Home Αθλητισμός Το αθλητικό και κοινωνικό έργο του Α.Ο. Προφήτη Ηλία

Το αθλητικό και κοινωνικό έργο του Α.Ο. Προφήτη Ηλία

by ikariaki.gr
101 views

Ανηφορίσαμε στο λόφο του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά και σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε το σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό έργο που εδώ και δεκαετίες παράγει το ομώνυμο αθλητικό σωματείο.

ο πρόεδρος Αλέξανδρος Παπαχρήστου

Το 2003 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για την ομάδα, που έφτασε ένα βήμα πριν τη διάλυση, μέσα από οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα. Από τη νέα γενιά που ανέλαβε την ομάδα (φαινόμενο που με ευχαρίστηση βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε πολλά σωματεία) μας μίλησε ο πρόεδρός της και έφορος του τμήματος μπάσκετ Αλέξανδρος Παπαχρήστου.

Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από το πότε ιδρύθηκε η ομάδα του Προφήτη Ηλία.

-Ιδρύθηκε το 1954 με τμήματα ποδοσφαιρικό και εκδρομικό. Αρχικά είχε πράσινο και άσπρο σαν χρώματα, τα οποία αλλάξανε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και έγιναν κόκκινο και μπλε. Σαν σήμα έχουμε την αψίδα – θυρεό που μοιάζει με το σήμα της Μπαρτσελόνα.

-Ας μιλήσουμε για το εκδρομικό τμήμα.

-Αποφάσιζαν μία εκδρομή, έκλειναν πούλμαν και ανάλογα με τη συμμετοχή έβγαινε και το κόστος κατ’ άτομο. Συχνά χρειάζονταν να ναυλωθούν δύο πούλμαν. Αρκετές φορές η εκδρομή συνδυάζονταν με αγώνες εκτός έδρας του ποδοσφαιρικού τμήματος, αφού έπαιζε και με ομάδες από τη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, πχ όταν παίζαμε στα Βίλια, γίνονταν και η ανάλογη εκδρομή.

-Πότε ιδρύθηκαν τα υπόλοιπα τμήματα;

-Το μπάσκετ φτιάχτηκε το 1958-1959, το 1957 έγινε το πινγκ-πονγκ, στο οποίο είχαν συμμετοχή σαν οι πρώτοι αθλητές του και ποδοσφαιριστές του συλλόγου, έπαιζαν δηλαδή σε δύο αθλήματα. Το πινγκ-πονγκ ήταν για πολλά χρόνια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα, για 20 χρόνια η κορυφαία ομάδα στη χώρα, όμως λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων και λόγω οικονομικών πιέσεων, έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Το μπάσκετ ατόνησε γρήγορα και σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ξαναφτιάχτηκε το 1980. Σκάκι είχαμε τη δεκαετία του ’80 το οποίο δεν υπάρχει σήμερα.

-Βλέπουμε ότι η πρώτη ονομασία είχε τη λέξη «Ένωση», πώς προέκυψε η μετονομασία;

-Η πρώτη μας ονομασία ήταν ποδοσφαιρική και εκδρομική ένωση Προφήτου Ηλιού, όταν ιδρύθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα, έγινε Αθλητική Ένωση Προφήτη Ηλία για να συμπεριλαμβάνει όλα τα τμήματα. Όταν έγινε η χούντα το ’67 τότε μας οδήγησε σε αναγκαστική μετονομασία και έγινε Α.Ο. Προφήτης Ηλίας.

-Υπήρξαν προβλήματα σε μέλη της διοίκησης εκείνη την περίοδο;

-Ναι επειδή υπήρχαν αρκετοί αριστεροί παράγοντες στο σύλλογο και η ομάδα θεωρούνταν αριστερό σωματείο, αρκετά μέλη μας διαγράφτηκαν αναγκαστικά και μετά όταν επανήλθε η δημοκρατία , αποκαταστάθηκαν και συνέχισαν να προσφέρουν στο σύλλογο. Στο διάστημα της διαγραφής τους τους αντικατέστησαν άλλοι. Πάντως και οι διαγραμμένοι όσο μπορούσαν βοηθούσαν το σύλλογο, ενώ ήρθαν και άλλοι που δεν ήταν φακελωμένοι και μπήκαν στη διοίκηση. Κάθε χρόνο στην ετήσια γενική μας συνέλευση υπήρχε συμμετοχή εκπροσώπου της δικτατορίας που παρατηρούσε και έλεγχε τη διαδικασία.

1968, γήπεδο Νικαίας. ΠΑΝΩ: Γκόλφης, Αγαλόπουλος, Χάλαρης, Καράμπελας, Καπετανάκης, Βαλούρδος. ΚΑΤΩ: Κορκίδης, Σπύρου, Βασιλείου, Κοντός, Κουμπράκης, Τσάλτας, Σιγάλας, Αυγερινός.

 

Τα δύσκολα αυτά χρόνια συμπίπτουν με την περίοδο της δικτατορίας. Και όχι τυχαία, γιατί λόγω της παρουσίας πολλών κομμουνιστών στον σύλλογο, ο Προφήτης θεωρήθηκε «αριστερό» σωματείο. Φυσικά και τα πολιτικά δεν είχαν καμία θέση στο σωματείο, όμως οι απριλιανοί σκέφτονταν αλλιώς. Έτσι πλήθος μελών του συλλόγου διαγράφηκαν αναγκαστικά, με πρώτο τον Γιάννη Λουκά. Τα μέλη αυτά αποκαταστάθηκαν μετά το τέλος της επταετίας.

Όπως λέει και η ιστορία της ομάδας μας: «Στο πιγκ-πογκ οι αδερφές Μαρία και Ματίνα Λουκά ήταν πρωταγωνίστριες και σάρωναν τους τίτλους για λογαριασμό του συλλόγου. Μέχρι το 1970, που με μια πρωτοφανή απόφαση ο τότε ΓΓΑ Ασλανίδης μετέγραψε τις δύο αθλήτριες στον ΠΑΟ, χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου μας. Έτσι το τμήμα ατόνησε, και για περίπου δεκαπέντε χρόνια έμεινε μακριά από επιτυχίες».

Η σημερινή εποχή

-Πόσους ενεργούς αθλητές έχει σήμερα το σωματείο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ;

-Συνολικά έχουμε περίπου 200 αθλητές. Υποδομές έχουμε μόνο στο μπάσκετ αυτή τη στιγμή γιατί το ποδόσφαιρο έχει θέμα με το γήπεδο, έχει κλείσει για ανακατασκευή το γήπεδο ποδοσφαίρου στο ΣΕΦ και η ομάδα αγωνίζεται όπου ορίσει η ΠΕΣ Πειραιά, ενώ προπονήσεις κάνει σε δύο γήπεδα, ένα 5Χ5 στα Βοτσαλάκια και ένα 8Χ8 στην περιοχή του Ρέντη. Αν το Σεπτέμβριο του 2019 το ΣΕΦ λειτουργεί, τότε προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε και στο ποδόσφαιρο υποδομές.

Η γυναικείας ομάδα στην Α2 Εθνική Κατηγορία, 2017-18 ΠΑΝΩ: Χλιαουτάκης Π.(προπ.), Δροσωτάκη Μ., Τσελεπίδου Φ., Οικονομάκη Κ., Τζάρου Φ., Νεστορίδη Α., Παπαχρήστου Α. (εφ.). ΚΑΤΩ: Σπύρη Μ., Γιαννοπούλου Χ., Κουτσοδήμου Χ., Οικονομάκη Ζ., Πούλη Π., Νεαρχάκου Μ., Γουλουμή Μ..

-Το μπάσκετ που αγωνίζεται;

-Οι υποδομές παίζουν και αγωνίζονται στο ανοιχτό γήπεδο του Προφήτη Ηλία και το ανδρικό και το γυναικείο στο κλειστό γήπεδο που βρίσκεται μέσα σε δημοτικό σχολείο στα Καμίνια, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου. Έχει βγει κονδύλι από την Περιφέρεια για να γίνουν παρεμβάσεις στο κλειστό, διότι δεν είναι σε καλή κατάσταση και περιμένουμε να γίνει. Στεγάζονται άλλα τρία σωματεία και για το θέμα των ωρών προπόνησης, υπάρχει κατανόηση μεταξύ μας και τα βρίσκουμε χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Ο Άγγελος Αντωνάκος ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Εδώ είναι σε αγώνα Παναθηναϊκός-Αιγάλεω στη Λεωφόρο, το 1972.

-Ο κόσμος που ζει στην περιοχή, στηρίζει την ομάδα, συμμετέχουν παιδιά από την περιοχή;

-Είναι από την περιοχή, αλλά υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, δεν επιτρέπονται πολυκατοικίες, και η περιοχή έχει μόνο μονοκατοικίες, με αποτέλεσμα τα πληθυσμιακά δεδομένα να είναι μικρά. Έτσι στην περιοχή μένουν λίγες οικογένειες και τα παιδιά μόλις παντρεύονται φεύγουν. Έτσι έχουμε και παιδιά από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά (κέντρο, Ευαγγελίστρια, κλπ). Όσοι έχουν εδώ τις οικογένειές τους, γράφουν τα παιδιά στην ομάδα. Την ίδια φιλοσοφία είχαμε και για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλά λόγω του προβλήματος στο ΣΕΦ, που μας οδήγησε να μην έχουμε ενεργές υποδομές, το έχουμε αφήσει πίσω, αλλά και πάλι οι περισσότεροι είναι Πειραιώτες. Επίσης ο κόσμος μας στηρίζει οικονομικά με λαχειοφόρους αγορές, συνδρομές, κλπ.

Η Ελβίρα Μαστραντώνη και η Μαρία Λουκά (17 και 13 χρονών αντίστοιχα) πρωταθλήτριες Ελλάδος στο διασυλλογικό γυναικών πιγκ-πογκ του 1962

-Οι στόχοι της ομάδας ποιοι είναι;

-Στόχος μας είναι να έχουμε τα παιδιά στο γήπεδο. Έχουμε μία φιλοσοφία πολύ ρομαντική που δεν επικεντρώνεται στις ανόδους σε κατηγορίες και στα πρωταθλήματα, που και αυτά καλά είναι όταν έρχονται, αλλά να κοινωνικοποιούνται τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό να αποκτούν αξίες και να σέβονται τους συνανθρώπους τους, τους συναθλητές τους, τους αντιπάλους τους, το περιβάλλον, ένας υγιής χώρος να αθλούνται και να περνάνε καλά και να περνάμε και εμείς καλά, γιατί αυτό που κάνουμε το κάνουμε για τη χαρά μας και το κέφι μας.

Από διηγήσεις παλιών αθλητών και παραγόντων, υπάρχει διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος την ομάδα, σε σχέση με το παρελθόν, ήταν πιο «δεμένα» τα πράγματα πιο παλιά;

-Παλιά ήταν τα πράγματα πιο παρεΐστικα, δεν υπήρχαν τόσοι τρόποι διασκέδασης όπως στη σημερινή εποχή, οπότε ο κόσμος προκειμένου να απασχοληθεί, στρεφόταν στην ομάδα. Τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές, είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά έχουμε το σεβασμό της γειτονιάς και των ανθρώπων της περιοχής γιατί βλέπουν το έργο που κάνουμε και έχουν τα παιδιά τους ή κάποιο συγγενή στην ομάδα, οπότε γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι γίνεται και γενικά απολαμβάνουμε της εκτίμησης όλου του κόσμου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Φωτο εποχής: Α.Ο Προφήτης Ηλίας

Συνέντευξη & σύγχρονες φωτο: Νάσος Μπράτσος

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue