Τόπος θυσίας είναι η συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας, καθώς σε αυτήν πραγματοποιήθηκε το Μπλόκο των κατοχικών δυνάμεων το 1943.
Πέρασαν 75 χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες δεν έσβησαν, αντίθετα η ιστορική εμπειρία μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές, μέσα από εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Πρωτεργάτης στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, είναι ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, που η έδρα του είναι στην πλατεία Ελευθερίας στην καρδιά της συνοικίας των Προσφυγικών.
Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 1943 και 63 αγωνιστές που είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών, μαζί με άλλους, σύνολο 84 αγωνιστές, εκτελέστηκαν στην Πάτρα στο κτήμα Μουρτζούχου.
Το Μπλόκο είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στις 27 Οκτωβρίου 1943 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκτέλεση οι συλληφθέντες – πάνω από 200, με μεγάλο μέρος τους μέλη της ΕΠΟΝ – είχαν οδηγηθεί στις φυλακές του Λυμπερόπουλου. Αρκετοί μετά από ενέργειες του ΕΑΜ καταφέρνουν τελικά να δραπετεύσουν.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και Ιταλοί αντιφασίστες, γεγονός που δεν ήταν σπάνιο, καθώς συχνά εκείνη την περίοδο, ειδικά μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, είχαμε τέτοια φαινόμενα, δηλαδή Ιταλούς να συνεργάζονται με την ελληνική αντίσταση.
Στο πλευρό των ναζιστών και οι Έλληνες εφιάλτες, οι δοσίλογοι συνεργάτες τους, ενώ για να «δικαιολογηθεί» το Μπλόκο στήθηκε μία προβοκάτσια.
Υποτίθεται, σύμφωνα με το ψέμα των Γερμανών, ότι οι Έλληνες είχαν την ευθύνη για τη δολοφονία ενός ανιψιού ανώτατου στελέχους των ναζί, όταν αυτός είχε πάει για κυνήγι για να του πάρουν το τουφέκι. Έτσι σύμφωνα με τη «λογική» των ναζί, για αντίποινα έπρεπε να πληρώσουν με τη ζωή τους, αντίστοιχης ηλικίας νέοι.
Γρήγορα αποκαλύφθηκε το τεράστιο ψεύδος, καθώς μερικούς μήνες μετά τη «δολοφονία» του ο Γερμανός ανιψιός ανταλλάχθηκε με Έλληνες αιχμαλώτους στις 27 Φεβρουαρίου 1944.
Θα ήταν αφέλεια να αποδίδει κανείς εγκλήματα σαν το Μπλόκο των Προσφυγικών σε απαχθέντες Γερμανούς ανιψιούς και θυμωμένους θείους. Τόσο στο Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας, όσο και στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που έγινε λίγες ημέρες μετά, η βασική αιτία για την εξέλιξή τος, ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η αντίσταση.
Ο φόβος τους ήταν ότι αν επαληθεύονταν οι φήμες της εποχής για απόβαση των συμμάχων στα παράλια της Ηλείας, να μην υπάρχει η υποστήριξη εκείνη που θα τους έδινε περαιτέρω δυνατότητες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.
Εκδήλωση 2018 στην πλατεία Ελευθερίας – Διοργανωτής Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και περιχώρων
Στην ανακοίνωση του Παμμικρασιατικού, αναφέρεται ότι: «στις 27/10/1943, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες Έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο, στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια Γερμανών είχαν περικυκλώσει την συνοικία. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος.
Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου, πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.
Στις 4/12/1943, εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου, που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.
Η εκδήλωση μνήμης θα λάβει χώρα στην πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 2/12/2018 στις 10 το πρωί.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-Έναρξη 10:00 π.μ.
Εκδήλωση τιμής από το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με ανάγνωση ονομάτων των αγωνιστών.
Παρουσίαση χορευτικού δρώμενου από το τμήμα του Παμμικρασιατικού
Χαιρετισμοί από το ΔΣ και άλλους φορείς.
5ος αγώνας δρόμου τιμής στους αγωνιστές, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό το κτήμα Μουρτζούχου.
Κατάθεση στεφάνων».
Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων
Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98), την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση που σήμερα βρίσκεται το ΚΕΤχ.
Στις 11.30 πριν το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπρόσωπο του Δήμου.
Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, θα παραστεί νωρίτερα, στις 10 το πρωί, στην Πλατεία Ελευθερίας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος για να τιμήσει τους εκτελεσθέντες, από τους ναζί, αγωνιστές.
Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr