ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΑΜΟΣ: Το ΚΚΕ τίμησε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα
Με μια λιτή και μεστή πολιτικά εκδήλωση τίμησε η Τομεακή Οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που πάλεψαν κόντρα στη ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου τη περίοδο 1967-1974.
Η εκδήλωση έγινε έξω από τις πρώην φυλακές Σάμου ( σήμερα Ιστορικό Αρχείο του Γενικών Αρχείων του Κράτους) όπου με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας φυλακίστηκαν δεκάδες πρωτοπόροι αγωνιστές μέλη του ΚΚΕ, στελέχη της ΕΔΑ, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, αγροτοσυνδικαλιστές κ.ά Από εκεί στάλθηκαν στη Γυάρο και στη συνέχεια στους άλλους τόπους εξορίας όπως στη γειτονική μας Λέρο.
Το στεφάνι της Τ.Ε κατέθεσε το μέλος της Χρήστος Γαζιάνος μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ τότε, κρατούμενος ο ίδιος της χούντας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Στην ομιλία του ο Κώστας Τζίχας μέλος της Τ.Ε και δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πενήντα χρόνια μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, η Τομεακή οργάνωση Σάμου του ΚΚΕ τιμά τους αγώνες του λαϊκών αγωνιστών του νησιού μας, τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους, την προσφορά των μελών του Κόμματός μας και της ΚΝΕ. Η αντιδικτατορική δράση τους είναι συνέχεια των εργατικών λαϊκών αγώνων στον 20ο αιώνα για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει με κριτήριο το δικό του συμφέρον.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε περιληπτικά στα γεγονότα της Σάμου την μέρα κήρυξης της δικτατορίας, τις συλλήψεις δεκάδων αγωνιστών, τους ξυλοδαρμούς στην υποδιοίκηση Χωροφυλακής , την φυλάκισή τους στο κτίριο των φυλακών και την μεταγωγή τους μια βδομάδα μετά, στη Γυάρο.
Σχετικά με τις αιτίες της δικτατορίας σημείωσε: « Οι αιτίες που οδήγησαν στη στρατιωτική δικτατορία πρέπει να αναζητηθούν πρωταρχικά στους κόλπους του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε από το 1946. Το χουντικό στρατιωτικό καθεστώς στηρίχτηκε στο μετεμφυλιακό θεσμικό πλαίσιο που διατηρούσαν διαδοχικά όλες οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ), της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ), καθώς και οι κυβερνήσεις με τη συμμετοχή των λεγόμενων αποστατών μετά τον Ιούλη του 1965. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του ήταν η ισχύς των «εκτάκτων μέτρων» έως το 1974, ενώ μέχρι το 1962 τα «έκτακτα μέτρα» δικαιολογούνταν στο όνομα της «ανταρσίας των κομμουνιστοσυμμοριτών». Επίσης, το Σύνταγμα που ίσχυε από το 1952 νομιμοποιούσε την εκτροπή από τον αστικό κοινοβουλευτισμό, δίνοντας δικαίωμα στο βασιλιά να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από ταξική σκοπιά το στρατιωτικό πραξικόπημα στηρίχτηκε απ’ όλα εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που αναγνώριζαν το ρόλο και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όμως ήταν ταυτόχρονα υπέρ της σύνδεσης με την ΕΟΚ, θέση που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή η στρατιωτική χούντα.»
Ο ομιλητής υπογράμμισε την ηρωική αντιδικτατορική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ -που ιδρύθηκε το 1968-, αντιδικτατορική δράση που έβλεπε την ανατροπή της χούντας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κινήματος και του Κόμματος, ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων και όχι ως αποτέλεσμα διεργασιών με τις αστικές; πολιτικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Συνδέοντας ο ομιλητής τις εμπειρίες εκείνης της εποχής , με την σημερινή κατάσταση υπογράμμισε: «Για μας είναι πλέον καθαρό. Διατυπωμένο με σαφήνεια στο Πρόγραμμά μας: Το ΚΚ στον καπιταλισμό πρέπει να έχει στρατηγική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας ανεξάρτητα από τη μορφή της ή τις συνθήκες δράσης του Κόμματος (νόμιμες, ημινόμιμες, βαθιά παράνομες). Ανεξάρτητα αν η μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας είναι κομματική κυβέρνηση στηριγμένη στο Κοινοβούλιο ή όχι, ή κυβέρνηση τεχνοκρατών ή στρατιωτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, σε εμπόλεμη ή μη εμπόλεμη κατάσταση.
Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να μην ταχθεί κάτω από “ξένη σημαία”. Να μην υποταχθεί στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των διαφόρων τμημάτων της, που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων.»
Σάμος 22-4-2017