Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρόπουλος μας μυεί στις καλύτερες ταβέρνες του «χωριού» του.
Οι Ράχες είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ικαρία, με «πρωτεύουσα» τον πασίγνωστο Χριστό Ραχών – το περίφημο χωριό που μένει «ξύπνιο» τη νύχτα για κατοίκους και παραθεριστές. (Φωτογραφία: visitikaria.gr)
Το σύμπλεγμα των χωριών «Ράχες» στη βόρεια Ικαρία είναι ουσιαστικά ο πιο δημοφιλής προορισμός για τον επισκέπτη του νησιού το καλοκαίρι, με «πρωτεύουσα» τον πασίγνωστο Χριστό Ραχών – το περίφημο χωριό που μένει «ξύπνιο» τη νύχτα για κατοίκους και παραθεριστές. Ακολουθούν ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Πολύκαρπος, το Τραγοστάσι ή Καστανιές, οι Καρυδιές και ο Προφήτης Ηλίας, συμπληρώνοντας το παζλ ενός ορεινού οικισμού όπου κυριαρχούν οι ωραίες πλατείες, οι πλάτανοι και το κρέας ως βάση του φαγητού των τουριστών. Τα «επίνεια» Αρμενιστής, Νας και Γιαλισκάρι έχουν το δικό τους κοινό και ξεχωριστά στέκια. Ας δούμε πού θα φάει κανείς στις Ράχες –χωρίς να περιλάβουμε το φαγητό «στο χέρι».
Πλάτανος: Ιστορικό μαγαζί που λειτουργούσε παλιότερα ως… ντισκοτέκ με ένα πέτρινο κτίσμα δίπλα σε πλάτανο 110 ετών.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Χωριό ακριβώς δίπλα στον «Χριστό» με πλακόστρωτη πλατεία που κλέβει την παράσταση για τον επισκέπτη. Ταβέρνα «Ο Πλάτανος»: Ιστορικό μαγαζί που λειτουργούσε παλιότερα ως… ντισκοτέκ με ένα πέτρινο κτίσμα δίπλα σε πλάτανο 110 ετών. Με νέα διεύθυνση από το καλοκαίρι του 2016 καθώς ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το «τρέξει» και να εγκαταλείψει τη ζωή του στην Αθήνα. Μαγειρευτά, κόκκορας, κατσίκι, μοσχάρι και κρασί από τοπικούς παραγωγούς. Έξυπνος κατάλογος για το μενού – και πιάτα ημέρας.
Από το μεσημέρι μέχρι και τη 1 τη νύχτα μπορείς να απολαύσεις Στο Καμπί από μεζέδες κρεατικών ή ψαρικών μέχρι μπέργκερ.
Στο Καμπί: Το όνομα του εστιατορίου βγήκε από την τοποθεσία στο χωριό του Αγίου Δημητρίου «Στο Καμπί». Από το μεσημέρι μέχρι και τη 1 τη νύχτα μπορείς να απολαύσεις μεζέδες κρεατικών ή ψαρικών, ένα απίθανο χάμπουργκερ με τυρί τσένταρ, κατσικάκι λεμονάτο ή καλαμάρι και σαρδέλα – κοινώς και βουνό και θάλασσα. Στεγάζεται σε εκπληκτικό πέτρινο κτίριο του 1888 ανακαινισμένο το 2009.
Μαραθίτης: Το όνομα του εστιατορίου είναι η ονομασία ενός πουλιού και το παρατσούκλι του χαμογελαστού ιδιοκτήτη Γιάννη Πορρή.
ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
Συμπαθητικό χωριό πριν τον Άγιο Δημήτριο όπως έρχεται κανείς από την παραλία της Μεσακτής, με μια κεντρική πλατεία και ωραίο πανηγύρι τον Ιούλιο. Εκτός από τις ταβέρνες έχει και δύο καφενεδάκια που ελκύουν τους ντόπιους τα απογεύματα.
Μαραθίτης: Το όνομα του εστιατορίου είναι η ονομασία ενός πουλιού και το παρατσούκλι του χαμογελαστού ιδιοκτήτη Γιάννη Πορρή. Προσφέρει κρεατικά ψητά στο κάρβουνο, ντόπια κηπευτικά προϊόντα και το χειμώνα είναι το στέκι για πολλούς ντόπιους κατοίκους των Ραχών – αντίθετα το καλοκαίρι το επισκέπτονται αργά – μετά τις 11 το βράδυ. Γιορτάζει εφέτος 20 χρόνια λειτουργίας.
Ο Μητσάρας είναι… υπαρκτό πρόσωπο και οφείλετε τουλάχιστον να τον γνωρίσετε – μην πω να του ζητήσετε και αυτόγραφο.
Ταβέρνα «Ο Μητσάρας»: Ο Μητσάρας είναι… υπαρκτό πρόσωπο και οφείλετε τουλάχιστον να τον γνωρίσετε – μην πω να του ζητήσετε και αυτόγραφο. Αυτός ψήνει, αυτός κερνάει τη μπύρα ή το κρασί στο τέλος, αυτός θα σου πιάσει κουβέντα για τον Ολυμπιακό . Σουβλάκι – καλαμάκι γίγας από δικό του κρέας, πατάτες τηγανητές με τριμμένο τυρί, τυροκαυτερή και μερίδα γύρος που είναι τόσο μεγάλος που τον ονομάζει «τούμπανο». Must για κρεατοφαγία.
Με πολλή σούβλα, μαγειρευτά και ωραία τηγανητά ορεκτικά, ο Σωτήρης είναι μια τίμια επιλογή.
Ταβέρνα «Ο Σωτήρης»: Μετά από 13 χρόνια με ταβέρνα στον παραθαλάσσιο Αρμενιστή, ο Σωτήρης που κατάγεται από Αίγιο – Γαλαξίδι αλλά παντρεύτηκε Ικαριώτισσα, ανέβηκε το 2013 στον Άγιο Πολύκαρπο – στο δρόμο για τον Άγιο Δημήτριο. Με πολλή σούβλα, μαγειρευτά και ωραία τηγανητά ορεκτικά, ο Σωτήρης με τις αφηγήσεις του και όλη η οικογένειά του με πολύ χαμόγελο στο σερβίρισμα.
«Ρεμπίκο»: Πήρε το όνομά του από την ικαριώτικη ονομασία του τσουκαλιού όπου βράζει το τσίπουρο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ
Δεν υπάρχει επισκέπτης στην Ικαρία που να μην έχει περάσει από το χωριό «Χριστός» – που γιορτάζει με πανηγύρι κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Τελευταία, κόντρα στις παλιές παραδόσεις που το ήθελαν έρημο στη διάρκεια της ημέρας, προσφέρει τα στέκια του από το πρωί – διατηρώντας πάντα τη νυχτερινή «τρέλα» που έκανε το χωριό διάσημο σ’ όλη την Ελλάδα.
Μεζεδοπωλείο «Ρεμπίκο»: Πήρε το όνομά του από την ικαριώτικη ονομασία του τσουκαλιού όπου βράζει το τσίπουρο. Κορυφαία επιλογή η ποικιλία του – αν διαλέξετε τη μικρή θα νομίζετε ότι σας έφεραν τη μεγάλη. Περιέχει κεφτεδάκια, τηγανιά, πατατοσαλάτα, φάβα, πληγούρι, κολοκυθοκεφτέδες, μαυρομάτικα, ντοματοκεφτέδες, πιταράκια ζύμης και ενίοτε και ψαρικά. Και σας τη σερβίρουν ωραία κορίτσια – αυτό που το πάτε;
Μεζεδοπωλείο «Το Ραχάτι»: Μεζεδοπωλείο στο παλιό πέτρινο καφενείο «του Πουριέζη», που δεσπόζει στο κέντρο του Χριστού. Εκεί θα πιεις τσίπουρο και κρασί μαζί με χειροποίητους μεζέδες από ντόπια υλικά, που επιμελείται η Μαρία Πάτελου – κάτοικος Αίγινας παλιά, με ρίζα από την Ικαρία. Στο τέλος θα φας και γλυκό παραγωγής του μαγαζιού. Και θα πεις κι ένα τραγούδι.
Το Καπηλειό: Παλιό, διαχρονικό ταβερνείο με καλό κρέας και ωραία ορεκτικά.
Ταβέρνα «Το Καπηλειό»: Παλιό, διαχρονικό ταβερνείο με καλό κρέας και ωραία ορεκτικά. Εκεί θα απολαύσει κανείς σουβλάκι, χωριάτικη σαλάτα, τηγανητές πατάτες, χόρτα και μπύρα – το πιο ελληνικό μενού που μπορεί να ζητήσει κανείς σε ένα νησί. Στο πέρασμα ανάμεσα στο Ταχυδρομείο και την πλατεία, με παλιά τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες. All time classic.
Ένα εστιατόριο- έκπληξη , με μοντέρνα μαγειρική, ωραίες συνταγές με ζυμαρικά, ντόπια κρέατα και τοπικά κηπευτικά προϊόντα.
Εστιατόριο «Κουζίνα»: Δύο ξαδέλφια με καταγωγή από την Ικαρία, ο Ζαχαρίας κι η Κυριακή, γύρισαν στον τόπο των γονιών τους για να δουλέψουν τα καλοκαίρια, αφού τελείωσαν τη σχολή μαγειρικής «Le Monde». Και δημιούργησαν ένα εστιατόριο- έκπληξη , με μοντέρνα μαγειρική, ωραίες συνταγές με ζυμαρικά, ντόπια κρέατα και τοπικά κηπευτικά προϊόντα. Στον δρόμο για το Ταχυδρομείο – ανοιχτό από το μεσημέρι.
Στη Φιλίτσα προσφέρουν ντόπιο κρέας, μαγειρευτά, ψητά και κηπευτικά από τους κήπους του χωριού.
ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΡΑΧΩΝ
Μόλις 1-2 χιλιόμετρα πάνω από τον Χριστό, το χωριό Καρυδιές φημίζεται για τα καταπληκτικά πέτρινα ισόγεια σπίτια του, τη βλάστηση και το οξυγόνο από τα βουνά και το πολύ κρύο το χειμώνα. Το καλοκαίρι γίνεται συχνά πέρασμα για τους εκδρομείς προς την άγρια πλευρά της Ικαρίας – δηλαδή προς το Πέζι και το Καρκινάγρι.
Ταβέρνα «Η Φιλίτσα»: Σταματάς θες δε θες, όπως οδηγείς μέσα στο χωριό, για να δεις τους τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους στην είσοδο. Εδώ κι έναν χρόνο σε υποδέχονται εκεί ο Γιώργος Καρούτσος και η Φρατζέσκα. Προσφέρουν ντόπιο κρέας, μαγειρευτά, ψητά και κηπευτικά από τους κήπους του χωριού. MUST – και στα live του με μπουζουκάκι.
Ξυλόφουρνος και ωραίες σαλάτες, μαγείρεμα στη γάστρα και ωραία μουσική – ενίοτε ζωντανή.
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Μπορείς να φτάσεις στο χωριό και από τις Καρυδιές και από τον Χριστό Ραχών. Σημείο αναφοράς ο ιστορικός Ναός του Προφήτη Ηλία – εκπληκτικό πανηγύρι εκεί, στις 20 Ιουλίου – και χαρακτηριστικό του τοπίου η απίθανη φύση.
Εστιατόριο «Ο Άργιος»: Το βρίσκεις οδηγώντας από τις Καρυδιές προς την εκκλησία – θα δεις παντού ταμπέλες που σε καθοδηγούν. Το 2014 δημιουργήθηκε από τη μετατροπή σε εστιατόριο, ενός παλιού αγροτόσπιτου. Πήρε το όνομά του από ένα είδος βελανιδιάς που ευδοκιμεί στην Ικαρία, τον «Άργιο». Ξυλόφουρνος και ωραίες σαλάτες, μαγείρεμα στη γάστρα και ωραία μουσική – ενίοτε ζωντανή.
Αναδημοσίευση από : http://www.andro.gr
Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Η περιοχή των Ραχών σίγουρα έχει ακόμα πολλά και καλά εστιατόρια που ο δημοσιογράφος παρέλειψε να αναφέρει, αλλά εμείς αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο ελπίζοντας να ακολουθήσει και άλλο για τα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής των Ραχών