ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αθήνα, 05/09/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη
Τζανακόπουλου στον Τ/Σ «ΕΡΤ3» και τη δημοσιογράφο Θεοδώρα Αυγέρη
ΑΥΓΕΡΗ: Να καλημερίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.
ΑΥΓΕΡΗ: Εδώ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διατύπωσε, εξέφρασε, έβγαλε μια κραυγή αγωνίας σε σχέση με την κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών για το τι θα σημάνει αυτό για όσους επιλέγουν τα φιλολογικά τμήματα, αλλά έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα και ένα ανθρωπολογικό ζήτημα. Και υπάρχει και μια πρωτοβουλία εδώ, καθηγητών του ΑΠΘ, αν μπορεί να βρεθεί μια λύση ούτως ώστε, παρότι επελέγη το μάθημα της Κοινωνιολογίας, να μην εκλείψει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το μάθημα των Λατινικών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλίμονο αν στον δημόσιο διάλογο δεν εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις, δεν εκφράζονται κριτικές, επιφυλάξεις. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι ο αρμοδιότερος για να κάνω μια τέτοιου τύπου ακαδημαϊκή συζήτηση. Νομίζω ότι το σύστημα, αλλά και το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο εξήγγειλε και έθεσε στον δημόσιο διάλογο ο υπουργός Παιδείας, o κ. Γαβρόγλου, είναι αποτέλεσμα ενός εξαντλητικού διαλόγου που έγινε το 2015 και το 2016 και την τελική πρόταση επεξεργάστηκε, εξ όσων γνωρίζω, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό πίσω από αυτή την πρόταση. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι βεβαίως ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις διαφορετικές του αντιλήψεις, επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και για αυτό υπάρχει ο δημόσιος χώρος για να μπορούμε να συζητάμε με νηφαλιότητα και να βλέπουμε και διαφορετικές οπτικές, διαφορετικές σκοπιές, από τις οποίες ο καθένας βλέπει την πραγματικότητα. Όμως, νομίζω ότι υπήρξαν κάποιες φράσεις, οι οποίες περισσότερο καταδίκαζαν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, ο κ. καθηγητής μίλησε για μια δολοφονική προσπάθεια εναντίον της κλασικής Φιλολογίας, εναντίον της κλασικής Γραμματείας. Νομίζω ότι αυτές οι εκφράσεις, καλό είναι στον δημόσιο διάλογο να αποφεύγονται, διότι στην πραγματικότητα αποδίδουν προθέσεις και δεν αφορούν την ουσία του αντικειμένου το οποίο συζητάμε. Νομίζω ότι έχουν ακουστεί, το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες, αρκετά περίεργα πράγματα. Δηλαδή, ότι αντικαθιστά το υπουργείο Παιδείας τα Λατινικά με την Κοινωνιολογία, διότι μέσω της Κοινωνιολογίας θα γίνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αριστεροί και αριστερές. Αυτή ήταν η άποψη του κ. Γεωργιάδη. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί κανείς να κάνει σοβαρή συζήτηση. Ούτε προφανώς, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε σοβαρή συζήτηση όταν αποδίδονται δολοφονικές προθέσεις στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι σε αρκετές χώρες του κόσμου – σας ξαναλέω ότι δεν είμαι εγώ ο αρμοδιότερος – τα Λατινικά μπορεί και να μην αποτελούν μάθημα που διδάσκεται στα σχολεία. Ωστόσο, υπάρχουν πανεπιστημιακές έδρες, υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία, στο πλαίσιο της διδασκαλίας της κλασικής Φιλολογίας, διδάσκουν και Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Θέλω να σας πω, ας πούμε, ότι σε πάρα πολλά σχολεία του κόσμου φαντάζομαι ότι δεν διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά και παρόλα αυτά, υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ή Γραμματείας, όπου γίνεται εξαιρετικά σημαντική και πολύ βαθιά έρευνα. Επομένως, νομίζω ότι τέτοιου τύπου συμπεράσματα, όπως αυτά τα οποία έβγαλε ο κ. Παπαγγελής, δεν έπονται αναγκαία. Τώρα, σε σχέση με το τι διδάχτηκα εγώ, εγώ Λατινικά διδάχτηκα. Ωστόσο, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αυτό.
ΑΥΓΕΡΗ: Νίκησε η Κοινωνιολογία. Αφήνω τη σκληρή γλώσσα του κ. Παπαγγελή, του καθηγητή εδώ στο ΑΠΘ. Πολύ σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον Alpha, και οι χαρακτηρισμοί. Μιλώντας για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και για φίμωση της αντιπολίτευσης γι’ αυτή την ιστορία με την κ. Ζαχαράκη, με τη διένεξη με τον εκδότη του Documento, κ. Βαξεβάνη και όλο αυτό το σίριαλ, που είναι απόρροια της ιστορίας της αποφυλάκισης Φλώρου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής έκανε ένα λογικό άλμα. Ποιο ήταν αυτό το λογικό άλμα; Ταύτισε τον κ. Βαξεβάνη με την κυβέρνηση και μέσα από αυτή, αν θέλετε, την λαθροχειρία, προσπάθησε να μιλήσει για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο. Είδα έναν δημοσιογράφο, έναν εκδότη, ο οποίος θεώρησε ότι συκοφαντείται και νομίζω ότι αυτό έχει πλέον αποδειχθεί ότι συκοφαντείται από την κ. Ζαχαράκη, η κ. Ζαχαράκη αρνήθηκε να ανακαλέσει τα λεγόμενά της. Τον αποκάλεσε «καταδικασμένο συκοφάντη», αν δεν κάνω λάθος. Ο κ. Βαξεβάνης δεν έχει καταδικαστεί, εξ όσων γνωρίζω, ποτέ για συκοφαντική δυσφήμιση. Επομένως, αυτό το οποίο τελικά αποτέλεσε συκοφαντική δυσφήμιση ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να θεωρηθεί συκοφαντική δυσφήμιση από κάποιο δικαστήριο, ήταν αυτό που είπε η κ. Ζαχαράκη. Ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε μήνυση και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το θεωρεί ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Προφανώς, όταν ένας πολίτης νιώθει ότι βλάπτεται ή ότι ζημιώνεται ή ότι συκοφαντείται από κάποιον άλλον ιδιώτη έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή και αυτό νομίζω ότι έκανε ο κ. Βαξεβάνης. Τα υπόλοιπα του κ. Μητσοτάκη είναι απλώς και μόνο για να παραστήσει τον διωκόμενο αντιστασιακό. Έχω την εντύπωση ότι είναι περισσότερο ιλαροτραγική, παρά σοβαρή, αυτή η εικόνα του διωκόμενου αντιστασιακού κ. Μητσοτάκη.
ΑΥΓΕΡΗ: Φοβόσαστε ότι με αυτό το περιστατικό έχει ραγίσει λίγο η εικόνα της Αριστεράς που είναι συνήθως αυτή που διαμαρτύρεται για αυτό το πράγμα, για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, και της διαφορετικής άποψης; Γιατί ήταν ο κ. Βαξεβάνης αυτός που οδηγούνταν με τις χειροπέδες στην Αστυνομία ή στα δικαστήρια για κάτι που έχει γράψει και έχει υποστηρίξει σε ρεπορτάζ του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οδηγήθηκε κάποιος με χειροπέδες σιδηροδέσμιος στο κρατητήριο; Εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο. Σας ξαναλέω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη διένεξη μεταξύ του κ. Βαξεβάνη και της κ. Ζαχαράκη, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυρία Ζαχαράκη ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ο κ. Βαξεβάνης έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση από τα ελληνικά δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα, νομίζω ότι δεν έχουν ιδιαίτερο πολιτικό νόημα. Καμία εικόνα της Αριστεράς δεν θίγεται από το γεγονός ότι ένας πολίτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσει το έννομο αγαθό της τιμής και της υπόληψής του.
ΑΥΓΕΡΗ: Πριν πάω στα της οικονομίας, γιατί έκανε πολλές αναφορές και σε αυτά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ουσία του προβλήματος είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έβγαλε έξω τον Φλώρο και ότι, αν γίνει κυβέρνηση, θα τον καταργήσει και ότι θα επαναφέρει και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ειδικό και γενικό σχόλιο. Η ουσία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι φαίνεται, απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όλα τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχουν ειδικές σχέσεις μεταξύ ενός ειδικού συνεργάτη, πολιτικού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενός καταδικασμένου, για υπεξαίρεση 265 εκατομμυρίων ευρώ, ανθρώπου. Δηλαδή, ενός ανθρώπου, ο οποίος καταχράστηκε, σε τελευταία ανάλυση, δημόσιο χρήμα. Αυτή είναι η πολιτική ουσία του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά στο σχόλιο του κυρίου Μητσοτάκη, ότι δήθεν ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου, το μόνο το οποίο έχω να πω, είναι ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε κατά παράβαση του νόμου Παρασκευόπουλου. Δηλαδή, αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος και δεν είχαν εμφιλοχωρήσει παράνομες πράξεις από όλους όσους έδωσαν τα πλαστά πιστοποιητικά, τότε ο κ. Φλώρος δεν θα είχε βγει ποτέ από τη φυλακή. Επομένως, και εδώ έχουμε μία λαθροχειρία του κ. Μητσοτάκη. Ένα τρίτο, όμως, γενικό σχόλιο: η όλη συζήτηση, την οποία επαναφέρει διαρκώς η ΝΔ και ο αρχηγός της σε ό,τι αφορά τον νόμο Παρασκευόπουλου, είναι και αυτή ένα δείγμα γραφής της ακροδεξιάς μετατόπισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να σας πω ότι αντίστοιχοι νόμοι αποσυμφορητικοί των ελληνικών φυλακών ψηφίζονται από το 1951 και μετά. Όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων της ΝΔ, έχουν ψηφίσει τέτοιους αποσυμφορητικούς νόμους και απλώς, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι στην προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, περί δήθεν, αν θέλετε, διακινδύνευσης της ασφάλειας των ελλήνων πολιτών από τη σημερινή κυβέρνηση, ταιριάζει αυτή η κατά μέτωπο επίθεση σε έναν νόμο, ο οποίος σε τι ακριβώς στόχευε; Να μην καταδικάζεται πλέον η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση μέσα στις ελληνικές φυλακές. Ξέρετε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε θεωρήσει ότι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για αυτό τον λόγο έπρεπε να ψηφιστεί ένας τέτοιος αποσυμφορητικός νόμος, σε συνέχεια – όπως σας είπα και προηγουμένως – άλλων αποσυμφορητικών νόμων, που έχουν ψηφίσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και εδώ, λοιπόν, το βασικό είναι ότι η ΝΔ επιλέγει μια ακροδεξιά ρητορική, η οποία ταιριάζει, αν θέλετε, με την πολιτική στροφή, την οποία έχει κάνει από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της, ο κ. Μητσοτάκης.
ΑΥΓΕΡΗ: Ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον, για να μην τον κατηγορήσετε ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ατζέντα και να το φέρει στο δικό του γήπεδο, στο θέμα ασφάλειας, έδωσε πολλές πτυχές και πολλούς ορισμούς σε αυτό το σύνθημα, με το οποίο θα ανηφορίσει στη ΔΕΘ: «ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες» και δεν περιορίστηκε στην ασφάλεια αυτή καθαυτή, στην οποία αναφερθήκαμε και εξαντλήσαμε, νομίζω, διεξοδικά στην κουβέντα μας, αλλά, κυρίως, στο θέμα της οικονομικής ασφάλειας, της εμπέδωσης ενός κλίματος πολύ ελκυστικού για την ιδιωτική πρωτοβουλία και για την ιδιωτική ανάπτυξη. Μίλησε για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε νούμερα και για τις εισφορές, τις ασφαλιστικές εισφορές, από το 20 στο 15% μείωση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Για το μοναδικό που ο κ. Μητσοτάκης, και η πολιτική την οποία ευαγγελίζεται, μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια, είναι για την ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ σε αυτή τη χώρα. Οποιοσδήποτε ακούει, οποιοσδήποτε άνθρωπος, λαϊκός άνθρωπος από τα κατώτερα στρώματα, ακούει τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα νιώσει είναι ανατριχίλα, ακούγοντάς τον να μιλάει για μια σάρωση των πάντων, από την ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες είτε μιλάμε για το ασφαλιστικό σύστημα. Μιλάει για μια διαρκή πολιτική ελάφρυνσης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, της οικονομικής ελίτ και νομίζω ότι ακριβώς αυτό, σε συνδυασμό με το προηγούμενο, αποτυπώνει και τον πολιτικό χαρακτήρα της σημερινής ΝΔ. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η σημερινή ΝΔ, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Τίποτα από όλα, όσα λέει, ο κύριος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το όραμά του, το στρατηγικό του σχέδιο για την ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να προκαλέσει ασφάλεια, δεν μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτά τα οποία, αυτήν τη στιγμή, έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, είναι ακριβώς τα αντίθετα, από αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, υπόσχεται ή για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος να μην ξεχνάμε ότι έχει δώσει και δείγμα γραφής, από το 2012 έως το 2015, όταν υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία, κατά τη διάρκεια μάλλον της θητείας της, τί είχαμε; Είχαμε την ανεργία να εκτοξεύεται στο υψηλότερο ποσοστό που έχει δει ποτέ στην ιστορία της αυτή εδώ η χώρα, 28,5% σχεδόν έφτασε η ανεργία το 2013. Δημιουργήθηκαν συνθήκες βαθύτατης ύφεσης. Έγιναν εκατοντάδες περικοπές σε μισθούς, σε συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα. Υπήρξε μία κυριολεκτική καταιγίδα, κυριολεκτική δημοσιονομική καταιγίδα. Και είναι ολίγον ειρωνικό να έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και να εμφανίζεται εγγυητής της οικονομικής ασφάλειας του ελληνικού λαού.
ΑΥΓΕΡΗ: Μπορεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα να βγει – και φαντάζομαι ότι θα το κάνει – και να αναφέρει την έκθεση του ΟΟΣΑ και να πει ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου στην αύξηση των φόρων για το διάστημα 2015-2016. Βέβαια, το 2017 τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, αλλά πάλι οι φόροι είναι πάρα πολύ υψηλοί. Ένα σύντομο σχόλιο γι’ αυτό για να πάμε και λίγο στο θέμα των αναφορών του Πρωθυπουργού εδώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας κάνω ένα σχόλιο. Η Έκθεση αυτή παρουσιάζει έναν ρυθμό μεταβολής. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2016, και του 2017, αν δεν κάνω λάθος, που μιλάει για μια συνολική φορολογική επιβάρυνση, κατά μέσο όρο περίπου 40,2%, όταν ο ΟΟΣΑ έχει μέσο όρο 36,5% φορολογική επιβάρυνση για τα κράτη -μέλη τα οποία συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Επομένως, νομίζω ότι το να παρουσιάζουμε με έναν τέτοιο αποκομμένο τρόπο ένα απλό στοιχείο, το οποίο υποδηλώνει ρυθμό μεταβολής και όχι πραγματική επιβάρυνση, δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Εγώ αυτό που πρέπει να σας πω, είναι το εξής: ότι η σημερινή κυβέρνηση αυτό το οποίο έκανε τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν να σταματήσει την καταστροφή που είχαν επιφέρει οι δύο πρώτες κυβερνήσεις, οι τρεις μάλλον κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων – η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου – να σταθεροποιήσει, λοιπόν, την ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο το έχει καταφέρει και να την επαναφέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αν παρακολουθήσατε, μέσα σε αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη. Επομένως, τι έχει γίνει; Έχει κλείσει ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και σιγά-σιγά η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να δούμε και την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
ΑΥΓΕΡΗ: Ενδεχομένως, πολλοί απλοί άνθρωποι που μας παρακολουθούν τώρα και κυρίως συνταξιούχοι, άνθρωποι που είναι στο σπίτι και ζορίζονται, να μην τα κατανοούν και πολύ όλα αυτά, γιατί τους ενδιαφέρει η πραγματική οικονομία. Και βέβαια οι μεγάλοι δείκτες είναι αυτοί που καθορίζουν και τις καθημερινότητες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και για την πραγματική οικονομία σας μιλάω κι εγώ. Και πρέπει κι αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι, ότι ο κύκλος των περικοπών έχει κλείσει.
ΑΥΓΕΡΗ: Σε αυτό θέλω να σταθούμε. Περιμένουν συνταξιούχοι, κυρίως, αν ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει αναστολή του μαχαιριού στις συντάξεις. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πράγματα που περιμένει ο κόσμος από εδώ. Εάν θα έχουμε τέτοιου είδους ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, τη λέξη «αναστολή» τη λέτε εσείς. Αυτό που εγώ είμαι σε θέση να σας πω αυτήν τη στιγμή, είναι ότι με βάση τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και έπειτα, που είναι 3,5% του ΑΕΠ, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι αναγκαία. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε τα οριστικά στοιχεία για να κάνουμε τις ασφαλέστερες δυνατές προβλέψεις για το 2019 και ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει, ακριβώς στη βάση αυτών των δημοσιονομικών στοιχείων.
ΑΥΓΕΡΗ: Δηλαδή, δεν αποκλείεται από τη νέα χρονιά οι συνταξιούχοι να μην δουν μειωμένες τις συντάξεις στο ATM. Δική μου είναι η ορολογία πάλι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας, μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
ΑΥΓΕΡΗ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε. Ούτως ή άλλως, οι δημοσιογράφοι-συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.