Είναι Αύγουστος του 1931, όπου οι Ράχες Ικαρίας με απόφαση του ελληνικού κράτους και υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλέξανδρο Ζαΐμη, αναγνωρίζονται ως τουριστικός προορισμός.
Το κλίμα είναι βόρειον και καθ’όλον το θέρος υπάρχει ήσυχος ατμόσφαιρα άνευ ανέμων-η ποικιλότης του εδάφους ευχαριστεί τον άνθρωπον
Έτσι λοιπόν, συστήνεται Τουριστική Επιτροπή από τους Κυρλαγκίτση Ν. (προϊστάμενος τηλεγραφικού γραφείου Ραχών), Ευαγγελία Βιτσαρά (οδοντίατρος), Συμ. Κόχιλα (Σύμβουλο Κοινότητας) και Ανδρεά Καρούτσο (δημοδιδάσκαλος).
Λογικά αυτός ο οδηγός εκδόθηκε περίπου στα έτη από 1932 μέχρι 1934.
Η Επιτροπή Τουρισμού αναλαμβάνει και εκδίδει τουριστικό οδηγό και παράλληλα οι τουρίστες συννενοούνται μαζί της για το ταξίδι, την διαμονή και ό,τι αφορά τις ανάγκες τους κατά τη διαμονή τους στις Ράχες.
Η επιτροπή φροντίζει να υφίστανται τιμαί για ενοίκια, τρόφιμα κτλ συγκαταβατικαί
Το ατμόπλοιο Frinton ξεκινά από Πειραιά κάθε Παρασκευή βράδυ και φτάνει στον Αρμενιστή την επόμενη μέρα το πρωί.
Δεν υπάρχουν κακοποιοί, ουδέποτε η αστυνομία ησχολήθη με ζήτημα ασφάλειας – οι κάτοικοι είναι γενικώς φιλήσυχοι και φιλόξενοι
Κυνήγι πέρδικας στην Εριφή, μπάνια στον Αρμενιστή, εξερεύνηση και διασκέδαση στη φύση, περίπατοι, ήταν κάποιες από τις δραστηριότητες που έκαναν οι παραθεριστές.
Υπήρχε Ιατρείο και Φαρμακείο, όπως αναφέρει ο οδηγός, και μάλιστα γιατρός και οδοντίατρος. Απέναντι από το Ιατρείο διαφημίζεται το “Γρηγόρικο Νερό” , πηγή, “απαραμίλλου δια στομαχικά νοσήματα”.
Τα μέσα συγκοινωνίας φυσικά ήταν γαϊδουράκια.
Οι παραθεριστές διαμένουν σε κατοικίες που περιβάλλονται από κήπους και περιβόλια. Μάλιστα ο οδηγός αναφέρει ότι : “οι παραθερισταί ζουν εις πραγματικήν εξοχήν και ο καθένας ελεύθερος με οιανδήποτε ενδυμασία, αισθάνεται ελευθερίαν και πραγματικήν αλλαγήν της διαβίωσής του”, δίνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα των Ραχών και της Ικαρίας γενικότερα, όπου οι τουρίστες συνδέονται με τη φύση, απαλλαγμένοι από κάθε τι αστικό.
Ψυχική και διανοητική αναζωογόνηση στους παραθεριστές με καταβεβλημένους οργανισμούς από τη ζωή στη πόλη, υπόσχεται ο τουριστικός οδηγός του 1931.
*Η επανέκδοση του οδηγού έγινε από την Τοπική Κοινότητα Ραχών με πρωτοβουλία του Θανάση Στενού και τα στοιχεία αντλήθηκαν από το αρχείο του Χρήστου Μαλαχία.