Περί Λιμενικού Ταμείου.
Ως μέλος του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας – Φούρνων, θεωρώ σκόπιμο και υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου για τον τρόπο με τον οποίο αυτό λειτουργεί.
Το Λιμενικό Ταμείο διοικείται από ένα οκταμελές αμισθί συμβούλιο. Είναι όλοι άνθρωποι που εθελοντικά συμμετέχουν (πλην του Λιμενάρχη και του Τελώνη Αγ. Κηρύκου) γιατί η αγάπη τους για τον τόπο και τα λιμάνια, τους ενέπλεξαν σε αυτό.
Τα χρήματα που κάθε χρόνο εισπράττονται είναι περίπου 200 χιλ. ευρώ ενώ τα πάγια έξοδα είναι περίπου 100 χιλ. ευρώ και με τα υπόλοιπα θα πρέπει να εκτελεστεί το όποιο έργο είναι απαραίτητο για την βελτίωση τους.
Το Ταμείο δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο (υπάρχει μόνο μια σύμβαση με λογιστικό γραφείο, το οποίο κάνει φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσει ακόμα και σε πράγματα που ξεφεύγουν των καθηκόντων του). Γεγονός που κάνει την όποια προοπτική ανάπτυξη του αδύνατη. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος να γνωρίζει τα τρέχοντα θέματα, δεν υπάρχει μηχανικός για να λειτουργεί έστω τυπικά μια τεχνική υπηρεσία. Δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος καθαριότητας ή κάποιος υπάλληλος να μπορεί να εισπράττει τα τέλη ελλιμενισμού των γιοτ που επισκέπτονται τα νησιά μας. Υπό αυτές τις συνθήκες κατά την γνώμη μου ακόμα και η αλλαγή μιας λάμπας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Λογικό είναι ένα Λιμενικό Ταμείο του μεγέθους του δικού μας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος των υπαλλήλων που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του. Και προφανώς, δεν μπορεί τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους να κάνει προσλήψεις.
Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί θα ήθελε κάποιος παρά τις αντιξοότητες να αναλάβει χρέη Πρόεδρου. Δεν υπάρχει κανείς να τον ενημερώσει επίσημα για τα όποια θέματα τρέχουν, πού έχουν κωλύσει σπουδαία έργα (όπως πχ τα master plans), τί νομικές εκκρεμότητες υπάρχουν. Θα πρέπει το Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κανείς να ετοιμάσει μια εισήγηση, να μαζέψει προσφορές ή ακόμα και να υποδείξει αν κάτι είναι σύννομο ή όχι.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα απόμειναν μόλις 9 Λιμενικά Ταμεία όπως το δικό μας. Γι’ αυτά τα εννέα υπάρχει στο Υπουργείο Ναυτιλίας μια ολόκληρη Γενική Γραμματεία με εκατοντάδες μόνιμους υπαλλήλους.
Η γνώμη μου για τη λύση των ανυπέρβλητων αυτών προβλημάτων είναι όπως παντού (εκτός των 9) και στην δική μας περίπτωση να δημιουργηθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας. Αυτήν την προσπάθεια έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Κορσεών, ενώ είναι σίγουρο ότι ειδικά για την περίπτωση των Φούρνων θα είναι μια ζημιογόνα δραστηριότητα. Φυσικά ο Δήμος Ικαρίας έχει τα δικά του διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης, όμως είναι σίγουρα προτιμότερη μια υποστελεχωμένη υπηρεσία από μια μη στελεχωμένη.
Τα λιμάνια μας είναι η βιτρίνα του νησιού, είναι ο χώρος που ζούμε, που εργαζόμαστε, που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας και ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει τη λειτουργία τους. Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού μας. Δεν γνωρίζω αν ο Δήμος θα έχει κέρδος ή όχι από αυτή την επιπλέον ευθύνη, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν απασχολεί και δεν πρέπει να απασχολεί καμιά Δημοτική Αρχή.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει αδιάθετα και έχουν χαθεί από τα έσοδα του Λιμανιού, 1.000.000 ευρώ που δεν απορροφήθηκαν μέχρι 31/12 και κατατέθηκαν όπως προβλέπεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτό το ποσό (που ήταν δικά μας έσοδα) δεν υπολογίζω χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε από Ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.
Κάνω έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει (υπάρχει το αίτημα από το 12/3/18 αρ.πρωτ. 219, που δεν έχει συζητηθεί) και στη Δημοτική Αρχή να πιέσει με όλες της τις δυνάμεις για την δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Κάνω έκκληση στον Βουλευτή να μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο το δίκαιο και ρεαλιστικό αυτό αίτημα.
Μέχρι τότε αγαπητοί μου συμπολίτες, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, δυστυχώς θα πρέπει να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας, βλέποντας το τρένο της ανάπτυξής να φεύγει, ενώ εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε μια καμένη λάμπα.
Θοδωρής Ανδριώτης
(Μέλος Λιμενικού Ταμείου)