Home ΚοινωνίαΕλλάδα 27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

by ikariaki.gr
150 views

Ημέρα μνήμης στο Ισραήλ και την εβραϊκή διασπορά για τα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους (Yom HaShoah στα Εβραϊκά). Η ημέρα τιμάται επισήμως, εκτός του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Γιομ ΧαΣοά καθιερώθηκε το 1951 με νόμο της Ισραηλινής κυβέρνησης, σε ανάμνηση της έναρξης της Εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943. Ξεκινά με τη δύση του ήλιου, την 27η του μήνα Νισάν του Εβραϊκού ημερολογίου (20 Απριλίου 2020) και λήγει το σούρουπο της επομένης ημέρας (21 Απριλίου). Οι σειρήνες ηχούν για δύο λεπτά σε όλο το Ισραήλ σε ανάμνηση των θυμάτων, ενώ οι χώροι διασκέδασης, όπως θέατρα, αίθουσες χορού, εστιατόρια και καφενεία παραμένουν κλειστά όλη τη μέρα.

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η διεθνής κοινότητα τιμά την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Την ίδια ημερομηνία η Ελλάδα έχει καθιερώσει την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Το Ολοκαύτωμα (Shoa) ήταν η συστηματική, γραφειοκρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος δίωξη και δολοφονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς και όσους συνεργάστηκαν με αυτό. Οι Ναζιστές, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν ότι οι Γερμανοί ήταν «φυλετικά ανώτεροι» και ότι οι Εβραίοι ήταν «όντα που δεν άξιζε να ζουν».

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζιστές καταδίωξαν και άλλες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες θεωρούσαν «φυλετικά κατώτερες»: Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνους), ανάπηρους, και ορισμένα Σλαβικά έθνη (Πολωνούς, Ρώσους και άλλους). Άλλες ομάδες διώχθηκαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συμπεριφοράς τους, όπως κομμουνιστές, σοσιαλιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι.

«Ποτέ ξανά»: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η επιζώσα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer και οι πρόεδροι Metsola, Michel και von der Leyen ανέβηκαν στο βήμα του ΕΚ σε ειδική τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola δήλωσε: «Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος θυμόμαστε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο παρελθόν, αλλά θυμόμαστε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην σιωπούμε στο παρόν. Ενωμένοι στην πολυμορφία, στεκόμαστε απέναντι στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, στις θεωρίες συνωμοσίας, στην παραπληροφόρηση και σε κάθε είδους βίας που στοχεύει και αποκλείει μέλη των κοινοτήτων μας».

Θα τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αν δεν ξεχάσουμε ποτέ. Αν δεν εφησυχάσουμε ποτέ. Αν δεν γίνουμε ποτέ συνεργοί. Αν δεν σιωπήσουμε ποτέ.

Στην ομιλία της, η 100 ετών επιζώσα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα της και ο αδερφός της σκοτώθηκαν στο Auschwitz, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Theresienstadt, όπου έγινε μάρτυρας απερίγραπτων βασανιστηρίων αλλά επιβίωσε.

Η Margot Friedländer εξήγησε πως, από τη στιγμή που μετεγκαταστάθηκε από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο σε ηλικία 88 ετών, ταξιδεύει στη Γερμανία και συναντάει μαθητές, στους οποίους ζητά να γίνουν αυτοί μάρτυρες των φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος, δεδομένου ότι η ίδια και οι συνεπιζήσαντές της δεν θα είναι σε θέση να το πράττουν για πολύ καιρό ακόμα. «Να είστε άνθρωποι! Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ό,τι έκαναν επειδή δεν αναγνώριζαν τους άλλους ανθρώπους ως όντα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι αξίζουν σεβασμό. Δεν υπάρχει ούτε χριστιανικό, ούτε εβραϊκό ούτε μουσουλμανικό αίμα, υπάρχει μόνο ανθρώπινο αίμα. Είμαστε όλοι ίδιοι. Ό,τι έγινε, έγινε – δεν μπορούμε πλέον να το αλλάξουμε. Δεν πρέπει όμως να συμβεί ποτέ, μα ποτέ ξανά.»

Προειδοποίησε ότι σήμερα η μνήμη του Ολοκαυτώματος «εργαλειοποιείται πολιτικά, και μερικές φορές γελοιοποιείται και καταπατάται». Το λεγόμενο «άστρο του Δαυίδ», είπε, «χρησιμοποιείται σήμερα χωρίς αιδώ από νέους εχθρούς της δημοκρατίας που παρουσιάζονται δημόσια — σε δημοκρατίες! — ως θύματα. Σε μια μέρα σαν τη σημερινή πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε η μνήμη του Ολοκαυτώματος να παραμένει αληθινή και να μην καταχράται από κανέναν.»

Η κα. Friedländer ολοκλήρωσε την ομιλία της καλώντας τους ανθρώπους να είναι «σε επαγρύπνηση και να μην αποστρέφουν το βλέμμα όπως συνέβη τότε. Το μίσος, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη στην ιστορία. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων ως ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή την εθνική καταγωγή τους, είναι σημαντική και σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα. Η ανθρώπινη αντιμετώπιση, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι πιο σημαντικά παρά ποτέ για την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή είναι η ευχή μου αυτή τη σημαντική ημέρα μνήμης, για τον κόσμο, για την Ευρώπη και για όλους μας.»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί ευρωπαϊκή τραγωδία και ότι αδιανόητα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Όλοι έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο καθήκον. Είμαστε όλοι θεματοφύλακες αυτής της μνήμης», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι πατρίδα πολλών Εβραίων και ότι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας σημαίνει καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Στην απάντησή της στη μαρτυρία της κυρίας Friedländer, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Η Ένωση που θέλουμε να οικοδομήσουμε είναι ένας χώρος στον οποίο όλοι μπορούν να είναι εκείνοι που θέλουν να είναι. Ένας τόπος στον οποίο μια Εβραία γυναίκα όπως η Simone Veil, επιζώσα του Ολοκαυτώματος, μπορεί να φτάσει στο αξίωμα του προέδορυ αυτού του υπερήφανου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός χώρου όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και αντιμετωπίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια.»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και με ένα μουσικό ιντερλούδιο.

Πηγή: sansimera.gr, europarl, alfavita

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue