Αλλάζει ο χάρτης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Νοσοκομεία συγχωνεύονται, αλλάζουν χρήση ή παραχωρούνται σε ιδιώτες. Η περιουσία τους αξιολογείται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίηση της.
Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στο «στόχαστρο» βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου (14%) και τουλάχιστον 30 ακόμη, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Νοσοκομείου Ναυπλίου, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους.
Μελέτη του προϊστάμενου προσωπικού του δεύτερου έδειξε ότι η συγχώνευσή τους και η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου θα απέφεραν σημαντικό οικονομικό όφελος, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες, τις οποίες οι πολίτες αναζητούν σήμερα εκτός νομού. Αλλαγή χρήσης αναμένεται να γίνει και στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», το οποίο έχει πληρότητα 40%, ενώ θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας (πληρότητα 81%) και το «Αττικόν» (119%).
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να το μετατρέψει σε μονάδα χημειοθεραπείας με ξενώνα. Από τις πρώτες μέρες της θητείας της, η σημερινή ηγεσία απέσπασε 30 εργαζομένους του στο «Αττικόν», προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τρεις νέες μονάδες.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή χρήσης του «Σπηλιοπούλειου», για το όποιο έχουν γίνει προτάσεις μετατροπής σε μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 20 νοσοκομεία. Πάνω από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Πατησίων», Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.