά προϊόντα, παραδόσεις , ιστορία και πολιτισμό χιλιετηρίδων, πολυποίκιλα δίκτυα γόνιμων βιωματικών διαδρομών στο χώρο και στο χρόνο, εξαίσιους αγωνιστικούς περίπλους, διαύλους και διάπλους, αξίζουν πραγματικά να τα επισκεφθούν , να τα ζήσουν και να τα χαρούν από κοντά κάθε λογής άνθρωποι. .
Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι Κορσεών αποτελούν, πράγματι, άριστους ιστιοπλοϊκούς και τουριστικούς προορισμούς καθώς διαθέτουν ασφαλείς λιμενικές υποδομές, μαρίνα ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο Πυθαγόρειο, τουριστικά αγκυροβόλια, αλιευτικά καταφύγια, υπήνεμους όρμους, δίκτυα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας , οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών και τροφοδοσίας, άρτια καταλύματα πολλαπλών αστέρων και ανάλογα κέντρα παραδοσιακής γαστρονομίας, αναψυχής και πολιτισμού καθώς και κατάλληλους χώρους για ιστιοπλοϊκά συνέδρια και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.
Συμπληρωματικά το μοναδικό πάρκο ενάλιων αρχαιοτήτων στους Φούρνους Κορσεών και το επί θύραις καταδυτικό πάρκο του Μαραθοκάμπου Σάμου αποτελούν αξιόλογα και δυναμικά εχέγγυα εμπειριών και γνώσης.
Ο θαλάσσιος στίβος των νησιών του νομού μας είναι ιδιαίτερα εξαιρετικός και προσφέρεται για όλες τις εκφάνσεις του αθλήματος της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, εκμάθηση για νέους, εκπαίδευση για έμπειρους ακόμα και στον τομέα της βελτίωσης της τακτικής των αγώνων (tactician).
Ειδικότερα η θαλάσσια περιοχή από τη Μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου προς τον Όρμο Μαραθοκάμπου, τους Φούρνους Κορσεών και τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας προσφέρει πλάγιες και όρτσα πλεύσεις με σταθερούς ανέμους και μικρό κύμα και φυσικά την υπέροχη ακτογραμμή της νότιας Σάμου.
Το δε τρίγωνο Όρμος Μαραθοκάμπου , Άγιος Κήρυκος, Φούρνοι Κορσεών προσφέρει πλουσιοπάροχα μέτριους έως ισχυρούς ανέμους, μέτριο κύμα έως μεγάλα και κατεβασιές, τα πάντα που αναζητά ένας ιστιοπλόος στους πλόες του.
Παράλληλα, οι ανατολικές, οι βόρειες και οι δυτικές θαλάσσιες παρειές των νησιών του νομού μας με τις συνεκτικές διαδρομές, τις οργανωμένες δομές, τους απέραντους ορίζοντες και τις θεσπέσιες παράκτιες ζώνες τους αποτελούν επίσης θελκτικά αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά πεδία και για απαιτητικούς και για αρχάριους.
Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με σχέδιο και προοπτική, να τα καταστήσουμε γνωστά με σωστή ενημέρωση και διαφήμιση στις εγχώριες, στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές με στόχο να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και να κρατήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στις πατρογονικές μας εστίες.
Το Ιστιοπλοϊκό Πάρκο Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών αυτόνομο ή σε λειτουργική διασύνδεση με το γειτονικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Δωδεκανήσων(Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Μαράθι, Φαρμακονήσι), με το επιτελικό του κέντρο να διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και θέση κομβική που να απέχει τουλάχιστο εξ ίσου απ’ όλα ανεξαίρετα τα ακροτελεύτια τμήματα των ορίων του, μπορεί να ανοίξει διάπλατα με τις θεσμοθετημένες δράσεις του ένα νέο κεφάλαιο καίριων, γόνιμων και παραγωγικών δραστηριοτήτων και ζωής στα εσχατιές της Ελλάδας και της Ευρώπης και να στηρίξει τις προσπάθειες και τα όνειρα μας για ένα καλύτερο Μέλλον.
Είναι καιρός στο ενιαίο, ολιστικό και ανθρωποκεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά μας που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο κάθε βιώσιμης προόδου να εντάξουμε σαν επί μέρους ψηφίδες τα δοκίμια των προτεραιοτήτων μας..
Και όσο υπάρχει χρόνος ν’ ανοίξουμε την πόρτα της γαλάζιας ανάπτυξης στον τόπο μας με σχέδιο και προοπτική.
Μανώλης Νικ .Κάρλας
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ