Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος στην επαγγελματική μελισσοκομία και εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκμετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, στη διάσωση και βελτίωση των ελληνικών φυλών μελισσών, στις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού κ.α.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα και στο ξενοδοχείο Grand Serai, λεωφόρος Δωδώνης 33 – Ιωάννινα στις 4 και 5 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικά με επιστημονικά-μελισσοκομικά θέματα και τη δεύτερη ημέρα εισηγήσεις σχετικά με συνδικαλιστικά θέματα.
Την πρώτη ημέρα θα γίνουν συνολικά 21 ανακοινώσεις με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά κέντρα της χώρας.
Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος στην επαγγελματική μελισσοκομία και εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκμετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, στη διάσωση και βελτίωση των ελληνικών φυλών μελισσών, στις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού και δηλητηρίου της μέλισσας, στην αντιμετώπιση της βαρρόα και των άλλων ασθενειών των μελισσών, στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη υγεία των μελισσών, στα υπολείμματα ακαρεοκτόνων στα προϊόντα της μέλισσας, στην ταυτοποίηση των αμιγών κατηγοριών μελιού και στους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή, τη σύνθεση και την διατήρηση της γύρης, του βασιλικού πολτού και του δηλητηρίου της μέλισσας.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου εστιάζεται σε κλαδικά θέματα. Θα γίνουν 15 εισηγήσεις με συμμετοχή 23 ομιλητών. Με ενδιαφέρον θα ακουστεί ομιλία σχετική με την Πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου για τη μελισσοκομία.
Θα υπάρξει συζήτηση για τον τρόπο/ους κατοχύρωσης θέσης ενός μελλοντικού μελισσοκομείου, προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της μελισσοκομικής χλωρίδας, για την εμπορία και τις προοπτικές του ελληνικού μελιού, του βασιλικού πολτού και των άλλων προϊόντων κυψέλης.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και θα καταβληθεί προσπάθεια να αμβλυνθούν τυχών διαφορές και προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Στην συνεδρίαση αυτή θα υπάρχει χρόνος μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες και ολιγόλεπτων παρεμβάσεων από τους συνέδρους.
Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
Επιστημονικά Θέματα
- Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών (συνθετικά και βιολογικά σκευάσματα, βιοτεχνικοί μέθοδοι, κ.ά.)
- Επιπτώσεις φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων στις μέλισσες
- Προϊόντα κυψέλης (ταυτότητα, ποιότητα, ασφάλεια, νομοθεσία, προώθηση και εμπορία)
- Μελισσοκομική χλωρίδα και επικονίαση.
- Χειρισμοί που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής
- Βασιλοτροφία, βελτίωση και διασφάλιση των τοπικών φυλών μελισσών
- Άλλα θέματα.
Συνδικαλιστικά θέματα
- Οργάνωση του κλάδου και Νομοθεσία
- Αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της μελισσοκομίας
- Εκπαιδεύσεις στη μελισσοκομία
- Εκπροσώπηση του κλάδου σε εθνικές και διεθνής συναντήσεις
- Τοπικά και γενικά προβλήματα μελισσοκομίας
- Εμπορία και οι τιμές προϊόντων κυψέλης.
- Κατοχύρωση του επαγγέλματος του μελισσοκόμου
- Διάσωση και επέκταση της μελισσοκομικής χλωρίδας
- Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της μελισσοκομίας
- Τοποθέτηση μελισσιών (στρογγυλή τράπεζα)
- Άλλα θέματαΑναδημοσίευση από : https://www.e-ea.gr