Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά στον Αρμενιστή Ικαρίας και το οποίο παρακολουθούν χορευτές και δάσκαλοι Ελληνικών παραδοσιακών χορών από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή των χορών της Σάμου, αφού θα ταξιδέψουν οι Σαμιώτικοι χοροί ως την άλλη άκρη της γης!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
http://ikariadance.blogspot.gr/
Δελτίο Τύπου
«Πού θα πάμε συμπεθέρα στο γιαλό για στον Αθέρα…Στο γιαλό θε να βραχούμε, στο βουνό θε να χαθούμε…»… Και χάθηκαν όντως μες στις μουσικές, τους χορούς και τα καριώτικα γλέντια οι 50 συμμετέχοντες της 8ης συνάντησης του IkariaDance Project στην Ικαρία (Ιούλιος 2012, Cavos Bay Hotel, Αρμενιστής).
Μαγεύτηκαν από τη μουσικοχορευτική κουλτούρα του τόπου και δούλεψαν εντατικά μαθαίνοντας χορούς και μουσικές από όλη την Ελλάδα, για να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και εμπειρίες στους χορευτικούς συλλόγους των χωρών τους, σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία, Ισραήλ, Δανία, Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία και Ελλάδα!
Η εν λόγω συνάντηση αφορά λάτρεις του παραδοσιακού ελληνικού χορού ανά τον κόσμο, γίνεται μία φορά τον χρόνο και περιλαμβάνει σεμινάριο ελληνικών παραδοσιακών χορών και συναφή εργαστήρια: εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού, εργαστήριο κρουστών για χορούς της Μικράς Ασίας, εργαστήριο λαογραφικών και ανθρωπολογικών προσεγγίσεων σε σχέση με το καριώτικο γλέντι καθώς και άλλες χορευτικές παραδόσεις και επιτελέσεις. Κάθε μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν με μεθοδικότητα και ενθουσιασμό (στα αγγλικά και γαλλικά) στα εργαστήρια χορού με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ερευνητές χορού, όπως τον Χρήστο Θεολόγο για τους χορούς της Μικράς Ασίας και της Χίου (MSc, υποψήφιος διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού) ,τον Βασίλη Δημητρόπουλο για τους χορούς της Μακεδονίας και της Θράκης (ΜSc , Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών, δάσκαλος χορού στο Λύκειο των Ελληνίδων Άργους και Μεγάρων), τον Ευθύμιο Ευαγγέλου για τους χορούς της Σάμου (εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης και επιμορφωτής χορών από τη θέση του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σάμου, δάσκαλος χορού στο Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακού Χορών Μυτιληνιών Σάμου «Κλεοπάτρα Λαζαρίδου» καθώς και στο Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Σάμου «Ειρήνη», ενώ παλιότερα και στο Λύκειο των Ελληνίδων Ικαρίας) και την «εμψυχώτρια» της όλης συνάντησης στην Ικαρία, Χριστιάνα Κατσαρού (MSc, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, εκπαιδεύτρια χορού σε φορείς του εξωτερικού, παλιότερα στο Λύκειο των Ελληνίδων Ικαρίας), για τους χορούς της Ικαρίας.
Και στα διαλείμματα μαγεύονταν από τις καριώτικες συνταγές του «αρωγού» και μόνιμου υποστηρικτή του project Νίκου Κούβαρη! Η «καρδιά» του Project είναι Έλληνες και ξένοι φιλέλληνες, που τρέφουν πάθος για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό από διάφορους συλλόγους: το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα, τον Morias της Ολλανδίας, τον Ηiphaistia της Γαλλίας, τον Gaida της Κοπεγχάγης , τον Kyklo στο Παρίσι και πολλούς άλλους που προωθούν αυτό το χορευτικό αντάμωμα με την βοήθεια φίλων μουσικών και γλεντιστών στην Ικαρία.
Καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες διδάσκουν χορό οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι χορός δεν είναι τα βήματα, αλλά οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους πάνω στη μουσική και το γλέντι: αυτό προσπάθησαν να αφουγκραστούν και να βιώσουν και οι ίδιοι …και γλέντησαν στο πανέμορφο πανηγύρι του Καραβοστάμου, δοκίμασαν την ξεχωριστή καριώτικη κουζίνα και χόρεψαν με την ψυχή τους με την ξεχωριστή κομπανία του Λευτέρη Πούλη (Σκάντζακα), τους πάντα κεφάτους «Περιπαίχτες» και θαύμασαν τα πανέμορφα τοπία της Ικαρίας στην εκδρομή στον Μαγγανίτη, όπου επίσης γλέντησαν με τους μουσικούς Π.Χούτρα και Γ. Λούκο!
Άξιον λόγου είναι ότι η επιτυχία του Project έχει συμβάλει στη διάδοση της μουσικοχορευτικής παράδοση της Ικαρίας, της Σάμου, της Μικράς Ασίας και των άλλων περιοχών σε όλον τον κόσμο, καθώς από το 2004 μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει 400 φίλοι του χορού από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πολύ μακρινών Νέα Ζηλανδία και Νότιο Αφρική!
Έχει επίσης “εμπνεύσει” ελληνικές βραδιές με προσκλήσεις μουσικών από την Ικαρία σε Μιλάνο, Ζυρίχη, Μασσαλία, Γένοβα και πολλά εργαστήρια χορού ανά την Ευρώπη.
Ιδιαίτερα για την μουσικοχορευτική παράδοση της Σάμου, αξίζει να τονίσουμε ότι ο εκπαιδευτής χορού Ευθύμιος Ευαγγέλου, έκανε μια αξιόλογη παρουσίαση των σαμιώτικων χορών, διακρίνοντας τα διάφορα ρεύματα στη σαμιώτικη παράδοση, τα πιο παραδοσιακά και τα πιο νεωτερικά καθώς και τη σχέση με το μικρασιατικό μουσικοχορευτικό ιδίωμα.
Δίδαξε τους χορούς με αγάπη και ενθουσιασμό για το νησί του και ενέπνευσε τους συμμετέχοντες να επιλέξουν και το νησί της Σάμου για ένα επόμενο «χορευτικό ταξίδι»!
Ευχαριστούμε τους φίλους μας στην Ικαρία για την υποστήριξή τους και ευχόμαστε στους ξένους «χορευτές» να συνεχίσουν αυτό το εργαστήρι και να γίνονται πρέσβεις του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στα πέρατα της γης!
Οι εμψυχωτές του project Χριστιάνα Κατσαρού,
Ευθύμιος Ευαγγέλου, Χρήστος Θεολόγος