ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο, 11/09/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι
Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση. Θεωρώ πως οι πάντες κατανοούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η συζήτηση για το μέλλον της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Και ήταν ενδιαφέρουσα επειδή η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση για την Ευρώπη, αφού μετά από οκτώ διαδοχικά χρόνια αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων, εμείς κατορθώσαμε τελικά να βρούμε τον σωστό δρόμο.
Κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, εμβαθύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα κατορθώσαμε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους πολίτες.
Επομένως, η συζήτηση υπήρξε όντως ενδιαφέρουσα. Και νομίζω πως την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ο διάλογος μεταξύ μας είναι απαραίτητος. Οι προκλήσεις σχετίζονται με την διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, όπως η διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, όπως η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική απόκλιση.
Επίσης, αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που όχι μόνο διχάζει την Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο απειλεί την συνοχή της, καθώς διάφορα κράτη-μέλη καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις.
Επομένως, πιστεύω πως ήταν πολύ επωφελής η ανταλλαγή απόψεων σήμερα, αλλά και ήταν χρήσιμο να γίνει ξεκάθαρη η ανάγκη να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη.
Ο κύριος Πρόεδρος ανέφερε προηγουμένως πως είναι απαραίτητο να αλλάξουμε την Ευρώπη χωρίς να την “σκοτώσουμε”. Αυτό ήταν κάτι που όταν το είχα αναφέρει, όταν ήμουν εδώ τρία χρόνια πριν, κάποιοι ένιωσαν πως απειλούνται από εμένα, επειδή νόμιζαν ότι η θέλησή μου να αλλάξω την Ευρώπη ήταν επικίνδυνη.
Όμως η αλήθεια είναι πως η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που επιθυμούν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που επιθυμούν να την αλλάξουν. Επομένως, πιστεύω ότι πολιτικό καθήκον μας είναι να αντικαταστήσουμε την σημερινή Ευρώπη του φόβου με την Ευρώπη της ελπίδας και να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, θα εκδημοκρατίσει την ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση στους πολίτες της. Πρέπει να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα ένα εγχείρημα των λαών μας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση και συμφωνώ απόλυτα με εσάς ότι είναι απαραίτητο να βαδίσουμε μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε την συμφωνία του Δουβλίνου. Πιστεύω πως πέρα από τις δυσκολίες, έχουμε ήδη κατορθώσει να διασώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οικονομική κρίση και, πέρα από τις τεράστιες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, πιστεύω πως είναι δυνατόν, αλλά επίσης αναγκαίο, να εργαστούμε για μια Ευρώπη που θα είναι η Ευρώπη των λαών της. Για μια Ευρώπη που θα αναδείξει και πάλι τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Με αυτές τις σκέψεις, πιστεύω η σημερινή συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και επιθυμώ να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Πρόεδρο που μου παρείχε αυτή την ευκαιρία.