Ψήφος εμπιστοσύνης στο Φεστιβάλ από τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους.
Στόχος και του 9ου Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2017
Η Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του.
- Εταιρείες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού
- · Επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων μέλισσας
- · Επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας κεριού
- Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού
- Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης
- Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης
- Επιχειρήσεις παραγωγής βιολογικού μελιού
- Δήμοι με σημαντική παραγωγή μελισσοκομικών Προϊόντων
- Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Επιμελητήρια, Δημόσιοι οργανισμοί
Τόπος: ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ
Ημερομηνίες και ωράριο λειτουργίας
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 12πμ– 9μμ
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 9πμ – 9μμ
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 9πμ – 9μμ
Γενική είσοδος 2€, παιδιά έως 12 ετών και ΑΜΕΑ δωρεάν.
Τρόποι Μετάβασης στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
Τομεγάλο πλεονέκτημα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι η θέση που έχει και οι άπειρες οδικές προσβάσεις προς αυτό.
Με αυτοκίνητο: ερχόμενος κάποιος από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης– Αθηνών δεν χρειάζεται να λοξοδρομήσει καθόλου φτάνει μέσα στους χώρους στάθμευσης του Σταδίου. Ερχόμενος από το λιμάνι του Πειραιά περνάει έξω από το Στάδιο. Ερχόμενος από το αεροδρόμιο και ακολουθώντας την Αττική Οδό και την Εθνική οδό φτάνει ταχύτατα στο Στάδιο.
Με αστικές συγκοινωνίες :. Όλες οι γραμμές που πηγαίνουν από την Αθήνα προς τον Πειραιά κάνουν στάση είτε στην παραλιακή (“Σταθμός ΗΣΑΠ”) είτε στην Πειραιώς (“Ελαϊς”).
Ο τερματικός σταθμός του τραμ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Στάδιο όπως και ο σταθμός Νέο Φάληρο του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και για τα λεπτομερή δρομολόγια τόσο των Λεωφορείων, του τραμ και του ηλεκτρικού μπορείτε να κοιτάξετε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες:
www.oasa.grwww.isap.grwww.ktel.orgwww.ose.grwww.tramsa.gr
8ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
2 & 3 Δεκεμβρίου 2017
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
Αίθουσα Β΄
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
ΜΕΛΗ:
- Β. Ντούρaς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
- Ν. Εμμανουήλ, Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
- Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
- Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η Μέλισσα»
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία
Προεδρείο: Ν. Κατσαρός – Β. Ντούρας – Ν. Εμμανουήλ
10.00 – 10.15 Προσέλευση – Εγγραφές
10.15 – 10.30 Χαιρετισμοί
10.30 – 10.45 Το μέλι στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή.
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
10.45 – 11.15 Η νοημοσύνη των Φυτών και οι Μέλισσες.
Α. Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μελισσοκομίας ΑΠΘ
11.15 – 11.30 Ντόπιοι Πληθυσμοί Μελισσών και Γενετική Βελτίωση. Με ποιον
Τρόπο και σε Ποια Κατεύθυνση.
Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής
Παραγωγής, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
11.30 – 11.45 Παγκόσμια Νομοθεσία και Ποιότητα Μελιού.
Α. Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μελισσοκομίας ΑΠΘ
11.45 – 12.00 Μελισσοκομικές Διαδρομές στην Κρήτης
Μ.Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου
12.00 – 12.15 Δράσεις του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος και
Πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
(ΥΠΑΑΤ) για την Μελισσοκομία.
Μ. Τζιτζινάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Μελισσοκομίας,
Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ
12.15 – 12.30 Πιστοποιημένη Εκπαίδευση. Προστιθέμενη Αξία στον
Επαγγελματία Μελισσοκόμο.
Α. Μ. Γιάντση, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών
(ΙΓΕ)
12.30 – 12.45 Μελισσολογία – Μελισσοκομία. Υπάρχουν Διαφορές;
Ν. Εμμανουήλ, Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Παν/μίου
Αθηνών
12.45 – 13.00 Μελισσοτροφικά Φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας.
Δρ. Ν. Σαμαρίδης, Βοτανολόγος ΑΠΘ
13.00 – 13.15 Η Προσφορά των Μελισσών στον Άνθρωπο, το Περιβάλλον και
την Οικονομία,
Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων
Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.)
13.15 -15.15 Στρογγυλό Τραπέζι «Επιχειρηματικότητα και Προώθηση του
Μελιού και Προϊόντων του στην Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά».
Συντονιστής: Ν. Κατσαρός
- Λ. Παπακωνσταντινίδης, Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝ.Δ.Υ. Ο.Ε.Υ)
- Γ.Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
- Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Μ.Σ.Ε.)
- Α. Σωτηριάδης, Πρόεδρος ΜΕΛΙΝΤΑ ΕΠΕ
- Α. Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
- Γ. Πανονίδης, Γεωπόνος
- Δ. Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος
- Εκπρόσωποι Φορέων
15.15 -15.30 Παρεμβάσεις Εκπροσώπων Φορέων
15.30 -15.45 Ερωτήσεις -Συζήτηση
15.45 Διάλειμμα
Απογευματινή Συνεδρία
Προεδρείο: Η. Χαλακατεβάκης, Δρ. Γ. Μπαλωτής, Κ. Καρατάσου
18.00 – 18.15 Η Μελισσοκομία Σήμερα και τι Προσδοκούμε για το Αύριο.
Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων
18.15 – 18.30 Η Συμβολή της Εκπαίδευσης στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Μελισσοκομίας,
Δρ. Γ. Μπαλωτής, Γεωπόνος ΙΓΕ
18.30 – 18.45 Ποιο είναι το καλύτερο Μέλι.
Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
18.45 – 19.00 Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και
των Προϊόντων με Μέλι.
Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM
19.00 – 19.15 Τυποποίηση Μελιού- Διαχειριστικά Συστήματα Ασφαλείας Τροφίμων (ISO, HACCP)
& Νομικές Υποχρεώσεις.
Σ. Βλησίδης, Τεχνική Διεύθυνση Πιστοποίησης Finitsi IMS
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Προεδρείο: Α. Τσουκαλάς, Ν. Κατσαρός, Ν. Ηλιόπουλος
10.15 – 10.30 Προσέλευση Συνέδρων
10.30 – 10.45 Νομοθετικό περιβάλλον για το συσκευασμένο μέλι.
Θ. Κλαδά, Γενικό Χημείο του Κράτους
10.45 – 11.00 Σύγχρονες Μέθοδοι Ανάλυσης Νοθείας Μελιού.
Γ. Σειραγάκης, Διευθυντής Food Allergens Laboratory
11.00 – 11.15 Ανοίγοντας τους Δρόμους του Μελιού στην Παγκόσμια Αγορά.
Α. Ι. Τσουκαλάς, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού APIVITA
11.15 – 11.30 Διαδικασίες Εξαγωγής Μελιού και Προϊόντων του.
Τζ. Σκοτίδη, Σύμβουλος Εξαγωγών και Διαχείρισης Εξαγωγικών
Διαδικασιών
11.30 – 12.00 Οι ασθένειες της Μέλισσας και η Αντιμετώπιση τους.
Β. Λιάκος, τ. καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
12.00 – 12.15 Έλεγχος Ποιότητας, Χρόνου Ζωής, Νοθείας και Δόλιων
Πρακτικών στο Βασιλικό Πολτό, τη Γύρη και σε άλλα
Μελισσοκομικά Προϊόντα.
Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM
12.15 – 12.30 Πλεονεκτήματα και Χειρισμοί Ευρύχωρης Κυψέλης.
Ι. Αλεξάκης, Μελισσοκόμος
12.30 – 12.45 Ελληνικός Συλλέκτης Δηλητηρίου Μελισσών.
Ε. Μανδηλαράς
12.45 – 13.00 To Μελισσοκομικό Πάρκο της Anel – HoneyPark,
Κ. Βουδούρης, Γεωπόνος
13.00 – 13.15 Μέλι σε Σκόνη, Νέες Εφαρμογές και Αξιοποίηση της Υπεραξίας των
Πολύτιμων Στοιχείων του.
Χ. Μαντάς, MSc Μηχανικός Βιοσυστημάτων
° ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Στην έκθεση θα συμμετέχει και ο Α. Σ. Ευδήλου Ικαρίας