Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε η Δόξα Δράμας και το γεγονός γιορτάστηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με εκδηλώσεις και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων της περιοχής, γιατί η Δόξα δεν είναι μόνο ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος, αλλά πάνω από όλα κοινωνικό, με προσφορά πέρα από τα τοπικά όρια της περιοχής.
Με την ευκαιρία αυτή και καθώς φεύγει το 2018 κρίνουμε σκόπιμο να θυμίσουμε δύο βασικά σημεία της ιστορίας της, όπως αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα της. Αρχικά για την ιστορία της ομάδας: «Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1918 στην Δράμα. Σύμφωνα με μια πηγή, το έναυσμα για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού σωματείου δόθηκε έπειτα από φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ ντόπιων Δραμινών και Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου . Το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν Πηλέας και το 1919 πήρε την σημερινή της ονομασία. Αρχικό σύμβολο της ομάδας ήταν το τριφύλλι, που κατόπιν αντικαταστάθηκε από τον μαύρο αετό, εξού και το προσωνύμιο «μαυραετοί» που χρησιμοποιείται για την ομάδα».
Δείγμα σεβασμού στην ιστορία της και ταυτόχρονα προσπάθεια μεταλαμπάδευσής της στις επόμενες γενιές, είναι η δημιουργία του μουσείου της ομάδας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ομάδας: «Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γραφείων της ΔΟΞΑΣ, δημιουργήθηκε ένα από τα καλύτερα Μουσεία των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας. Περιέχει έγγραφα, χειρόγραφες επιστολές, λάβαρα, πρακτικά γενικών συνελεύσεων, τρόπαια και ιστορικά ντοκουμέντα από προπονητές και παίκτες της ομάδας, καθώς και φωτογραφίες της ομάδας. Επίσης φωτογραφία του δωρητή της έκτασης του γηπέδου ΔΟΥΜΠΕΣΑ και μεγάλη φωτογραφία του προέδρου της «χρυσής» εποχής της ΔΟΞΑΣ του Αντώνη ΚΑΣΤΡΙΝΟΥ. Το Μουσείο πραγματοποιήθηκε από τον Χαράλαμπο Νικολαΐδη μεγαλοπαράγοντα της ΔΟΞΑΣ, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα από τον Ιούλιο 2008 (Γ΄εθνική). Επίσης με δική του πρωτοβουλία η ΔΟΞΑ «απορρόφησε» το ποδοσφ. τμήμα του ΤΑΠ Εθνικού-Ολυμπιακού Βόλου και παρέμεινε στην Γ΄ εθνική, παρότι είχε τερματίσει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας (-72), έχοντας 25 μηδενισμούς. Η θητεία του τελείωσε τον Φεβρουάριο 2010 όταν ανέλαβε ο Αθανάσιος Σάμιος».
Eπικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους του μουσείου και μας ενημέρωσαν ότι οι ώρες λειτουργίας του είναι από 8πμ έως 4μμ από Δευτέρα έως και Παρασκευή, καθώς και τις Κυριακές πριν από τους εντός έδρας αγώνες της Δόξας Δράμας, αφού στεγάζεται στο γήπεδό της. Όπως μας είπαν τα εκθέματα του μουσείου συγκεντρώθηκαν από προσφορές παλιών παικτών, διοικητικών παραγόντων και φίλων της ομάδας, καθώς και από όσα υλικά υπήρχαν ήδη στα γραφεία της ομάδας. Έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία.
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 η ΠΑΕ Δόξα Δράμας φιλοξένησε 50 πρόσφυγες, από το κέντρο φιλοξενίας Δράμας, στη Θύρα 1, στον αγώνα με την Παναχαϊκή, σε μία κίνηση που αξίζει συγχαρητηρίων.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Μπύρος δήλωσε γι’ αυτή την πρωτοβουλία: «Η ΠΑΕ Δόξα Δράμας δεν μπορεί να μείνει θεατής σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα πολυσύχναστο μονοπάτι προσφύγων, που αφήνουν εν μία νυκτί τα σπίτια τους, για να σώσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Η κίνηση αυτή θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο, με απλές πράξεις αλληλεγγύης».
Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Δόξας Δράμας και μεταξύ άλλων περιηγηθείτε στα εκθέματα του μουσείου. Όσοι βρεθείτε στη Δράμα μην παραλείψετε να το δείτε από κοντά.
Πηγή φωτο: Μουσείο Δόξας Δράμας
Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr