Την ιστορία και εξέλιξη των προϊστορικών κοινωνιών, των μεγάλων θρησκειών, των μεγάλων πολιτισμών Ινδίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Ρωσίας, Ευρώπης και Αμερικής αλλά και τις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν την πολιτισμική και πολιτιστική εξέλιξη της γης, θα αναλυθούν σε ελεύθερα και δωρεάν «δεκαπέντε μικρά μαθήματα» στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου.
Από 8 Φεβρουαρίου έως και 10 Μαρτίου, σε τρίωρες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Παρασκευοσαββατοκύριακου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στην ιστορική διαδρομή σημαντικών πολιτισμών, να πληροφορηθεί τις μεγάλες τομές που συντελέστηκαν παγκοσμίως, τις σημαντικότερες φάσεις της ανθρωπογενούς δραστηριότητας αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεγάλων πολιτισμών. Τα μαθήματα θα συνοδεύονται από ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και ιστορικών πηγών αλλά και από αντίστοιχα μουσικά ακούσματα.
Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου Μανώλης Πυργιώτης, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Στην εποχή των αμφισβητήσεων αλλά και των αμφισβητήσεων, είναι σημαντικό να παρέχεται η δυνατότητα επιμόρφωσης σε κάθε πολίτη που αναζητά διεξόδους πνευματικής ανάτασης. Θεωρώ ιδιαιτέρως αξιόλογη την προσπάθεια που επιτελείται στη Σάμο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της «Ακαδημίας των Πολιτών» και αυτό λειτούργησε παραδειγματικά και για μας. Η καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας για δεκαπέντε συνολικά τρίωρα πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία δεν απαιτούν καμία εγγραφή ή συνδρομή και θα διεξαχθούν στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, μόνο για το διάστημα από 8 Φεβρουαρίου μέχρι και 10 Μαρτίου…»
Μαργαρίτα Ικαρίου – Δημοσιογράφος