ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ για την Frontex και την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου και αναλυτική ενημέρωση για την παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στην έδρα της Frontex, στη Βαρσοβία. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, οι υπαρχηγοί Αντιναύαρχοι ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης και Αθανάσιος Ντούνης, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Χριστιανός, διευθυντής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Κουρουμπλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δήλωσε:
«Είναι τραγικό στην εποχή που ζούμε να προκύπτουν συνεπεία πολέμων και θρησκευτικών φανατισμών, καταστάσεις που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δυστυχώς η προσπάθεια ορισμένων χωρών στην Ευρώπη και των ΗΠΑ, να κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ έχουν ευθύνες για τα γεγονότα που γεννούν την προσφυγιά έχει ως αποτέλεσμα φαινόμενα όπως αυτό στις ΗΠΑ χθες, που νομίζω προσβάλλει κάθε άνθρωπο, καθέναν που θέλει να είναι άνθρωπος και να μην φτάνει στο σημείο της απανθρωπιάς.
Η ελληνική κοινωνία, με όσα προβλήματα κι αν την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι διαθέτει πελώρια αποθέματα ιαματικών κοιτασμάτων, με τα οποία περιέβαλλε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους και έσωσε την αξιοπρέπεια όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά στη ζωή. Στο χώρο του Αιγαίου όπου αναπτύχθηκαν τόσοι πολιτισμοί, στον ίδιο χώρο, αναδείχτηκε πάλι η αξία και η ευταξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και πρέπει εδώ να πούμε ότι το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του επέδειξαν σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο. Το προσφυγικό είναι μια υπόθεση που δεν δείχνει να σταματά, ενώ σε συνδυασμό με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική θα θελήσουν να φύγουν από την ξηρασία. Γι αυτά τα φαινόμενα η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και να δράσει συλλογικά, γιατί αλλιώς κινδυνεύει».
Ο κ. Σαντορινιός, για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δήλωσε:
«Το γεγονός ότι διανύουμε τον 21ο αιώνα και όμως εξακολουθούν να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους εκατομμύρια άνθρωποι, ως αποτέλεσμα των πολέμων και του φονταμενταλισμού, σημαίνει ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να σκύψει σοβαρά πάνω στις αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των προσφυγικών ροών, παγκοσμίως. Με ανησυχεί ιδιαίτερα πως μια αλλαγή Κυβέρνησης στην Ιταλία, σήμανε και την αλλαγή της στάσης της χώρας, απέναντι στους πρόσφυγες.
Η Ελλάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι χώρα υποδοχής προσφύγων. Στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση ο λαός της χώρας -με πρωταγωνιστές το Λιμενικό Σώμα και τους νησιώτες μας- απέδειξε σε ολόκληρη την Ευρώπη ποιο πρέπει να είναι το ανθρώπινο πρόσωπο κάθε δημοκρατικής χώρας απέναντι στη μετανάστευση και την προσφυγιά.
Είναι μεγάλη η ανάγκη ώστε οι Ευρωπαϊκές χώρες να σταθούν με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει ένα κλειστό φρούριο, όπου από έξω θα στοιβάζονται οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι, ενώ από μέσα θα ζουν κάποιοι που θα νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τους αγγίζει».
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τα αιτήματα που έθεσε στην έδρα της FRONTEX o κ. Κουρουμπλής, για τις απαντήσεις της Frontex και την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για την λειτουργία του Π.Α.Θ. καθώς και για τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη συνάντηση των Υπουργών Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, στο Στετίνο, της Πολωνίας. Για τα δύο θέματα ακολουθούν σε επισύναψη δύο αναλυτικά Δελτία Τύπου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:
«Η Ελλάδα συζητεί και παλεύει επί χρόνια τη ρύθμιση του χρέους. Ποια θα ήταν η θέση της αν είχε πέσει η κυβέρνηση; Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός, όπως όλοι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ βέβαια έχω άλλη άποψη, αλλά πάντα αυτή είναι η θέση των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός λοιπόν της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να ρίξει την κυβέρνηση, παραμονές δύο κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα, της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια. Σε αυτό πλαίσιο λοιπόν θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος λειτούργησε με πολιτική εντιμότητα. Θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό φοβούμενος ίσως και τις συνέπειες που θα μπορούσε να είχε το κόμμα του. Η στάση του δείχνε έναν άνθρωπο που έχει μέσα του το στοιχείο της ευθύνης, απέναντι στην πατρίδα.
Με ρωτάτε τι θα κάνει ο Καμμένος όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Η γνώμη μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα πάει ενωμένη σε μια τέτοια ιστορία. Δεν είμαι προφήτης, απλώς κάνω μία εκτίμηση γιατί είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί. αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ότι είχε υπηρετήσει η Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια. Δεύτερον η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία.»
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σαντορινιός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η συνεργασία που έχουμε με τους ΑΝΕΛ είναι μια έντιμη συνεργασία που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Ο ένας είναι αυτό που θα αποφασιστεί αύριο, η έξοδος δηλαδή της χώρας από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας, που μάλλον «καίει» πολύ περισσότερο αυτούς που έκαναν την πρόταση δυσπιστίας, είναι να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή στη χώρα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αρκετά πρόσωπα μπλεγμένα μέσα στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Πολλούς θα συνέφερε να σταματήσει εδώ η θητεία αυτής της Κυβέρνησης. Δεν πρόκειται κανείς να τους κάνει τη χάρη. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη – παρέμβαση Κουρουμπλή στην FRONTEX
Επίσκεψη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής & Συνοριοφυλακής (FRONTEX) πραγματοποίησε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ), Αντιπλοίαρχο ΛΣ Χριστιανό Γεώργιο, την Πλωτάρχη ΛΣ Μαρδάκη Θεοδώρα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Fabrice Leggeri, ήταν παρών ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Berndt Korner, καθώς και η Διευθύντρια Επιχειρήσεων Anna Christina Jorge.
Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε την έδρα της Frontex, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Leggeri στις 29 Μαΐου, στον Πειραιά. Τότε, ο Υπουργός Ναυτιλίας έθεσε μία σειρά θεμάτων και επιχειρημάτων, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα υφίσταται μία άνιση μεταχείριση από τον Οργανισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη. Ο κ. Κουρουμπλής στη συνέχεια έστειλε και εγγράφως τις ανωτέρω παρατηρήσεις του στον κ. Leggeri, επισημαίνοντας αφενός μεν, την ανάγκη να αποκατασταθεί η διαπιστωθείσα άνιση μεταχείριση, αφετέρου δε την αναγκαιότητα να βρεθεί άμεση λύση επί των εκτεθέντων θεμάτων, τα οποία ταλανίζουν την επιχειρησιακή λειτουργικότητα της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία του Οργανισμού στη Βαρσοβία σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα, ο κ. ΥΝΑΝΠ εξέθεσε τα ακόλουθα ζητήματα, τα οποία υποστήριξε με πλήθος επιχειρημάτων:
Α) Την αναγκαιότητα βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης του Οργανισμού προς τα Επιχειρησιακά Μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που μετέχουν στην Επιχείρηση «Ποσειδών», προβαίνοντας σε μία συγκριτική αντιπαραβολή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών μέσων και του έμψυχου δυναμικού του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. σε σχέση με τα μέσα, που παρέχουν τα άλλα Κράτη – Μέλη.
Β) Την αναγκαιότητα συμμετοχής Ελλήνων σε θέσεις Διοίκησης και Ευθύνης στον Οργανισμό, δεδομένου ότι διαπιστώνεται η ανυπαρξία στελέχωσης τέτοιων θέσεων από Έλληνες.
Γ) Την αναγκαιότητα συνέχισης της χρηματοδότησης οδοιπορικών εξόδων στελεχών των ΚΕΑ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία συνδράμουν τις Λιμενικές Αρχές του ανατολικού Αιγαίου στον τομέα της επιτήρησης των Ευρωπαϊκών Θαλασσίων Συνόρων.
Δ) Την αναγκαιότητα χορήγησης ενός παγίου επιδόματος σε όλα τα στελέχη του προσωπικού, που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συνδράμουν στην Επιχείρηση «Ποσειδών».
Ε) Την αναγκαιότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων λειτουργίας του παραρτήματος του Οργανισμού, το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα, ιδίως δε ως προς το ζήτημα της νομικής του υπόστασης (SEAT Agreement).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής παρέδωσε στον κ. Leggeri και δεύτερη επιστολή, περιεχόμενο της οποίας αποτελούσαν τα όσα προφορικά είχαν εκτεθεί κατά τη συνάντηση αυτή.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής, της Frontex χαιρέτησε θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την πρωτοβουλία που έλαβε να επισκεφθεί την έδρα του Οργανισμού, εξαίροντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες, που καταβάλουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την επιτήρηση και την προστασία των Ευρωπαϊκών Θαλασσίων Συνόρων. Εκφράζοντας την κατανόηση του για τα τεθέντα ζητήματα, ο κ. Leggeri δεσμεύτηκε προφορικά για άμεση απάντηση σε όλα τα ζητήματα, τα οποία εγέρθηκαν μέσα στις προσεχείς ημέρες. Επιπλέον δεσμεύτηκε προφορικά για την πάγια χρηματοδότηση από πλευράς Οργανισμού ενός επιπλέον Π.Α.Θ./Λ.Σ. μέχρι το τέλος του έτους 2018, αρχής γενομένης από 18.06, δέσμευση η οποία ήδη υλοποιήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί πρόσθετη ενίσχυση στην ήδη προγραμματισμένη χρηματοδότηση του Οργανισμού για τα Επιχειρησιακά Μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ως εκ τούτου συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην επιχειρησιακή τους δυνατότητα. Επιπλέον αυτών, θετική ήταν και η ανταπόκριση του κ. Leggeri και ως προς τα υπόλοιπα τεθέντα ζητήματα, όπου υπήρξε σχετική προφορική δέσμευσή του για τη χρηματοδοτική ενίσχυση τόσο των υπολοίπων Επιχειρησιακών Μέσων (πλωτά – εναέρια), όσο και των στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, τα οποία εκτάκτως καλούνται να υπηρετήσουν στο Ανατολικό Αιγαίο, με σκοπό την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επιτήρησης των Θαλασσίων Συνόρων. Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης συμφωνήθηκε η Διευθύντρια των Επιχειρήσεων κα Anna Christina Jorge να έρθει εντός των επόμενων εβδομάδων στην Ελλάδα.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κουρουμπλής, παρουσία και του Πρέσβη της Ελλάδος στη Πολωνία, Ευάγγελου Τσαούση, συνάντησε όλα τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής στον Οργανισμό. Κατά τη συνάντηση αυτή τους εξέθεσε τα ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν με τον κ. Leggeri, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την παρουσία και τη συνεισφορά τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Υπουργών Ναυτιλίας με τον ΓΓ του ΙΜΟ στο Στετίνο
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε στην υψηλού επιπέδου συνάντηση των αρμοδίων για θέματα Ναυτιλίας Υπουργών, που έγινε με την παρουσία και του Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κ. Kitack Lim, στην πόλη Στσέτσιν (Στετίνο) της Πολωνίας. Ο κ. Κουρουμπλής χαιρέτισε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού καθώς και τα 100 έτη εορτασμού της ανεξαρτησίας του Κράτους της Πολωνίας. Στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί μία διεθνή πραγματικότητα, που ενώνει τους λαούς, δεδομένου ότι μεταφέρει το 90% και πλέον του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο ανέφερε ότι η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να προστατεύσει το περιβάλλον μέσω της μείωσης των πηγών εκείνων, που το μολύνουν. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της ναυτιλίας σε αυτή την παγκόσμια κατανομή πηγών μόλυνσης είναι μόλις 2,5%, η ίδια η ναυτιλιακή βιομηχανία όχι μόνο αναγνωρίζει τη δική της ευθύνη, αλλά οφείλει να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη μείωση της εστίας μόλυνσης, είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Κουρουμπλής συνηγόρησε υπέρ της υιοθέτησης της στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για μείωση των εναέριων εκπομπών κατά 50% μέχρι το έτος 2050. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων, των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το 2023, πρέπει να συγκλίνει με μία εξισορρόπηση, εξασφαλιστική του διεθνούς ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.
Σε ότι αφορά την περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο, που πρέπει να είναι 0,50% κατά ανώτατο όριο από 1.1.2020, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε εμφατικά την αναγκαιότητα ύπαρξης επάρκειας πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικότητα καθώς επίσης και την ανάγκη να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών ο κ. Κουρουμπλής έθεσε ως απαραίτητο όρο την προσήκουσα προετοιμασία και την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υπουργός ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο γεγονός ότι η ομαλή και ποιοτική λειτουργία των μηχανών των πλοίων, σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης των βιομηχανιών και όχι των εφοπλιστών.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα ζητήματα ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ναυτιλιακής βιομηχανίας ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του συστήματος της «Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Θυρίδας», το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στην ενοποίηση του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων επικοινωνίας, πληροφοριών και πιστοποιητικών των πλοίων. Δεν παρέλειψε ωστόσο, κατά την παρέμβασή του αυτή να αναφερθεί και στη λεγόμενη «4η επανάσταση», ήτοι στην αυτοματοποίηση των πλοίων, η οποία εγείρει μεγάλα διλήμματα ως προς τον ορθολογικό τρόπο διαχείρισης αυτής. Επεσήμανε ιδιαίτερα την αντιφατικότητα που η αυτοματοποίηση των πλοίων ενέχει, καθώς από τη μία πλευρά προωθείται ο προσανατολισμός των νέων προς τη ναυτιλία και το ναυτικό επάγγελμα, αλλά από την άλλη πλευρά η προωθούμενη τεχνολογία μειώνει τις θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Καλούμεθα όλοι να διαχειριστούμε με έξυπνο τρόπο τη νέα αυτή πραγματικότητα που δημιουργείται με την αυτοματοποίηση των πλοίων προκειμένου αυτή να μη μας «διαχειριστεί» στο βωμό της αποθέωσης του κέρδους».
Στο περιθώριο των παράλληλων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, διμερής συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Δημοκρατίας της Κορέας. Επίκεντρο της διμερούς αυτής συνάντησης αποτέλεσε η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας των δύο Κρατών επί τη βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της στρατηγικής ναυτιλιακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κουρουμπλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εδραίωση της συνεργασίας στο ναυπηγικό τομέα και στην εμβάθυνση συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού.