Home ΚοινωνίαΑιγαίο 2ο Φεστιβάλ Ικαρίας & Ικαριακά Δρώμενα: “Με τα δικά μου φτερά”

2ο Φεστιβάλ Ικαρίας & Ικαριακά Δρώμενα: “Με τα δικά μου φτερά”

by ikariaki.gr
297 views

2ο Φεστιβάλ Ικαρίας

23-26 Αυγούστου 2024

Εργαστήρια ποίησης, θεατρικής γραφής και πράξης

«Με τα δικά μου φτερά»

Πέννυ Μηλιά, Δημήτρης Φούτσιας, Κατερίνα Σταθοπούλου

Το Φεστιβάλ Ικαρίας και τα Ικαριακά Δρώμενα οργανώνουν το Φεστιβάλ «Με τα δικά μου φτερά» για δεύτερη χρονιά! Φέτος επιστρέφει δριμύτερο και ανανεωμένο, μετά τη θερμή σας ανταπόκριση στο επιτυχημένο 1ο φεστιβάλ.

 

Ένα 4ήμερο ποιητικής – θεατρικής γραφής και πράξης στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας από τις 23 μέχρι τις 26 Αυγούστου 2024. Όλοι μαζί γινόμαστε μια ομάδα και γράφουμε, δημιουργούμε αφηγήσεις και ποιήματα με έμπνευση και αφετηρία το νησί, την ιστορία του αλλά και το δικό μας βίωμα. Αλληλεπιδρούμε, παίζουμε και αναπαριστούμε στη σκηνή. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε μαθητές, σπουδαστές, ηθοποιούς, θεατρολόγους, ποιητές, συγγραφείς, αλλά και σε όλους τους φίλους της τέχνης, είτε ήδη έχουν κάνει κάποια βήματα, είτε όχι.

Τα άτομα που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τις τέχνες και την ελευθερία, όπως η ικαριώτικη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Θα εμβαθύνουν στον δρόμο της γραφής που τους αρέσει και στο πέρασμα στη θεατρική πράξη ή στην ποιητική σύνθεση. Το φεστιβάλ υποστηρίζει και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα και η συμβολή τους εκτιμητέα.

Εργαστήρια:

Για 4 μέρες μπορείτε να παρακολουθήσετε το/τα εργαστήριο/α της επιλογής σας. Τα εργαστήρια, διάρκειας περίπου δύο ωρών το καθένα, θα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα καθημερινά το πρωί με διαλείμματα (ενδέχεται και κάποια απογεύματα), έτσι ώστε τα άτομα που επιθυμούν (και φυσικά το συστήνουμε!) να μπορούν να παρακολουθήσουν και τα τρία εργαστήρια.

Πέννυ Μηλιά – Εργαστήριο ποίησης “Η πτήση και η καταβύθιση”:

Μέσα από δοσμένες και ελεύθερες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πάντα με ελεύθερο πνεύμα και πνοή, θα πάρουμε από το περιβάλλον, το νησί και την ομάδα και θα δώσουμε αφορμές ο ένας στον άλλον για μια πτήση αλλά και καταβύθιση στο σύμπαν της ποίησης και θα απολαύσουμε την ικανότητα μας για άσκηση και δοκιμές στην ποιητική μας φωνή, πρωτόβγαλτη ή εξασκημένη, όπου μας πάει, το καθέν@ “με τα δικά του φτερά”. Οι ανάγκες και το προφίλ των ατόμων που συμμετέχουν θα διαμορφώσουν τελικά το εργαστήριό μας. Περιμένω τις συμμετοχές σας.

Δημήτρης Φούτσιας – Θεατρική Γραφή “Με τα δικά μου φτερά”:

Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο πρωτότυπο και ξεχωριστό; Ποιες ιστορίες θέλουμε να πούμε και δεν είχαμε το θάρρος μέχρι τώρα να τις αποθέσουμε στο χαρτί; Πως αυτές οι ιστορίες αφορούν το σήμερα και ποια σύνδεση έχουν με την εποχή μας; Αντλώντας έμπνευση από το νησί και την ενέργειά του, ξεχνώντας την αίσθηση του χρόνου, σε ένα κύκλο εμπιστοσύνης αφηνόμαστε και ξεδιπλώνουμε τον δημιουργικό μας εαυτό. Με δημιουργικές ασκήσεις φτιάχνουμε μικρά θεατρικά μονόπρακτα και διαβάζουμε τα έργα μας αξιοποιώντας τη δύναμη της ομάδας και του brainstorming. Ταυτόχρονα εμβαθύνουμε σε βασικά εργαλεία της γραφής και του θεάτρου και βλέπουμε ποια είναι εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν ένα έργο να έχει παλμό, να επιδρά στο νου και στο συναίσθημα και να θεωρείται ολοκληρωμένο ώστε να βρεθεί παραστάσιμο στη σκηνή.

Κατερίνα Σταθοπούλου – Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός “Από το χαρτί, στη σκηνή”:

Με ποιον τρόπο η γραφή παίρνει ζωή και γίνεται πράξη επί σκηνής; Πώς μια ιδέα γίνεται “παραστάσιμη”; Τα κείμενα “μιλιούνται”, οι χαρακτήρας “ζωντανεύουν”. Θα συμπλεύσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι, είτε βρισκόμαστε στην πλευρά του συγγραφέα/ποιητή, είτε στην αντίπερα όχθη, του ηθοποιού. Πυροδοτική αφετηρία αποτελεί ο λόγος – προφορικός και γραπτός, οι ασκήσεις γραφής που θα διεξαχθούν καθώς και έργα κλασικών/νέων συγγραφέων. Για όχημα θα έχουμε το σώμα, την αναπνοή του, τη φυσική ροή των κινήσεων, το ρυθμό του, το βάρος και τον όγκο του στο χώρο. Καταλύτης θα είναι η φαντασία και το μοναδικό πρίσμα, μέσα από το οποίο βλέπει κανείς ένα κείμενο. Θα δούμε σιγά σιγά τους χαρακτήρες να αναπνέουν, να σκιρτούν και να δρουν επί σκηνής.

 

Διαδικασία Συμμετοχής:

 

  • Στο θέμα: να αναγραφεί «Αίτηση συμμετοχής για το 2ο φεστιβάλ Με τα δικά μου φτερά – Ονοματεπώνυμο».
  • Στο σώμα: να αναφέρετε ονομαστικά σε ποιο/ποια εργαστήρια επιθυμείτε να συμμετέχετε. Στο τέλος να αναφέρετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλέφωνο, email).
  • Αποστείλετε:  α) ένα συνοπτικό βιογραφικό σας (έως 100 λέξεις) και β) μια σύντομη απάντηση (έως 50 λέξεις)  στην ερώτηση «Γιατί επιθυμείτε να λάβετε μέρος στα συγκεκριμένα εργαστήρια;».
  • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 10 Αυγούστου.
  • Ηλικία συμμετεχόντων: 16 μέχρι 116.
  • Κόστος:  Καταβολή συμβολικού αντιτίμου 20 ευρώ για την κατοχύρωση της θέσης. (Τα άτομα που κατοικούν στην Ικαρία δεν καταβάλλουν αντίτιμο)
  • Η επιλογή θα γίνει από τους εισηγητές και θα ενημερώνονται άμεσα όσοι επιλέγονται για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προγραμματισμού του ταξιδιού.
  • Περαιτέρω πληροφορίες στο email!

Διοργάνωση: Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας.  Πρόεδρος: Σταμάτης Βασίλαρος.

*Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο πολιτισμού – τα Ικαριακά Δρώμενα- Φεστιβάλ Ικαρίας είναι εγγεγραμμένα στην Πύλη πολιτιστικών φορέων.

Εισηγητές:

Η Πέννυ Μηλιά γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι ποιήτρια, συγγραφέας, performer και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2007) και την Ένωση Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ευρώπης (2009) για την ποίησή της και από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας (2017) για το θεατρικό της έργο «Ισπανικό καλοκαίρι» (εκδ. Κάπα Εκδοτική, 2019), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο Μπιπ (Αθήνα, 2019). Ποιήματά της εκδόθηκαν στα συλλογικά έργα «Ομάδα από ποίηση» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2010) και «Υπέρ ονειρίας» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012). Η ποιητική της συλλογή «Μετά τη φωτιά/After the fire» (εκδ. Κάπα Εκδοτική, 2022) εκδόθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά, με έργα επαυξημένης πραγματικότητας από την Άννα Μελή. Καλεσμένη ομιλήτρια στο συνέδριο Performance 2022 του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα “Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για τo Performance writing“, στο Συμπόσιο “The art and design of XR” (Extended reality) (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) με θέμα το βιβλίο ποίησης “Μετά τη φωτιά – After the fire” και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας “TECHNO-LOGIA, κόμβος διάδοσης της έρευνας για την τέχνη και την τεχνολογία με θέμα “Τα νέα μέσα στην τέχνη”. Συμμετοχή στην στην έκθεση νέων μέσων «Μέσα στην εικόνα» με την performance «Into the words», στην έκθεση “Ψηφιακή τέχνη, ένας νέος κόσμος” PROJECT 2 ATHENS Contemporary Space με το “Μετά τη φωτιά – After the fire“, στα ROOMS Kappatos art gallery με την Performance “A metamorphosis?” της ANIMATERRA group και ως real time interactive performance – writer στο Xouth Festival, Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής, ανάλυσης κειμένου, υποκριτικής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρχαίο δράμα (Ορέστεια, Τρωάδες, Θεσμοφοριάζουσες), σε θεατρικούς μονολόγους, devised performance και συγγραφικές και μουσικές παραστάσεις. Το διήγημά της “Από το δάσος” εκδόθηκε στον συλλογικό τόμο «Η φωνή της» (εκδ. Καστανιώτης, 2023). Το θεατρικό της έργο «Η Αντιγόνη, οι ξένοι και η φωτιά» διακρίθηκε και παρουσιάστηκε σε αναλόγιο στο θέατρο Vault (2023) και στο Φεστιβάλ Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων “WE ARE ALL DIFFERENT” στην Οξφόρδη και το Λονδίνο. Είναι εισηγήτρια σε εργαστήρια ποίησης. Συμμετείχε στο International Video Poetry Festival με την Live performance «Τα πράγματά σου /ΔΕΝ/ είναι η ζωή σου» και στην Δ.Ε.Θ 2024 με το βιντεοποίημά της «Οι Δύο». www.pennymiliawriting.com

 

 

Ο Δημήτρης Φούτσιας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, εισηγητής θεατρικής γραφής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Με το θέατρο δραστηριοποιείται ενεργά από το 2010 και έργα του έχουν ανέβει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Plasters όπου και σκηνοθέτησε τρία θεατρικά του έργα, α) «Ριγκολιός το ταξίδι μιας ρίγας» (Επί Κολωνώ, 2014 / Βραβείο Κοινού 2ο Handmade Festival Fabrica 2014 – 15, / Θέατρο Παραμυθίας, 2014 – 16), β)«Patrocluss Anatomy» (Bios Main – Φεστιβάλ 14η Ημέρα, 2016), γ)«Ευχαριστήριος Λόγος» (Θέατρο Εμπρός, 2017). Ήταν βοηθός σκηνοθέτης στο θέατρο Τέχνης στην παράσταση «Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης» σε σκηνοθεσία Κ. Χατζή και μουσική Γ. Κουμεντάκη (2018). Το θεατρικό του έργο «Meatball» (Κάπα Εκδοτική, 2020) διακρίθηκε στο εργαστήριο νέων θεατρικών συγγραφέων (Ε.Ν.ΘΕ.ΣΥ.) και έχει ανέβει μέχρι τώρα σε τέσσερις διαφορετικές παραγωγές. Στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (2019), στο θέατρο Αλίκη (2020), στη Θεσσαλονίκη Θέατρο Αθήναιον (2023 – 24, Βραβείο κοινού καλύτερης 2ης παράστασης στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024) και στην Κύπρο από το ιστορικό Θέατρο της ΕΘΑΛ (2023 -24).  Το θεατρικό του έργο, «Το Χιόνι στα Δόντια μου» (Εκδόσεις Άπαρσις, 2022) βραβεύτηκε στο πλαίσιο του «The Outreach Project» για νέες θεατρικές φωνές  υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας και παρουσιάστηκε στο θέατρο Vault ως σκηνοθετημένο αναλόγιο (2022), στο Simpkins Lee Theater στην Οξφόρδη, στο Φεστιβάλ Αναλογίων Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων (2023) και στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο στο ίδιο φεστιβάλ (2023). Το θεατρικό του έργο  «Ο ουρανός κατακούτελα» διατίθεται ελεύθερο στο διαδίκτυο και στη σελίδα του Χάρβαρντ Ναυπλίου. Έχει γράψει συνολικά 11 θεατρικά έργα και επίσης ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει επίσης σκηνοθετήσει θεατρικά του έργα ως αναλόγια, «Η κόρη του Θεραπευτή» (θέατρο Σφενδόνη, 2019), Μαδέρα Σως (Πατάρι Gutenberg, 2018) κ.α.. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις με καταξιωμένους σκηνοθέτες στα θέατρα: Επί Κολωνό, Θέατρο Εμπρός, Φάμπρικα, Παραμυθίας, Bob festival – Φεστιβάλ Πειραιώς, Κηποθέατρο Ζωγράφου, Πολυχώρος Βρυσάκι, Fringe Festival – Vault, κ.α. Το διήγημά του «Νυχτερινή Βάρδια» διακρίθηκε σε διαγωνισμό (Ιανός) και συμμετέχει στον συλλογικό τόμο «Δύο» (Εκδόσεις Ιανός, 2023). Επίσης διδάσκει θεατρική και δημιουργική γραφή σε σχολές υποκριτικής (Θέατρο των Αλλαγών) όπως και αρχές σεναρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.dimitrisfoutsias.gr.

Η Κατερίνα Σταθοπούλου είναι ηθοποιός, συγγραφέας και νομικός. Γεννήθηκε στην γκρίζα και πολύβουη Αθήνα, όπου ζει σήμερα, όμως κατάγεται από τις πορτοκαλιές του Άργους και τους αμπελώνες της Πάφου. Πτυχιούχος Νομικής ΔΠΘ, διπλωματούχος Δραματικής σχολής «Μοντέρνοι Καιροί», τελειόφοιτη Αγγλικής φιλολογίας ΕΚΠΑ, καθώς και απόφοιτη της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία (εισηγητές : Θανάσης Τριαρίδης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης). Συνεργασίες: Θέατρο Faust “Lebensraum” του Θ. Τριαρίδη, σκην. Γ. Σερεμέτη, φωτ. Κ. Φιλίππογλου, Ίδρυμα Κακογιάννη «Η Αρρώστια της Νιότης» σκην. Κοραή Δαμάτη, Ξουθ Φεστιβάλ της ΑΣΚΤ, επιβλέπων Μάνθος Σαντοριναίος, Θέατρο Βαφείο «Οι Στρουθοκάμηλοι», BobFestival, Πειραιώς 260, Τρένο στο Ρουφ, Θέατρο Παραμυθίας, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Topolovgrant Festival κ.α. Κινηματογράφος (ως σεναριογράφος και ηθοποιός): “Ceremonia Sagrada”, ταινία μικρού μήκους, σκην. Ανδρέας Παπαδόπουλος, βραβευμένη από Cinematography Awards, Amsterdam και 12th International Film Festival of Larissa. Σεμινάρια: συγγραφής μυθιστορήματος με τον Στρατή Χαβιαρά και μετάφρασης με την Margaret Wesseling στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard, Masterclass στην Ανάλυση κειμένου και Υποκριτική με τον Ανδρέα Μανωλικάκη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, 3ο εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΝΘΕΣΥ) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 5ο Εργαστήριο Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής με τον Θανάση Τριαρίδη, Υποκριτική στην Κάμερα με την Πηγή Δημητρακοπούλου, Θέατρο ΙΣΟΝ. Τα θεατρικά της έργα διατίθενται στο διαδίκτυο, ελεύθερα προς ανάγνωση: “Harmony – Η Ανταρσία των Κεφαλιών” στο triaridis.com και στο playground.gr, “Η Μελλοθάνατη Κλειτορίδα” και “Χτύπο στο Χτύπο” στο poreiatheatre.com.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue