Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει την έννοια της βιώσιμης κινητικότητας. Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην αλλαγή συμπεριφορών και στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού ήθους, πιο φιλικού προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο όλο και περισσότερες πόλεις συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή, που αποδίδει για λίγες ημέρες τις πόλεις εκεί που πραγματικά ανήκουν. Σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Οι δήμοι οργανώνουν εκδηλώσεις, εμείς οι δημοσιογράφοι τις καλύπτουμε και μετά τελειώνουν όλα. Κάποιες φορές η όλη ιστορία γίνεται και λίγο αστεία, αφού κάθε χρόνο ακούμε τις ίδιες και τις ίδιες εξαγγελίες για κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, για τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας και για πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο. Στο τέλος όμως όλα αποδεικνύονται λόγια του αέρα.
Ωστόσο, όταν ο σχεδιασμός για τη συμμετοχή στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας παίρνει σάρκα και οστά, τότε και ο θεσμός έχει επιτελέσει το σκοπό του, και η προστιθέμενη αξία για την πόλη είναι μεγάλη. Το θετικό μήνυμα αυτή τη φορά έρχεται από το ακριτικό νησί της Σάμου. Παρά το γεγονός ότι η Σάμος συμμετέχει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στο θεσμό, η συμμετοχή της αξιολογήθηκε θετικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το νησί ορίστηκε ως εθνικό επίκεντρο υλοποίησης του σχεδιασμού, ενώ στην ευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία η Σάμος κατάφερε να επιλεγεί στην τελική λίστα των δέκα ευρωπαϊκών πόλεων μεταξύ χιλιάδων συμμετοχών.
Τα προβλήματα της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης που αντιμετώπισε η Σάμος τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έγιναν τροχοπέδη για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά αντίθετα έδωσαν ώθηση στη δημοτική αρχή να σχεδιάσει με αισιοδοξία και ρεαλισμό το μέλλον του νησιού. Με πυξίδα τα πλούσια αποθέματα της ιστορίας και του πολιτισμού, ο δήμος κινητοποίησε τους κατοίκους και μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τους πολίτες και τους φορείς υιοθέτησε μόνιμα μέτρα εναλλακτικής μετακίνησης.
Η πιλοτική λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας στην πόλη της Σάμου ξεκίνησε ήδη από το 2016. Σε λιγότερο από ένα χρόνο και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων και των επισκεπτών, σήμερα αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο και μια βασική υποδομή του νησιού. Ένα μέτρο που οι πολίτες ζητούν την επέκτασή του, αφού και η ποιότητα της ζωής τους βελτιώθηκε και είδαν χρήματα να μένουν στη τσέπη τους από τον περιορισμό της χρήσης των οχημάτων τους.«Σε έρευνα που διενεργήσαμε για τη δημοτική συγκοινωνία, οι πολίτες την αξιολόγησαν πολύ θετικά, δηλώνοντας ότι έχει συμβάλει στη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων τους και ζήτησαν την επέκταση των δρομολογίων», θα πει στην ATHENS VOICE ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στην παραλία της Σάμου λειτούργησε επικουρικά προς τη δημοτική συγκοινωνία προκειμένου να αποτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου στην πόλη. Ο ποδηλατόδρομος, ένα πάγιο αίτημα μερίδας πολιτών καθώς δεν ήταν πολλοί οι ποδηλάτες στο νησί, σήμερα έχει αγκαλιαστεί καθολικά από την τοπική κοινωνία. Με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έκανε ο δήμος, εξασφάλισε στους ποδηλάτες ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση. Σε συνδυασμό δε με τη δημοτική συγκοινωνία και την πεζοπορία, η βιώσιμη μετακίνηση γίνεται μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού. «Η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου στην παραλιακή οδό της πόλης, οι τέσσερις δημοτικοί σταθμοί ποδηλάτων και η δημοτική συγκοινωνία στην πόλη της Σάμου, συνιστούν μια δέσμη μέτρων που προωθούν τις συνδυαστικές μεταφορές, συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου και έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στους πολίτες, καθώς τα ποδήλατα διατίθενται δωρεάν και άρα ελαχιστοποιείται το κόστος μεταφοράς των δημοτών. Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα που συμβάλλουν τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των ρύπων», μου εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος.
Πλατφόρμες πρόσβασης των ΑμεΑ
Ο Δήμος Σάμου, επιδιώκοντας την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες του νησιού, εξασφάλισε χρηματοδότηση περίπου 330.000 ευρώ από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο, για την κατασκευή τεσσάρων sea trucks. Πρόκειται για πλατφόρμες πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα με όλη την απαιτούμενη υποδομή, όπως για παράδειγμα αποδυτήρια και τουαλέτες. «Με την κατασκευή των sea trucks σε πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, παράλληλα με τη βελτίωση προσβασιμότητας μέσω μικρών τεχνικών έργων στα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους, ολοκληρώνεται το πρώτο επίπεδο των παρεμβάσεων για ΑμεΑ» θα μου πει ο κ. Αγγελόπουλος.
Η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών είναι η βάση της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Σάμου. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει πολιτική φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πολιτική που καλεί τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στους σχεδιασμούς που αφορούν τη ζωή τους, αλλά που έχει και το τσαγανό να μιλήσει καθαρά για τα προβλήματα των πόλεων που φτιάξαμε και με τόλμη να ζητήσει από τους πολίτες την ανατροπή. Να τους καλέσει να παρατήσουν το αυτοκίνητο, να περπατούν περισσότερο και να κάνουν ποδήλατο. Ο Δήμος Σάμου το κάνει. Πέρα από όσα προαναφέραμε, έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα γήπεδα του νησιού βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και προγράμματα που προωθούν τη φυσική άσκηση, την πεζοπορία και τη χρήση ποδηλάτων. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε όλες αυτές τις καλές πρακτικές και να ενδυναμώνουμε φορείς και πολίτες ώστε η χώρα μας να περάσει στη νέα εποχή. Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα επανέλθουμε στη Σάμο.
Αναδημοσίευση από : http://www.athensvoice.gr