Αθήνα, 17 Μαΐου 2017
Γ. Μαυρωτάς: «Βέβαιες περικοπές με αβέβαιες παροχές το αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»
«Ήταν απαραίτητο να είναι τόσο βαρύ το τίμημα; Για τόσο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας; Κατά τη γνώμη μας όχι». Με αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση επί της αρχής για το νέο-συμπληρωματικό μνημόνιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηρίζοντας τα αντίμετρα νομοθετική αλχημεία, καθώς είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι πρόκειται για δράσεις που θα έπρεπε να είχαμε νομοθετήσει και εφαρμόσει μόνοι μας.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις περί διαφθοράς και διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, υπενθύμισε ότι μόνο το Ποτάμι είχε κάνει προτάσεις στην εξεταστική, οι οποίες τότε αγνοήθηκαν. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ότι η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια και θα είχαμε αποφύγει ή έστω περιορίσει φαινόμενα του παρελθόντος, αλλά όμως πρέπει να προβλεφθούν και ποινές για μη συμμόρφωση των κομμάτων.
Κάνοντας αναφορά στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε πως αποτελούν ρέκβιεμ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς με τις νέες διατάξεις που καλούνται να πληρώσουν και εισφορά επί της εισφοράς που έχουν καταβάλει, θα κλείσουν ακόμη περισσότερα μπλοκάκια από ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου. Είπε χαρακτηριστικά ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ελεύθερος επαγγελματίας καταζητείται.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι σωστή κι έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Ειδικά αυτοί που αποφασίζουν θυσίες πρέπει να βάζουν και τον εαυτό τους μέσα, και όχι να βγάζουν την ουρά τους απέξω, τόνισε.
Ο κ. Μαυρωτάς στάθηκε και στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, λέγοντας ότι όσοι είναι στην «πρώτη γραμμή» και σε ειδικές συνθήκες πρέπει να αναγνωρίζονται αναλόγως.
Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε πως το πολυνομοσχέδιο έχει θυσίες, πολλές από αυτές αχρείαστες υπό άλλες συνθήκες, γι’ αυτό και το Ποτάμι θα το καταψηφίσει, συμπληρώνοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας αν δεν επιδιώξει μια πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι η πόλωση και η διχαστική ρητορική δεν θα αποτελούν το αγαπημένο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης. Γιατί έτσι μπορεί να κερδίζει η τηλεθέαση αλλά χάνει η δημοκρατία και η χώρα.