Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας , Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιόφωνο του «ΑΘΗΝΑ 984»

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας , Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιόφωνο του «ΑΘΗΝΑ 984»

by ikariaki.gr
6 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

 

Αθήνα, 4/2/2018

banner

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιόφωνο του  «ΑΘΗΝΑ 984» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Παϊκο

 

 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Πάικε.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν παραγνωρίζετε, φαντάζομαι, το γεγονός ότι το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και της Θεσσαλονίκης, ίσως περισσότερο το σημερινό, έχει και αντικυβερνητική χροιά. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να επενδύσει ακριβώς σε μια τέτοια αντικυβερνητική χροιά του σημερινού συλλαλητηρίου.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Τα κατάφερε, όμως;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄  αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθεί ως, κατά τη γνώμη μου, τυχοδιωκτική και ανεύθυνη αντιπολίτευση. Αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ξέρετε ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο συνήθως έχει συμμετοχή οριζόντια από το σύνολο του κοινωνικού φάσματος. Εδώ δεν έχουμε αυτή την περίπτωση. Βεβαίως, υπάρχουν πολίτες με ευαισθησίες, πατριωτικές και τα λοιπά. Ωστόσο, νομίζω ότι τον τόνο δίνουν ακραίες συλλογικότητες. Τον τόνο δίνει ένας ιδεολογικός φανατισμός και μια μισαλλοδοξία, η οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική ζωή.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Με βάση το γεγονός ότι έχουν μαζικότητα τα συλλαλητήρια αυτά – από ό,τι φαίνεται και το σημερινό θα έχει- κατά τη γνώμη σας επηρεάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δηλώσει ως κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά έχει τοποθετηθεί επ΄ αυτού, ότι η εξωτερική πολιτική που κάνουμε είναι μια εξωτερική πολιτική ευθύνης, υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. Και αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η επιδίωξη να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για μια λύση στο ονοματολογικό. Επομένως, βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τις ευαισθησίες, όμως, διαβεβαιώνουμε διαρκώς τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω, διότι αυτή η πολιτική στάση θεωρούμε ότι είναι και η ορθή. Είναι η στάση εκείνη, η οποία σκοπεύει στο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. Διότι, ο πρωταρχικός σκοπός, αυτή τη στιγμή, είναι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Με τους όρους που έχετε θέσει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με την οποία θα μπορούν και οι δύο λαοί να είναι και υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Από εκεί και πέρα, να επιδιώξουμε την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και με μια λογική συνανάπτυξης. Γι’ αυτό, πρέπει να κλείσουν κεφάλαια. Πρέπει να κλείσουν πληγές, πρέπει να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την ευρύτερη περιοχή.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Με αυτά που λέτε, πάει να πει ότι δεν επηρεάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Όμως, είναι δεδομένο ότι έχουν ήδη επηρεάσει –τα συλλαλητήρια εννοώ- την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν ήδη επηρεάσει τη στάση της Εκκλησίας. Έτσι; Δηλαδή, ασκούν, εν τέλει, επιρροή στα πολιτικά πράγματα και τις πολιτικές εξελίξεις.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντοτε ασκεί επιρροή. Το θέμα είναι ότι, ανάλογα με τη μορφή και ανάλογα με το περιεχόμενο της κινητοποίησης, ασκούνται και πιέσεις σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής: Η Ν.Δ., ενώ από το 2007, επισήμως με τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή, είχε ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, ισχύ έναντι όλων. Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό σθένος να υποστηρίξει μια γραμμή με την οποία, επί της ουσίας τουλάχιστον, από ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν, συμφωνεί, μετατοπίζεται  διαρκώς προς θέσεις εθνικά ανεύθυνες. Και θα έλεγε κανείς, σε τελευταία ανάλυση, επικίνδυνες. Δηλαδή, έχουμε δει τον κ. Μητσοτάκη να έχει αλλάξει τρεις-τέσσερις φορές την πολιτική του τοποθέτηση, αναλόγως με την εξέλιξη του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν δείχνει έναν υπεύθυνο ηγέτη. Αλλά, νομίζω ότι δεν είναι μόνο τα συλλαλητήρια, τα οποία επηρέασαν τον κ. Μητσοτάκη. Είναι και οι εσωτερικές δυνάμεις στην Ν.Δ.. Διότι, όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις απόψεις στην Ν.Δ., μια εκ των οποίων είναι και η θέση εκείνη, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης το 1992, της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δηλαδή, μια αδιάλλακτη στάση που στοχεύει στην εξυπηρέτηση αυτού που θα λέγαμε «των εθνικών δικαίων».

 

ΠΑΪΚΟΣ: Και κατά σύμπτωση εκπροσωπείται ή υποκινείται από τον ίδιο άνθρωπο, όπως και τότε. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εσωτερική κινητοποίηση της Ν.Δ.. Ένας κύριος Σαμαράς, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι ως Πρωθυπουργός το 2012 είχε εισηγηθεί προγραμματικές δηλώσεις, που με πολύ σαφήνεια τοποθετούνταν στην ιδέα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι και σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μια πολύ-πολύ βαθιά υποκρισία. Δηλαδή, στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν ένα αντικυβερνητικό πολιτικό αφήγημα, ξεχνούν όλα όσα έχουν κάνει στο παρελθόν. Ξεχνούν τις πολιτικές τοποθετήσεις και γι’ αυτό νομίζω ότι η πολιτική αυτή είναι και τυχοδιωκτική, αλλά και βαθιά υποκριτική.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το χέρι στην καρδιά, το γεγονός ότι θα είναι στην εξέδρα επάνω ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν αποτελεί πλήγμα για σας, για την Αριστερά, για τις απόψεις σας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Θεοδωράκης στο παρελθόν έχει εκφράσει απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, καθένας κρίνεται στη βάση των επιλογών του.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, το πρόβλημα, το οποίο υπάρχει και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει, υπάρχει και θα εμφανιστεί, θα εκδηλωθεί δεν ξέρω πώς και πότε, με τους συγκυβερνώντες, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μήπως σας δείχνει εν τέλει ότι αυτή η συνεργασία, η οποία έκανε ό,τι ήταν να κάνει, έχει φτάσει στα όριά της και…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έκανε ό,τι ήταν να κάνει, κύριε Πάικο. Έχω μια άλλη άποψη σε σχέση με αυτή τη συνεργασία.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Για πείτε μου.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή στόχευε ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, πράγμα το οποίο επανεπιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2105, να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη μνημονιακή επιτροπεία. Να δώσει μια μάχη…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Και κατά της διαπλοκής, όντως.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωσή της, πάντως.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε στην ολοκλήρωσή της. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Βρισκόμαστε ενώπιον των τελικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Και θέλω να σας πω, με πάσα βεβαιότητα, ότι η συνεργασία αυτή θα καταλήξει στις εκλογές του 2019. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος, στο ζήτημα το ονοματολογικό, θέλω να σας πω ότι εγώ θα ήμουν πιο επιφυλακτικός. Δηλαδή, θα περίμενα να δω πώς θα καταλήξουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, διότι είμαι απολύτως βέβαιος ότι η τελική λύση, εφόσον την καταφέρουμε, εφόσον την επιτύχουμε, θα είναι μια λύση και αξιοπρεπής, αλλά και μια λύση που θα μπορεί να…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό που λέτε είναι ενδιαφέρον. Δηλαδή, έχετε λόγους να πιστεύετε ότι εν τέλει μπορεί να συναινέσει προς τη λύση που θα δοθεί.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνώμη μου είναι ότι, εφόσον δούμε τα τελικά χαρακτηριστικά της λύσης, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν επ΄ αυτής και όχι σε ένα γενικό και αφηρημένο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, δημιουργείται μια ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το καλωσορίσουμε.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Νομίζω ότι είσαστε σαφής. Μήπως και το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή η ελληνική πλευρά, πέρα από την αντιπολίτευση, είσαστε υπερβολικοί ως προς τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Δημητρόφ στα Σκόπια, ενώπιον του Νίμιτς και απέναντι στον Νίμιτς μήπως είστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις; Γιατί ο άνθρωπος, εν τέλει, τι είπε; Ότι έχουν εθνική ταυτότητα και ότι έχουν και γλώσσα. Δεν υπάρχει λαός χωρίς εθνική ταυτότητα και λαός χωρίς γλώσσα. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς υπάρχει μια εθνική ταυτότητα και υπάρχει και…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Η γλώσσα η αναγνωρισμένη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα εκ των πραγμάτων αντικειμενικό δεδομένο. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Δημητρόφ, είπα και προηγουμένως ότι όταν βρισκόμαστε στη φάση μιας διαπραγμάτευσης εξαιρετικά δύσκολης, καλό είναι να κρατάμε χαμηλούς τόνους, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήπιοι για να μην δημιουργούμε επιπρόσθετα εμπόδια σε μια διαπραγμάτευση που είναι, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις. Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε ήπιοι, μετριοπαθείς, ψύχραιμοι, να κουβεντιάζουμε τα διάφορα τεχνικά ζητήματα με τους γείτονές μας και από εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και συμφωνίας, να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες πολιτικές διαδικασίες, που είναι αναγκαίες, για να καταλήξουμε.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Εν τέλει, χρονοδιάγραμμα υπάρχει ή δεν υπάρχει; Σας ρωτώ, γιατί ακούσαμε και τις δύο απόψεις και από υπεύθυνα χείλη. Χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία, εννοώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και με αυτή την έννοια, μπορώ να σας πω ότι οι επόμενοι δύο-δυόμιση μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου. Αυτό το οποίο εμείς υπογραμμίζουμε είναι ότι, εφόσον υπάρχει ακριβώς αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μέσα στους επόμενους δυόμιση μήνες, καλό είναι να το αξιοποιήσουμε, καλό είναι να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να αδράξουμε τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα να καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορεί να πάει και παραπέρα. Ωστόσο, με αυτή την έννοια, σας λέω ότι δεν πρόκειται για δύο διαφορετικές τοποθετήσεις. Πρόκειται για μια επισήμανση, ότι τους επόμενους δυόμιση μήνες είναι ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Πίεση χρόνου δεν ασκεί εξ αντικειμένου το γεγονός ότι υπάρχει Σύνοδος του ΝΑΤΟ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία πίεση. Αυτή η πολιτική ανάλυση προέρχεται μάλλον από τη δύναμη της αδράνειας. Διότι το 2008 υπήρχε, πράγματι, πίεση για την αποστολή πρόσκλησης στην FYROM για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει, με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια, πει ότι, εφόσον δεν υπάρξει λύση στο ονοματολογικό, δεν θα υπάρξουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αλλά θα ήθελα να έχει υπάρξει λύση ως τη Σύνοδο του καλοκαιριού. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι θα θέλαμε να έχει υπάρξει λύση. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα το ότι ασκούνται πολιτικές ή άλλου είδους πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια κατάσταση.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Να αξιοποιήσω την ευκαιρία της συνομιλίας μας για να σας ρωτήσω πόσο σύντομα, την άλλη εβδομάδα ίσως, βγαίνουμε πάλι δοκιμαστικά στις αγορές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να σας δώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό το οποίο έχει πει ο υπουργός Οικονομικών – το έχει πει, ήδη, πριν από τα Χριστούγεννα- είναι ότι μετά την τρίτη αξιολόγηση θα εξετάσουμε την κατάσταση και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, η οποία, οφείλω να σας πω, είναι εξαιρετικά αισιόδοξη και θα αποφασίσουμε για το timing μιας εξόδου, καθώς, όπως γνωρίζετε, για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», γιατί με τον Αύγουστο του 2018…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Θα χρειάζεται το «μαξιλάρι» αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, πάμε για επταετές ομόλογο;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες, θα τις ανακοινώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Δεν είναι η κυβέρνηση που θα πάρει αυτές τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις εντολές και από εκεί και πέρα, οι τεχνικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Διότι, ξέρετε, ότι έχουμε πάρα πολλές παραμέτρους, που δεν έχουν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Από ό,τι ακούμε και από επιφανείς εκπροσώπους των δανειστών, είναι σε προχωρημένο στάδιο πλέον η συζήτηση για το χρέος. Όχι επίσημα. Επίσημα, θα ξεκινήσει, δεν ξέρω πώς και πότε. Περιμένουμε σημαντικά πράγματα; Γιατί ακούσαμε Γερμανούς να μιλούν και για κούρεμα ακόμα, έτσι, άσχετο πώς θα ονομαστεί.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται. Μάλλον δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Αφορούν τη συγκεκριμενοποίηση της απόφασης του περασμένου καλοκαιριού, η οποία, πρέπει να σας θυμίσω, αφορά την ύπαρξη ενός ταβανιού στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 15% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ακριβώς αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να συγκεκριμενοποιήσουν οι τεχνικές ομάδες και της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕSM. Και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα έχουμε καταλήξει, πια, σε ένα πολύ σαφές σχέδιο μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Να σας ρωτήσω, δεν ξέρω αν είναι προχωρημένο αυτό, αλλά να σας ρωτήσω, αν με βάση το διεθνές κλίμα, το οποίο είναι αρκετά θετικό, υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία είναι βραχνάς, ούτως ή άλλως; Το 3,5% εννοώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Η διαπραγμάτευση αυτή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Ξέρετε ότι η γερμανική πλευρά είχε έρθει με μια πάρα πολύ σκληρή πολιτική τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε η χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αυτό καταφέραμε να το μειώσουμε στα πέντε χρόνια. Το 3,5% είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετυχαίνουμε μέχρι το 2029.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Αν έχουμε περιθώριο να επαναδιαπραγματευτούμε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Με την κατάσταση των πραγμάτων, έτσι όπως έχει τώρα και με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, παρά το υψηλό αυτό πρωτογενές πλεόνασμα –κανείς δεν το αρνείται- θα δημιουργηθεί τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια ένας δημοσιονομικός χώρος ύψους τουλάχιστον επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ως προς την επίτευξη του στόχου, δεν υπάρχει ανησυχία. Τώρα, αν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε κάτι καλύτερο, πιστέψτε με ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Ασφαλώς.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται από ένα διεθνή συσχετισμό, ο οποίος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά κατασταλαγμένος, θα έλεγα.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι περιμένετε πολλά, ελπίζετε πολλά και στο ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Αν μάλιστα είναι σοσιαλδημοκράτης ο υπουργός Οικονομικών, περιμένετε πολλά. Και από ό,τι λέγεται επισήμως, ο Τσίπρας μαζί με τον Μακρόν πιέζουν για να πάει καλά η διαπραγμάτευση αυτή για τον μεγάλο συνασπισμό. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ προτιμότερο ένας μεγάλος συνασπισμός από μια πολιτική εξέλιξη, που θα είχε άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στη γερμανική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς αυτό στο οποίο είμαστε προσηλωμένοι είναι στο να κάνουμε τη δουλειά μας. Να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το ελληνικό χρέος και τον Αύγουστο του 2018 να τελειώνουμε με το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας. Οποιαδήποτε, βεβαίως, βοήθεια είναι σε αυτή την κατεύθυνση ευπρόσδεκτη. Όμως αυτό στο οποίο έχουμε μάθει να στηριζόμαστε, κυρίως αυτά τα τρία χρόνια, είναι στις δικές μας δυνάμεις.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Και πριν κλείσουμε, να σας ρωτήσω, τις φοροελαφρύνσεις προς τα μεσαία στρώματα, για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσακαλώτος, πότε θα τις περιμένουμε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτό που σας έλεγα προηγουμένως. Ότι, δηλαδή, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, το οποίο πρέπει να επιτυγχάνουμε από το 2018 και μετά, υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος, ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων, σε βάθος τριετίας.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε ταυτοχρόνως να χτίσουμε και το «μαξιλαράκι» με τα λεφτά αυτά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το «μαξιλάρι» χτίζεται με άλλους τρόπους. Δεν χτίζεται μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Προς Θεού! Μη το λέτε αυτό. Επομένως, ούτε από το δημοσιονομικό χώρο και από τις εκσυγχρονίσεις που υπάρχουν.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Από τα λεφτά που περισσεύουν. Αυτό εννοώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, είναι διαφορετικό. Το «μαξιλάρι» χτίζεται, κατά κύριο λόγο, μέσα από τις εκταμιεύσεις του ESM και μέσα από ένα λελογισμένο νέο δανεισμό, όπως έγινε στην πρώτη έξοδο στις αγορές πριν από μερικούς μήνες.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Και όπως θα γίνει και τώρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι λελογισμένες αυτές φοροελαφρύνσεις και οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, νομίζω ότι θα μπορούν να μπουν στη συζήτηση και στην ημερήσια διάταξη ενόψει του Προϋπολογισμού του 2019.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Ήσασταν σαφέστατος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Καλή σας μέρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue