Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Έρευνα: Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία

Έρευνα: Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία

by ikariaki.gr
101 views

Μεσογειακή δίαιτα, φυσική άσκηση, ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αναδεικνύονται ως κυριότερα αίτια στην έρευνα των καθηγητών Χ. Στεφανάδη και Χ. Χρυσοχόου

Η Ικαρία είναι η περιοχή της Ελλάδος όπου οι κάτοικοί της ξεχωρίζουν για τη μακροζωϊα τους. Μάλιστα το «φαινόμενο Ικαρία» έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών από επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν τα μυστικά στην καθημερινότητα των κατοίκων που τους εξασφαλίζουν αυτό το μοναδικό προνόμιο.

Μια πρόσφατη έρευνα είναι και αυτή που επιμελήθηκαν Χριστίνα Χρυσοχόου  Καρδιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης , Καθηγητής Καρδιολογίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, αναδεικνύουν τους σημαντικούς παράγοντες που χαρίζουν στους κατοίκους της Ικαρίας όχι μόνον μακροζωία, αλλά και ευζωία.

Ο μέσος όρος ζωής στις αναπτυγμένες κοινωνίες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 100 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχει αυξηθεί από τα 49 έτη που ήταν το 1900 στα 81 έτη σήμερα. Η αύξηση  αυτή ήταν μεγαλύτερη από ότι είχε παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα 10.000 χρόνια. Αυτό έχει αποδοθεί στα σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής, της υγιεινής και στην βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Μελετώντας όμως, τις καμπύλες επιβίωσης των κοινωνικά αναπτυγμένων πληθυσμών, παρατηρεί κανείς μια σταδιακή μείωση της πιθανότητας επιβίωσης μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά και μια σταθεροποίηση της ίδιας πιθανότητας μετά την ηλικία των 90 ετών. Αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι η διαδικασία της γήρανσης αποτελεί μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ  η πιθανότητα μακροβιότητας εξαρτάται από την ικανότητα επιδιόρθωσης των διαταραχών που προκαλούνται στο γενετικό του υλικό, γνωστό ως DNA. Καθώς όμως το γενετικό μας υλικό είναι προκαθορισμένο, η τροποποίηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, αποτελεί το μόνο εργαλείο για την κατάκτηση “υγιούς γήρανσης”, ενώ φαίνεται ότι γονίδια που δρουν ευεργετικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, αποκτούν βλαπτική δράση εκφραζόμενα σε άλλα όργανα κατά την γήρανση. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα γονίδια που προάγουν την ασβέστωση των οστών που είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη και κίνηση στην νεαρή και μέση ηλικία, αλλά φαίνεται να οδηγούν στην ασβεστοποιό αθηροσκλήρυνση του γήρατος. Έτσι οι νόσοι που συνοδεύουν το γήρας είναι και το τίμημα που πληρώνουμε για την μακροβιότητα.

Γιατί σε μερικούς πληθυσμούς όμως, η γήρανση επιβραδύνεται; Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές καθώς έχουν, παγκοσμίως, εντοπιστεί περισσότερα από 1000 άτομα που επέζησαν μετά την ηλικία των 110 ετών, και οι οποίοι καταρρίπτουν τα μαθηματικά μοντέλα επιβίωσης, με τα οποία δεν υπάρχει επιβίωση μετά την ηλικία των 105 ετών. Φαίνεται ότι η πιθανότητα θανάτου μετά την ηλικία των 100 ετών σταθεροποιείται σε 50% κατά έτος, καθώς οι δυνάμεις φυσικής επιλογής υποστρέφουν. Η μακροβιότητα όμως είναι θεμιτό να συνδέεται και από καλή ποιότητα ζωής, η οποία εκφράζεται με την ικανότητα κίνησης ή αυτοεξυπηρέτησης, διατήρησης ψυχικής υγείας και κοινωνικότητας.  Η μελέτη πληθυσμών με αυξημένα ποσοστά μακρόβιων κατοίκων, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων στην διαδικασία επιβίωσης των πληθυσμών.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων στον κόσμο, αναφερόμενες ως

“ Μπλε ζώνες”,  καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που ζει πάνω από 90 χρόνια, είναι περίπου δεκαπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού μέσου χρόνου ζωής , με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν ότι οι κάτοικοι όλων των παραπάνω περιοχών εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ζωής που συνοψίζονται σε κατανάλωση συνετής σε θερμίδες δίαιτας, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τοπικά αφεψήματα, ορεσίβια ζωή με καθημερινή φυσική δραστηριότητα και ενασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Παράλληλα, χαλιναγώγηση ψυχικού στρες, με ανάπτυξη έντονων κοινωνικών δεσμών και διατήρηση ενεργού κοινωνικού ρόλου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Ενώ έχουν καταγραφεί και γενετικές μεταλλάξεις που φαίνεται να σχετίζονται με την έκφραση ορμονών του φύλου, όπως την τεστοστερόνη, και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στους άρρενες κατοίκους.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ικαρία η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου καθυστερεί περίπου 8 έτη από την μέση ηλικία εμφάνισης στο γενικότερο Ελληνικό πληθυσμό, ενώ οι γεωφυσικές ιδιομορφίες της νήσου με τις ιαματικές πηγές και το γρανιτώδες προέλευσης υπέδαφος,  θέτουν ένα περαιτέρω πεδίο έρευνας.

Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, ξεκίνησε τα τελευταία 11 έτη την μελέτη “ ΙΚΑΡΙΑ” (IKARIA Study), μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων της Ικαρίας μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Για το λόγο αυτό ομάδα εκπαιδευμένων ιατρών καρδιολόγων και παθολόγων επισκέπτονται τακτικά την Ικαρία προσφέροντας πλήρη παθολογική και καρδιολογική εξέταση, μελετώντας περισσότερες από 300 κλινικές, ψυχοκοινωνικές, διαιτητικές, περιβαλλοντικές και βιοχημικές παραμέτρους, για την αποτίμηση της κατάστασης υγείας των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Ο στόχος της μελέτης είναι να γίνει εφικτός ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι συνήθειες του τρόπου ζωής να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε πληθυσμούς μεσηλίκων και ηλικιωμένων. Έτσι, θα αποκτήσουμε ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τους υπάρχοντες πόρους περίθαλψης ιδιαίτερα στους κατοίκους απομονωμένων νησιωτικών περιοχών, όπως η Ικαρία.

Τα αποτελέσματα
Τα πρώτα πορίσματα της μελέτης που συμπεριέλαβε 673 ηλικιωμένα άτομα (μέσης ηλικίας 75 ετών , εκ των οποίων το 49% ήταν άνδρες) και 657 νεότερα (μέσης ηλικίας 54, 46% άνδρες), μόνιμους κατοίκους του νησιού, δείχνουν τα εξής:
Η συχνότητα ανεύρεσης των καπνιστών βρέθηκε να είναι 17% στους ηλικιωμένους και 42% στους μεσήλικες. Η αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε σε ποσοστό 65% των ηλικιωμένων και 29% των μεσηλίκων. Ο σακχαρώδης διαβήτης σε 23% των ηλικιωμένων και 13% των μεσηλίκων, ενώ ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καταγράφηκε στο 21% των ηλικιωμένων και 4% των μεσηλίκων. Όσον αφορά την υπερλιπιδαιμία, αυτή παρατηρήθηκε στο 42% των ηλικιωμένων και στο 40% των μεσηλίκων, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα είχαν μεγαλύτερο ποσοστό (58% έναντι 45% στους νεότερους) εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (διαταραχή γλυκόζης, σάκχαρο, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία). Τα ηλικιωμένα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αλλά χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου εμφανίζονται σε σημαντικό ποσοστό στους ηλικιωμένους και μάλιστα σε συγκρίσιμα ποσοστά με τους ηλικιωμένους κατοίκους και άλλων περιοχών της χώρας.
Εκείνο όμως που φαίνεται να διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας που ακολουθούν, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αφεψήματα από βότανα και τσάι απ’ ό,τι στους νεότερους. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής ήταν πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα αστικών περιοχών της Ελλάδας και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου. Ιδιαίτερα τα υπερήλικα άτομα της μελέτης (>80 ετών) φαίνεται να κατανάλωναν σε ποσοστό 14% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων πρωτεΐνη, 54% λίπος (κυρίως μονοακόρεστο και πολυακόρεστο) και υδατάνθρακες σε ποσοστό 32%.

Επιπλέον, το 50,5% των υπερηλίκων της Ικαρίας ανέφεραν τήρηση θρησκευτικής νηστείας. Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα συνηθίζουν τη μεσημεριανή ανάπαυση (ποσοστό 75%) συχνότερα από τους νεότερους, ενώ εμφανίζουν και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Από τα ηλικιωμένα άτομα, όσοι κατανάλωναν συχνότερα μεσογειακού τύπου δίαιτα είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετιζόταν με καλύτερη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας, δηλαδή καλύτερη αγγειακή ηλικία, ενώ ανάλογα και η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμα και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα.
Σε πληθυσμό 284 ηλικιωμένων ανδρών, από 65 έως 99 ετών, που συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο ερωτικής δραστηριότητας, ποσοστό 60% ανέφερε τουλάχιστον μέτρια αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης και ποσοστό 50% ανέφερε ολοκλήρωση της συνεύρεσης.

Ένα ποσοστό 30% ανέφερε ότι δεν έχει καμία σεξουαλική δραστηριότητα
Όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, η μέτρια κατανάλωση 1-2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα σχετίζεται επίσης με καλύτερη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την αγγειακή ηλικία και τη λειτουργία του ενδοθηλίου, που αποτελεί και τον πιο ισχυρό ενδοκρινή αδένα του οργανισμού μας.
Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς ηλικιωμένων. Συμπτωματολογία σοβαρής κατάθλιψης φαίνεται να καταγράφεται σε ποσοστό 4% των ηλικιωμένων ανδρών και 9% των ηλικιωμένων γυναικών. Όπως αναμενόταν, τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης είχαν μεγαλύτερο ποσοστό καρδιομεταβολικού συνδρόμου, λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης στο σχολείο, υψηλότερα ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου και χειρότερα επίπεδα φυσικής άσκησης, σε σύγκριση με τα άτομα που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται και από άλλες διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν την δυσμενή επίδραση της κατάθλιψης στην καρδιαγγειακή υγεία. Φαίνεται όμως ότι όταν μελετήθηκε η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα άτομα με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, η μεσογειακή δίαιτα επέφερε βελτίωση των μεταβολικών τους χαρακτηριστικών, αναδεικνύοντας καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Είναι γνωστό και από πρόσφατες μελέτες ότι η λήψη ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων βελτιώνει την καταθλιπτική συνδρομή. Στα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης “ΙΚΑΡΙΑ” φάνηκε ότι η συχνότερη κατανάλωση ψαριού (3-5 μερίδες την εβδομάδα) βελτιώνει τα ποσοστά κατάθλιψης.

Μεσογειακή δίαιτα
Η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας έχει ευεργετικές επιδράσεις ακόμα και στα διαβητικά ηλικιωμένα άτομα καθώς βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αορτική διατασιμότητα (την ελαστικότητα των αγγείων), ιδιαίτερα σημαντικό στους διαβητικούς, όπου υπάρχει σημαντική αρτηριακή σκληρία.

Η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται ότι μειώνει και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος αίματος που οδηγούν σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Το εύρημα αυτό ήταν πιο έκδηλο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και αποδίδεται στον ισχυρό αντιφλεγμονώδη ρόλο της μεσογειακής διατροφής αλλά και στη χαμηλή περιεκτικότητα της συγκεκριμένης δίαιτας σε ζωικές πουρίνες (κρέας, κόκκινο κρέας, γάλα, αυγά).

Σε μια επιμέρους ανάλυση ηλικιωμένων ατόμων χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, φαίνεται ότι το 43% των ανδρών και το 54% των γυναικών έχουν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για την υπερλιπιδαιμία, είχαν καλύτερη ρύθμιση επιπέδων λιπιδίων σε σχέση με όσους λάμβαναν μεν φαρμακευτική αγωγή αλλά ακολουθούσαν περισσότερο δυτικού τύπου δίαιτα.
Σε ποσοστό 68% των ηλικιωμένων κατοίκων αναφέρουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λήψη ροφήματος τσάι, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα σε συχνότερη κατανάλωση να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων, ακόμα και σε διαβητικούς, ενώ βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία, όπως εκφράζεται από την κάθαρση κρεατινίνης.

Το 84% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανέφεραν ότι καταναλώνουν περισσότερο από 150 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα, ενώ το 65% αυτών είχαν ικανοποιητική νεφρική λειτουργία (υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με άλλες σειρές ηλικιωμένων). Φαίνεται ότι η κατανάλωση ψαριού σε συχνότητα 3 μερίδων την εβδομάδα βοηθά στη διατήρηση καλής νεφρικής λειτουργίας ακόμα και σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής.

Φυσική άσκηση: Το κλειδί για την υγεία!
Όσον αφορά την άσκηση, το 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Φαίνεται ότι η ενασχόληση σε βάδιση και αγροτικές δουλειές που εμφανίζουν τα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης βελτιώνει το σωματικό βάρος και μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων ενώ μειώνει και το μέγεθος της αύξησης της μάζας της καρδιάς ακόμα και σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα. Αυτό ήταν πιο έκδηλο στις γυναίκες, γεγονός που αντανακλά μια διαφορετική δράση των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων της άσκησης μεταξύ των φύλων.

Η ενασχόληση με φυσική καθημερινή δραστηριότητα μεταξύ των υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) φαίνεται να σχετίζεται με 54% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, η ενασχόληση με φυσική άσκηση σχετίζεται με μικρότερη περιφέρεια μέσης (δείκτης κεντρικής παχυσαρκίας), μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υψηλότερη HDL χοληστερόλη.
Η έλλειψη φυσικής άσκησης, που οδηγεί σε αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (ταχυκαρδία, αύξηση αρτηριακής πίεσης), φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη ελαστικότητα των αγγείων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους υπερτασικούς ασθενείς.
Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, της ορμόνης του φύλου, στα ηλικιωμένα άτομα, προσφέροντας έτσι μια μεγαλύτερη καρδιαγγειακή προστασία καθώς τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σχέση με μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου και καρδιομεταβολικού συνδρόμου, καθώς και σημαντικά μικρότερη συγκέντρωση φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εκδήλωση και πρόγνωση της αθηροσκλήρωσης.
Τέλος, η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη νοητική εγρήγορση καθώς τα ηλικιωμένα άτομα που είχαν καθημερινή φυσική άσκηση είχαν αυξημένη πιθανότητα (8πλάσια) διατήρησης καλής νοητικής λειτουργίας, ακόμα και σε παρουσία καρδιαγγειακής νόσου, σακχαρώδους διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, ηλικίας, φύλου, σωματικού βάρους.

Ισχυροί δεσμοί της κοινωνίας
Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας είναι οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, η συντροφικότητα, το χαμηλό στρες, καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, μεσημεριανή σιέστα, υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, σε σύγκριση με ηλικιωμένους αστικών κέντρων.
Η καλύτερη πνευματική εγρήγορση των ηλικιωμένων Ικαριωτών, όπως εκφράζεται με τη μελέτη της νοητικής τους λειτουργίας, σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή λειτουργία, πιο ελαστικά αγγεία, που εκφράζουν νεότερη αγγειακή ηλικία.
Η επιδημιολογική παρατήρηση του υπερήλικα πληθυσμού της Ικαρίας έδειξε συνοπτικά 9 βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι:
• Καθημερινή φυσική δραστηριότητα
• Διατήρηση αισιόδοξης στάσης ζωής
• Χαλιναγώγηση άγχους ζώντας λιτά
• Κατανάλωση μικρών μερίδων φαγητού
• Διατροφή βασισμένη σε γεωργικά προϊόντα
• Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
• Διατήρηση ισχυρών οικογενειακών δεσμών
• Συντροφικότητα και αποφυγή απομόνωσης
• Συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις
Η καθημερινή συναναστροφή τόσο με ανθρώπους της ηλικίας τους στα καφενεία και η αίσθηση συμπαράστασης και βοήθειας από τα νεότερα μέλη της οικογένειας τους είναι ένα σύνηθες εύρημα στη ζωή των ηλικιωμένων Ικαριωτών.
Η ίδια η παρατήρηση των γεωφυσικών μεταβολών του εδάφους της νήσου, δείχνει ότι το Βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελείται από γρανιτώδες πέτρωμα με πιο αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας περιβάλλοντος σε σχέση με το νότιο τμήμα του νησιού που είναι ασβεστολιθικό. Είναι γνωστό, ότι χαμηλή δόσης ακτινοβολίας (<0.1 Gy ) έχει δείξει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, Ιδιαίτερα το γρανιτώδες πέτρωμα της νήσου που παρατηρείται στο Βόρειο-Ανατολικό τμήμα της, έχει βρεθεί να εμφανίζει υψηλότερα ποσά εκπεμπόμενης ακτινοβολίας υπό τη μορφή ακτίνων γ της τάξης των 151-300 μGy. Η εκπεμπόμενη αυτή ακτινοβολία είναι αρκετά υψηλότερη από την ανάλογη στο νότιο και δυτικό τμήμα της νήσου και από ανάλογες περιοχές του Ελλαδικού χώρου.
Εκτός από τη σύσταση του πετρώματος της νήσου χαρακτηριστικό είναι η παρουσία θερμών πηγών πλούσιων σε άλατα και με περιεκτικότητα ράδιου και ραδονίου τα οποία φαίνεται ότι διατρέχουν τη νήσο και εκβάλλουν στο νότιο τμήμα της , όπου είναι και γνωστά ως Θερμές πηγές.  Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας καταγράφονται στις περιοχές των πετρωμάτων με υψηλότερη εκπεμπόμενη ακτινοβολία, δηλαδή στο Βόρειο Ανατολικό τμήμα της νήσου.

4-έτη μετά….
4 έτη μετά, πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση του αρχικού δείγματος της μελέτης Ικαρία.
Το φύλο (θήλυ), η ηλικία, η κατανάλωση ελαιολάδου (30% αύξηση επιβίωσης), η χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα, το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, η καλύτερη νεφρική λειτουργία και τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σχετίζονταν με καλύτερη επιβίωση των ηλικιωμένων στα 4 έτη παρακολούθησης.
Επίσης η εβδομαδιαία κατανάλωση  ροφήματος τσάι φαίνεται να μειώνεται την πιθανότητα θανάτου κατά 38% για κάθε παραπάνω φλιτζάνι τσάι την εβδομάδα. Ανάλογα και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον ίδιο κίνδυνο κατά 18% και η περαιτέρω πρόσληψη 100 γρ φρούτων την ημέρα μειώνει την θνητότητα κατά 40%, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών (σαλάτες) κατά 100γρ ημερησίως μειώνει την θνητότητα κατά 50%
Σημαντικό ρόλο έχει και το μέγεθος της μερίδας φαγητού, όπου η κατανάλωση του γεύματος σε μικρό πιάτο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 70%.
Η μυϊκή μάζα έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων και στην γενικότερη επιβίωση. Τόσο η ελλιπής μυϊκή μάζα όσο και η αυξημένη που συσχετίζεται με παχυσαρκία, έχουν δυσμενή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.
Φαίνεται ότι ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης και αναθεώρησης στόχων ζωής, πέρα από οποιαδήποτε γενετική ιδιαιτερότητα του πληθυσμού , που δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα, το μυστικό της καλής γήρανσης συνοψίζεται στα εξής : -Ζήσε φυσικά και δραστήρια.
-Διατήρησε αισιόδοξη στάση ζωής.
-Γευμάτιζε με σύνεση.
-Διατήρησε δεσμούς με την κοινωνική σου ομάδα.

Το μυστικό της καλής γήρανσης

Λέγεται ότι πεθαίνεις όταν δεν έχεις πια σκοπό ζωής…
Αυτό φαίνεται να είναι αληθές στους υπερήλικες της Ικαρίας , που ο κοινωνικός περίγυρος τους ανανεώνει διαρκώς το αίσθημα χρησιμότητας και ενεργής συμμετοχής σε κοινωνικά δρώμενα. Αυτό γίνεται είτε με συμβουλευτικό χαρακτήρα ακόμα και σε εργασιακά ζητήματα, είτε στην ανατροφή των νεότερων μελών της οικογένειας στη διατήρηση και μετάδοση εθίμων.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μελέτης “ΙΚΑRIA” , η οποία συνεχίζεται, έχουν δημοσιευθεί  σε  22 επιστημονικά άρθρα σε παγκόσμιου κύρους επιστημονικά περιοδικά και έχουν ανακοινωθεί σε 150 μεγάλα διεθνή συνέδρια (καθώς και στην εγκυκλοπαίδεια της γήρανσης) ενώ παράλληλα η μελέτη “ΙΚΑRΙΑ” έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου με πολυάριθμες καταχωρήσεις και αναφορές σε έντυπο υλικό, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές συμπεριλαμβανομένων του ABC, CNN, BBC, TIMES, GUARDIAN, NEW YORK TIMES, κ.α.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue