Table of Contents
Βραβείο κοινού απέσπασε το ελληνικό ντοκιμαντέρ “Γυναίκες Μαχήτριες- Τριπλή Απελευθέρωση” του Ικαριώτη Λεωνίδα Βαρδαρού στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Βραβεία «Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη»
● Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας
«Έμμονες ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας» της Rea Wallden «για την αυστηρότητα με την οποία η σκηνοθέτις αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο, και για την ειλικρίνειά της που αντιστοιχεί στη ριζοσπαστική πλευρά του χαρακτήρα της. Μέσα σ’ ένα παιχνίδι κιαροσκούρου, η δημιουργός δίνει φωνή στη μητέρα της, Αντουανέττα Αγγελίδη, μια έντιμη και θαρραλέα καλλιτέχνιδα σ’ αυτό το παράξενο κινηματογραφικό ταξίδι του χθες και του σήμερα».
● Καλύτερης Ξένης Ταινίας
“Destiny” του Yaser Talebi, «μια ταινία άμεση και συγκινητική που μας προσκαλεί τρυφερά στη στενή σχέση ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα και τον ανάπηρο πατέρα της».
● Ειδική Μνεία
“Sexual Healing” της Elsbeth Fraanje, «γιατί κινηματογράφησε το φόβο της αγάπης ξεπερνώντας κάθε προκατάληψη, με μια πολύ συγκινητική και απόλυτη σχέση με το χαρακτήρα που γνωρίσαμε μέσω μιας κάμερας με μια σκληρή και ταυτόχρονα ανάλαφρη αισθητική».
● Μνεία
“Maka” σε σκηνοθεσία του Elia Moutamid και σενάριο του Simone Brioni, γιατί «με χιούμορ και ευφυία μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τον τρόπο που μιλάμε και κοιτάμε τον κόσμο γύρω μας. Μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον άλλον κρυμμένο εαυτό μας».
Βραβεία Μουσικού Ντοκιμαντέρ
● Καλύτερο Ξένο Μουσικό Ντοκιμαντέρ
“Kapr Code” της Lucie Krαlovα, «για τη μη συμβατική λεκτική αφήγηση που έγινε μέσω της όπερας, το εκπληκτικό μοντάζ, την εκπληκτική μουσική και τα σπάνια αρχεία-ντοκουμέντα που παρουσίαζε».
●Καλύτερο Ελληνικό Μουσικό Ντοκιμαντέρ
“Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί” του Πέτρου Κολοτούρου «για την καταπληκτική φωτογραφία, τα ενδιαφέροντα ηχοτοπία, και την πρωτοτυπία της μη λεκτικής αφήγησης».
Βραβεία κοινού
● Ξένου Ντοκιμαντέρ
“Musicalement Autre” του Νικόλα Μωυσάκη, «για την απίστευτη διαδρομή δύο εξαιρετικών μουσικών, μέσα τον αγώνα του Ζωρζ να βγάλει τον Ζαν-Πιερ από μια περίοδο 27 χρόνων εγκλεισμού σε ψυχιατρεία και να τον βοηθήσει να επιστρέψει σε μια “κανονική” ζωή χάρη στη μουσική».
● Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
«Γυναίκες Μαχήτριες – Τριπλή Απελευθέρωση» του Λεωνίδα Βαρδαρού, «για την παρουσίαση των γυναικών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα».
Οι γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στη μάχη της επιβίωσης, στον δρόμο της φυλακής, της εξορίας και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τιμωρημένες για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία και Δημοκρατία.
Σκηνοθεσία:Λεωνίδας ΒαρδαρόςΣενάριο:Λεωνίδας ΒαρδαρόςΔιεύθυνση φωτογραφίας:Ξενοφώντας ΒαρδαρόςΜοντάζ:Αγγελική ΧατζήΉχος:Ανδρέας ΓκόβαςΜουσική:Μιχάλης ΓούτηςΠαραγωγή:Φασματόγραμμα ΑΜΚΕΦορμάτ:DCPΧρώμα:ΈγχρωμοΧώρα Παραγωγής:ΕλλάδαΈτος Παραγωγής:2022Διάρκεια:120′