Μπορεί το υπουργείο Υγείας να είχε εξαγγείλει πως η λειτουργία των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας, ή αλλιώς των “ιατρείων της γειτονιάς”, θα είχε ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, εντούτοις τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η πιο σημαντική- για την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους- μεταρρύθμιση στο χώρο της περίθαλψης δεν φαίνεται να τελειώνουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λειτουργία τους τοποθετείται πλέον στα τέλη της χρονιάς, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.
Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται (μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώνονταν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προσωρινοί πίνακες προσληπτέων και απορριπτέων στις τοπικές μονάδες για την τρίτη υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας), ενώ ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι πως θα καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, δεδομένου πως η ανταπόκριση των γενικών γιατρών και παθολόγων ήταν μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μετά το φιάσκο της πρώτης προσπάθειας για τη στελέχωση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις και κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα (παρά το ότι δόθηκε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α’ του ΕΣΥ), αναμένεται νέα προκήρυξη προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στις μικρότερες πόλεις και ειδικά στα νησιά, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Το υπουργείο Υγείας ποντάρει πια στο να προσελκύσει νέους γιατρούς που πρόσφατα έχουν πάρει ειδικότητα- και δεν έχουν φύγει ακόμη για το εξωτερικό.
Ο Α. Ξανθός δείχνει να προκρίνει πλέον τη “συνεργασία” κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Όπως έχει δηλώσει, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους της χώρας θα διαμορφωθούν νέες συμβάσεις για τους ιατρούς που θα ισχύσουν από 1/1/2018.
Μονάδες έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Αγίου Δημητρίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας, στη Θεσσαλονίκη στους δήμους Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Παύλου Μελά, σε Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Σύρο, Ικαρία, Κω, Λήμνο, Σάμο, Κάλυμνο και Νάξο.
Την στιγμή πάντως που η στελέχωση των τοπικών μονάδων δεν ακολουθεί το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ενίσχυση των κέντρων υγείας υπαίθρου και πόλης, με πάνω από 400 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στα διαγνωστικά εργαστήρια και στην οδοντιατρική περίθαλψη. Η προκήρυξη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και οι γιατροί που μέχρι το 2014 στελέχωναν τις δομές του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr