ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22-03-2018
Δελτίο Τύπου
Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, περί φωτογραφικής τροπολογίας για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, αποτελεί την επιτομή της παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
- Ο συντάκτης των Νέων ανακαλύπτει «τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Μαρτίου». Τον ενημερώνουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, «για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος», σε εφαρμογή του Ν.4387/16.
- Η εξαίρεση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από σειρά κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, έχει νομοθετηθεί το 2010 (άρθρο 64 του Ν.3863/10, επί υπουργίας Α.Λοβέρδου) και ακολούθως το 2011 (άρθρο 44 του Ν.4021/11, επί υπουργίας Γ.Κουτρουμάνη), με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γνώμη της ΕΚΤ της 19ης Μαρτίου 2008- CON 2008/13 και γνώμη της ΕΚΤ της 14ης Απριλίου 2011- CON 2011/36).
- Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν δυνατόν η εγκύκλιος της 19ης Μαρτίου 2018 να αφορά τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, από την στιγμή που ο Ν.4387/16 καταλαμβάνει μόνο συνταξιούχους των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.
Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”:
Πανικό προκάλεσε στην κυβέρνηση η αποκάλυψη των «Νέων» για τη φωτογραφική διάταξη που εξαιρούσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, από τις περικοπές στη σύνταξη για όσους έχουν βρει νέα εργασία.
Η διάταξη του υφυπουργού, Τάσου Πετρόπουλου που αποκάλυψε η εφημερίδα ανέφερε: «Εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης, οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδας οι οποίοι ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, καταλαμβάνονται από τις προϋπάρχουσες του άρθρου 20 του ν. 2387/2016 ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων».
Ουσιαστικά, το σύνολο των συνταξιούχων που βρίσκει κάποια στιγμή εργασία υφίσταται περικοπές ή αναστολή της σύνταξής του (στο διάστημα της απασχόλησής τους) πλην των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με καταγγελίες, πρόκειται για φωτογραφική διάταξη καθώς άμεσα ευνοούμενος από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς είναι ο οικονομολόγος, συνταξιούχος από την ΤτΕ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.
Η αποκάλυψη της είδησης προκάλεσε την αντίδραση του Τ. Πετρόπουλου ο οποίος, ωστόσο, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της ΤτΕ και το ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
«Δεν εντάχθηκαν ποτέ οι συνταξιούχοι της ΤτΕ στο δημόσιο σύστημα και γι’ αυτό δεν υπάρχει θέμα εξαίρεσης», είπε ο Τάσος Πετρόπουλος. Επισήμανε πως η ΕΚΤ δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις στην ΤτΕ αλλά κι ότι οι συντάξεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβαρύνουν το δημόσιο.
«Από τον νόμο 4387, υπάρχει ήδη η εφαρμογή του συνολικά όλα αυτά τα χρόνια. Εξ’ αρχής είχα πει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ανήκει στο ευρώ-σύστημα. Σύμφωνα με αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και την συνθήκη που ισχύει στις σχέσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τους εργαζόμενους στις σχετικές τράπεζες, μαζί και το ασφαλιστικό, πρέπει να υπάρχει έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Υπάγεται σε εκείνες τις διατάξεις, χωρίς έκθεση δεν μπορεί να μεταβληθεί τίποτα στο καθεστώς το εργασιακό και το θεσμικό, μαζί και της κοινωνικής ασφάλισης, για τους εργαζόμενους της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας του ευρώ-συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο υφυπουργός «ξέχασε» ότι υπήρξαν αντίστοιχα μέτρα και μνημονιακές υποχρεώσεις στις οποίες εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΤτΕ, χωρίς εκεί να υπάρξει επίκληση της ανεξαρτησίας της.Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι συνταξιούχοι της κεντρικής τράπεζας υπέστησαν, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, τις μειώσεις του ΕΚΑΣ που είχαν αποφασιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Τότε γιατί δεν έγινε επίκληση του ειδικού καθεστώτος αλλά ορθώς οι συνταξιούχοι στην ΤτΕ αποδέχθηκαν κάτι που σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσε το περί δικαίου αίσθημα.
Βεβαίως ο κ. Πετρόπουλος και η κυβέρνηση επικαλούνται την ανεξαρτησία της ΤτΕ όταν έχουν υπάρξει δεκάδες επιθέσεις κατά της κεντρικής τράπεζας και του διοικητή, Γ. Στουρνάρα, επιθέσεις που ευθέως αμφισβητούν την ανεξαρτησία αυτή.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαλαούρας οχυρώθηκε πίσω από το ειδικό καθεστώς που έχουν οι κεντρικές τράπεζες λέγοντας: «Εγώ πληρώνω κρατήσεις 70% και όχι 60% που είναι στον ΕΦΚΑ. Το Ταμείο δεν υπάγεται στον ΕΦΚΑ, αλλά στο σύστημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βλέπετε όλα τα ασφαλιστικά συστήματα των κεντρικών τραπεζών ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες. Μάλιστα, όταν επιχείρησε να μας εντάξει ο Κατρούγκαλος στο σύστημα του το απαγόρευσε ο ίδιος ο Ντράγκι».
Δηλαδή ο κ. Μπαλαούρας απαντά ότι δεν άφησε ο Ντράγκι να ενταχθούν στο σύστημα παρ’ ότι με τις περικοπές στο ΕΚΑΣ που τους έγινε, είναι επί της ουσίας εξισωμένοι και με τους άλλους συνταξιούχους. Γιατί ο Ντράγκι δεν αντέδρασε στην περίπτωση αυτή;
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά βεβαίως και σχετικά με το νόμιμο και ηθικό. Αν είναι καθ’ όλα νόμιμος γιατί η ηθική του δεν τον οδήγησε στο να ζητήσει την εξαίρεση από την… εξαίρεση της διάταξης Πετρόπουλου;
Κι αν σε κάθε περίπτωση υπάρχει αυτό το ειδικό καθεστώς και η προστασία από την ΕΚΤ γιατί χρειάζεται τροπολογία προκειμένου να εξαιρεθεί ο κ. Μπαλαούρας;