Πριν μερικές μέρες παρακολουθήσαμε την συνάντηση των κ.κ. Βλαντιμίρ Πούτιν – Προέδρου της Ρωσίας- με τον Αλέξη Τσίπρα –Πρωθυπουργού της Ελλάδος- στο Προεδρικό Μέγαρο της Μόσχας… με φόντο τον δικέφαλο αετό, έμβλημα Βυζαντινό, πάνω στην κατακόκκινη «ταπισσερί» πίσω από τους δύο άνδρες.
Πώς πέταξε αλήθεια ο δικέφαλος ετούτος αετός από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην σημερινή Ρωσία; Έχει ιστορία αυτή η πτήση και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα!
Ελάτε λοιπόν να πάρουμε την ιστορία όχι από την αρχή, γιατί θα πελαγώσουμε, αλλά μάλλον από και προς το τέλος της… πάμε να ταξιδέψουμε στη εποχή των τελευταίων Αυτοκρατόρων των θρυλικών ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ!. Τελευταίος Αυτοκράτορας υπήρξε ο Κων/νος Παλαιολόγος ΙΑ’ ο οποίος στέφθηκε στον Μυστράτο 1449 και αναχώρησε ευθύς αμέσως για την Βασιλεύουσα.
Ετούτος που η παράδοση τον θέλει και «Μαρμαρωμένο», έπεσε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού στις 29 Μαΐου 1453 , γύρω από τον θάνατο του έχουν ειπωθεί και γραφεί πάμπολλοι θρύλοι και δοξασίες. Τελικώς ο Αυτοκράτορας λέγεται, ότι είχε προσευχηθεί : προτιμότερο να σκοτωθεί παρά εν ζωή να έβλεπε τις συνέπειες της καταστροφής. Στάθηκε τυχερός μόνο στο ότι η τελευταία του προσευχή εισακούστηκε…Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ πέθανε άτεκνος,οι δύο γυναίκες που παντρεύτηκε, η μία η Μαγδαληνή Τόκκου και η δεύτερη η Αικατερίνη Γκαλιτούζι, δεν του χάρισαν παιδιά.
Όμως ο Αυτοκρατορικός οίκος των Παλαιολόγων δεν έχει ακόμα σβήσει. Ο αδελφός του Κωνσταντίνου ο Θωμάς πεθαίνει το 1465 στην Ιταλία. Ο οικογενειακός κλάδος διαιωνίζεται μέσω των τριών παιδιών του, που του έχει χαρίσει η σύζυγος του Αικατερίνη κόρη του Γενουάτη Πρίγκιπα Κεντουριόνε Ζακαρία. Η μικρότερη κόρη του η ΖΩΗ στα 16 χρόνια της, ο Πάπας Σίξτος Δ’ κανονίζει και την παντρεύει με τον Ιβάν Γ’, τον Μεγάλο Πρίγκιπα της Μόσχας, με την ελπίδα να προσηλυτίσει τους Ρώσους στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Ο Πάπας της δίνει προίκα και ευλογεί το συνοικέσιο με τον Ιβάν στην Ρώμη το 1472. Ο γάμος της ωστόσο γίνεται στην Μόσχα σύμφωνα με το Ορθόδοξο τελετουργικό των προγόνων της. Οι Ρώσοι την αποκαλούν Σοφία και αυτή η ένωση μεταξύ του «νέου Κωνσταντίνου της Μόσχας», όπως θέλει να λέγεται ο Ιβάν, και της ανιψιάς του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, δίνει υπόσταση στην ήδη αυξανόμενη φαντασίωση ότι η Μόσχα είναι η « Τρίτη Ρώμη».
Η Ζωή – Σοφία αποκτά τέσσερις γιούς. Οι οποίοι κληρονομούν μέσω αυτής το έμβλημα του ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΑΕΤΟΥ αλλά όχι το όνομα Παλαιολόγος το οποίο το συνόδευε. Ο Ιβάν Δ’ ο Τρομερός ήταν εγγονός της.
Έτσι λοιπόν λένε τα βιβλία και οι γραφές… μία ερωτική σχέση έστω και με προξενιό, ένας πραγματικός γάμος με την απαραίτητη προίκα έφεραν τον αετό μιας μεγάλης Αυτοκρατορίας στις παγωμένες στέπες του Βορρά κι ο αετός αυτός συνεχίζει να πετάει ψηλά, να καμαρώνει για την καταγωγή του, συνεχίζει ως δικέφαλος να κοιτά προς Δύση αλλά και προς Ανατολή. Η δύναμη των συμβόλων μέσα στους αιώνες παράγει την δική της μουσική αλλά και πολιτική!!!… αρκεί να την ακούν, να την νοιώθουν. Άξιοι ηγέτες, και να την καθοδηγούν σε δρόμους φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών τους… κι έτσι μαζί με των φτερών το πέταγμα στους αψηλούς αιθέρες ένα τραγούδι ταιριαστό ακούγεται εδώ κάτω…
«Ένας αετός περήφανος ένας αετός λεβέντης…»
Χαρούλα Κ. Κοτσάνη
Δεκέμβριος 2018