Home ΚοινωνίαΕλλάδα 17 Νοέμβρη: Μαθητές άφησαν λουλούδια στο Ηρώο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας (Βίντεο)

17 Νοέμβρη: Μαθητές άφησαν λουλούδια στο Ηρώο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας (Βίντεο)

by ikariaki.gr
460 views

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973 ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Μαθητές από τα σχολεία του Αγίου Κηρύκου (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λυκειο) άφησαν λουλούδια στο Ηρώο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.

Πλήθος κόσμου και στο εμβληματικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπήκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από 50 χρόνια χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Όλοι αφήνουν από ένα λουλούδι πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο και οι πύλες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι, προκειμένου να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σταδιακά να κλείσουν.

«Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου, ήταν εδώ όταν έγιναν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 12χρονη Άννα, η οποία έφτασε με τα πόδια στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κυψέλη με τη μητέρα της. Φυσικά, η 12χρονη δεν ήταν το μοναδικό μικρό παιδί που βρέθηκε κατά τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία. Οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στις 13:00, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την καθιερωμένη πορεία. Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.

«Είναι σημαντικό εμείς οι παλαιότεροι να θυμόμαστε και οι νέοι να μαθαίνουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης, ο οποίος είχε τον αδελφό του και έναν ξάδελφό του στο Πολυτεχνείο την ημέρα της εισβολής. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεχάσει τι πραγματικά συνέβη τότε, δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα αιτήματα εκείνης της εποχής με αυτά που ζητά η σημερινή νεολαία», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος, αφού κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη γκρεμισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έφυγε με αργά βήματα. Κοιτάζοντας τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του ιδρύματος διέσχισε την οδό Πατησίων κατευθυνόμενος προς την Ομόνοια.

Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Ειδικότερα, κατά την δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Η γενιά του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο της δημοκρατίας στη χώρα μας, πληρώνοντας βαρύ τίμημα αίματος, πόνου και διώξεων. Οι αγώνες τους κι οι θυσίες τους έγιναν το θεμέλιο της δημοκρατικής και φιλελεύθερης Ελλάδας της μεταπολίτευσης. Η δημοκρατία είναι πολίτευμα της ευθύνης και χρειάζεται αδιάκοπος και ασυμβίβαστος αγώνας για την προάσπισή της, απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται και την διαβάλλουν».

Αυτό αναφέρει σε μήνυμα του για την 50η επέτειο από τη εξέγερση του Πολυτεχνείου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ): «Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής της εξέγερσης της φοιτητικής νεολαίας της πατρίδας μας απέναντι σε μία σκληρή δικτατορία»

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής της εξέγερσης της φοιτητικής νεολαίας της πατρίδας μας απέναντι σε μια δικτατορία σκληρή, σε ένα καθεστώς άδικο και αυταρχικό που στέρησε από τον ελληνικό λαό για 7 χρόνια την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη ζωή», σημειώνει, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

«Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να μην αφήσουμε τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκείνης της γενιάς να χαθούν, αλλά και ιερό χρέος να παλεύουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Να μην ξεχάσουμε τι οδήγησε στη χούντα, ποια καθεστώτα και ποιες συνθήκες το υποκίνησαν και το εξέθρεψαν, ποιοι το στήριξαν και ποιοι σώπασαν. Ποιοι πάλεψαν και αντιστάθηκαν, βάζοντας ακόμη και τα κορμιά τους μπροστά στις κάνες και τα τανκς».

«Τιμή στους νεκρούς που δεν θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μνήμη και εκείνους που έζησαν και πάλεψαν στη συνέχεια για πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», καταλήγει η κ. Αυγέρη.

«Το ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου»

Το ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ. «Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν αποκορύφωμα και ώριμος καρπός της αρχικά αργόσυρτης προσπάθειας οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης, που ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απρίλη», προσπάθεια στην οποία «τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, σε συνθήκες βάναυσης κρατικής καταστολής και απαιτώντας θυσίες, αφιέρωσαν όλες τους τις δυνάμεις» εκτιμά.

Σε άλλο σημείο, στη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «από την πρώτη μέρα της δικτατορίας αναδείχθηκε ως προϋπόθεση για την παραπέρα ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, η σύγκρουση του ΚΚΕ με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που στην πλειοψηφία τους απείχαν από την οργανωμένη μαζική αντιδικτατορική πάλη και με την οπορτουνιστική ομάδα στο εσωτερικό του, που καλλιεργούσε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία και έθετε εμπόδια στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διάσπαση με την οπορτουνιστική ομάδα στην 12η ευρεία ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1968) και στη συνέχεια η τιτάνια προσπάθεια για την εκ νέου συγκρότηση παράνομων κομματικών οργανώσεων και η ίδρυση της ΚΝΕ, έδωσαν νέα πνοή στον αντιδικτατορικό αγώνα».

«Συνιστά διαχρονικό δίδαγμα ότι η ιδεολογική-πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και ανάπτυξη του ΚΚΕ αποτελεί όρο για την ανάκαμψη και τη αντεπίθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος σε όλες τις συνθήκες» τονίζει.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πορεία και ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος και επισημαίνεται:

«Η ιδιαίτερη σημασία του Πολυτεχνείου έγκειται στο γεγονός ότι ο φοιτητικός και ευρύτερα νεολαιίστικος ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών δυνάμεων στα σημαντικότερα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει μόνο από την οργανωμένη δράση του εργατικού -λαϊκού παράγοντα, ενάντια σε κάθε αναμονή και ψευδαίσθηση ότι οι αλλαγές κορυφών μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «το Πολυτεχνείο, όχι μόνο ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της χούντας, αλλά και ‘απονομιμοποίησε’ τη δικτατορία στη συνείδηση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που δεν συμμετείχαν έως τότε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Μαζί με την τραγωδία της Κύπρου, επιτάχυνε την πτώση της δικτατορίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι «η στρατιωτική δικτατορία υπήρξε μία από τις εναλλακτικές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέχτηκε στη βάση των τότε προτεραιοτήτων και των αναγκών της σε σχέση με τον εγχώριο και διεθνή συσχετισμό, πάντα με στόχο τη θωράκιση και διαιώνισή της».

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση εξηγεί πού βρίσκονταν οι ρίζες της δικτατορίας των συνταγματαρχών και σε ποιους «μηχανισμούς του μεταπολεμικού κράτους και του αστικού στρατού είχε εκκολαφτεί η ομάδα των πραξικοπηματιών».

«Στις μέρες μας, το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει τραγικά επίκαιρο» τονίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «αν και πέρασε μισός αιώνας νέων επιστημονικών-τεχνικών επιτευγμάτων, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων συνεχίζει να σκοντάφτει στο γεγονός ότι οι καπιταλιστές εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία των σύγχρονων μέσων παραγωγής, την οργάνωση της παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας. Μπορεί η δικτατορία των συνταγματαρχών να παρέδωσε τη σκυτάλη στον αστικό πολιτικό κόσμο, αλλά η δικτατορία του κεφαλαίου παραμένει».

«Επίκαιρα παραμένουν και τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», που κοσμούσαν τις πύλες του Πολυτεχνείου, στη διάρκεια του τριήμερου ξεσηκωμού, δίνοντας το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «σήμερα, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη διάταξη των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών δεν κάνουν τους λαούς λιγότερο ανήσυχους ή περισσότερο ασφαλείς».

«Αυτό δείχνει η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και αυτές της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα εδάφη της Ουκρανίας και η γενικότερη διαμάχη ανάμεσα στο ευρωαμερικανικό ιμπεριαλιστικό κέντρο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια και το ευρωασιατικό από την άλλη, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο γενικευμένο πόλεμο. Το ίδιο αποδεικνύει η σημερινή σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, που ρίχνει κάθε μάσκα του υποκριτικού ενδιαφέροντος των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τα ανθρωπιστικά δικαιώματα. Όπως και στην περίπτωση της μαζικής εκτόπισης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση ούτε για κρίση του ανθρωπισμού. Είναι το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού που σαπίζει» τονίζει το ΚΚΕ.

«Το ελληνικό αστικό κράτος (σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του σε ανταγωνισμό με τη – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ – Τουρκία αναφέρει η ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων, η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, συνιστά μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Αυτή είναι που καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων και όχι ο νεαρός Παλαιστίνιος που ύψωσε τη σημαία της πατρίδας του για να διαμαρτυρηθεί για τη σφαγή του λαού του».

«Ο πακτωλός χρημάτων, που αντλείται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όχι μόνο συνευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση των υποδομών σε Παιδεία-Υγεία κλπ, αλλά και δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών της περιοχής» προσθέτει το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι «και στην περίοδο της δικτατορίας, σε συνέχεια της πολιτικής των προδικτατορικών κυβερνήσεων, η εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της καπιταλιστικής εξουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι κατοπινές εξελίξεις, ειδικότερα η τραγωδία της Κύπρου, η τουρκική επέμβαση και η συνεχιζόμενη Κατοχή, απέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς οι αστικοί σχεδιασμοί».

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είτε σε συνθήκες στρατιωτικής δικτατορίας, είτε σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έρχονται ιστορικές στιγμές απότομων ξεπεταγμάτων και ξεσπασμάτων των ‘κοιμισμένων’ μέχρι χτες εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, οι οποίες διεκδικούν, έστω και με μια θολή αντίληψη, γενικότερες αλλαγές που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες διεκδικήσεις και υιοθετούν πιο ανεβασμένες μορφές πάλης. Το κομμουνιστικό και εργατικό-λαϊκό κίνημα και οι φορείς του πρέπει να είναι προετοιμασμένο πολύμορφα για αυτές τις στιγμές» τονίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ, αντλώντας διδάγματα, έμπνευση και δύναμη από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συνολικά από την υπερεκατοντάχρονη ιστορική πορεία του, την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, προχωρά μπροστά, δίνοντας το χέρι σε όποιον σηκώνεται, στις μικρές και τις μεγάλες μάχες που δίνει καθημερινά ο λαός μας. Έτσι ώστε, με δυνατό ΚΚΕ και με μαζική εργατική – λαϊκή αντεπίθεση, να ανοίξουμε τον δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν οι καιροί, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας».

Πηγή: ikariaki.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue