ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αθήνα, 3/12/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή «Μην πυροβολείτε την πολιτική» του ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο
ΠΑΪΚΟΣ: Όπως λέγαμε και στην εισαγωγή της εκπομπής, έχουμε την τεχνική συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης και πάμε για τα παρακάτω. Αυτά τα παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να δούμε τώρα, με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε υπουργέ, καλή σας ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε κύριε Πάικο; Καλημέρα.
ΠΑΪΚΟΣ: Ακούσαμε τον κύριο Τσακαλώτο να λέει ότι πετύχαμε πράγματα στην τρίτη αξιολόγηση με τη συμφωνία. Θα μπορούσατε να μας πείτε εσείς κωδικοποιημένα τι είναι αυτά που κερδίσαμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ σύντομα να σας πω ότι, κατ’ αρχήν, έχουμε μία τεχνική συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί στο αυριανό Eurogroup και στη βάση της οποίας θα ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση. Το πρώτο και κύριο που πρέπει να τονίσουμε γι’ αυτή τη συμφωνία είναι, ότι δεν εμπεριέχει, για πρώτη φορά, κανένα απολύτως νέο δημοσιονομικό μέτρο. Δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018. Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Και επομένως, αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που μας οδηγεί, πλέον, στην έξοδο από το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Το δεύτερο είναι, ότι υπήρξαν αρκετά πράγματα, τα οποία κερδήθηκαν. Ένα από τα κύρια αφορά το ζήτημα της επαναφοράς των εργαζόμενων στην πρώτη θέση, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού κατά επιχείρησης, οι εργαζόμενοι πλέον θα αποζημιώνονται με έξι μισθούς. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα υπερπρονόμιο υπέρ των δεδουλευμένων…
ΠΑΪΚΟΣ: Θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως, κατά προτεραιότητα. Υπάρχει υπερπρονόμιο των εργαζομένων για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στο ύψος των έξι μισθών. Επίσης, και στα ζητήματα των κοινωνικών επιδομάτων νομίζω ότι οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης έγιναν αποδεκτές.
ΠΑΪΚΟΣ: Αυξήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, όχι σε όλες, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε όλες. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι, επειδή είχε κυκλοφορήσει μία φήμη ότι υποτίθεται πως ο προϋπολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων θα μειωνόταν, όχι μόνο ο προϋπολογισμός δεν μειώθηκε για τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά το συνολικό ποσό αυξήθηκε και υπάρχει μία ανακατανομή και ένας εξορθολογισμός. Η κυρία Φωτίου και η κυρία Αχτσιόγλου θα μπορέσουν να κάνουν τις αναλυτικές τεχνικές ανακοινώσεις από Δευτέρα. Ένα τρίτο ζήτημα, φυσικά, αφορά τις συντάξεις χηρείας, που κατοχυρώθηκε η κατώτατη σύνταξη μέσα από τη διαπραγμάτευση που έκανε το υπουργείο Εργασίας και άλλα τα οποία νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε με αναλυτικό τρόπο τις επόμενες ημέρες.
ΠΑΪΚΟΣ: Για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, την παράταση, που θα κλείσει απ’ ό,τι ακούσαμε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τον προϋπολογισμό του 2018 και όχι την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών.
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν οι θεσμοί, έτσι δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τεχνικά και στενά δεν αφορά το ζήτημα της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
ΠΑΪΚΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε ενδείξεις, προς ποια κατεύθυνση πάμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία συζήτηση, ο δημοσιονομικός χώρος υφίσταται. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει λήξει το θέμα ακόμη.
ΠΑΪΚΟΣ: Πηγαίνουμε στη σύντομη ουσιαστικά και πριν από τις γιορτές, νομοθέτηση όλων αυτών των προαπαιτούμενων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τεχνική συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup. Από εκεί και πέρα, για να μπορέσει η τεχνική συμφωνία να οδηγήσει στην και τυπική ολοκλήρωση πια της 3ης αξιολόγησης, θα πρέπει να εκδοθεί δευτερογενής νομοθεσία, όπου απαιτείται. Δηλαδή, κοινές υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα και για κάποια ζητήματα θα χρειαστεί και νομοθέτηση. Με δεδομένο ότι ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας στον οποίο συζητείται ο προϋπολογισμός και -όπως ξέρετε- το πρόγραμμα της Βουλής είναι εξαιρετικά βεβαρημένο, θα δούμε. Ο στόχος μας είναι μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να έχουμε ολοκληρώσει…
ΠΑΪΚΟΣ: Α, μπορεί και αρχές Ιανουαρίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί καταλαβαίνετε, ότι υπάρχουν αρκετές συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, οι οποίες θα ασχοληθούν με τον προϋπολογισμό. Επομένως, δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο να καθοριστεί σε αυτή τη φάση Θα δούμε το χρονοδιάγραμμα, όμως. Πλέον οι διαδικασίες είναι τυπικού χαρακτήρα, είναι θέμα χρόνου. Δηλαδή, εφόσον επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία από το Eurogroup, που δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα επικυρωθεί…
ΠΑΪΚΟΣ: Αλίμονο. Και αφού πάμε, πάντως, για τις 22 Ιανουαρίου, υπάρχει ο χρόνος και στις αρχές του Ιανουαρίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, πρέπει να καταλάβουμε. Η διαδικασία έχει ως εξής: Το Eurogroup το αυριανό επικυρώνει τυπικά τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, περνάμε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, για να μπορέσουν οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου πια να έχουν ολοκληρώσει και αυτοί την έκθεσή τους, για να κατατεθεί και αυτή στους υπουργούς Οικονομικών και άρα να οδηγηθούμε και τυπικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να υπάρξουν και οι ανάλογες εκταμιεύσεις.
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτά ως προς την αξιολόγηση. Κύριε υπουργέ, σας είχα ακούσει, πριν από καμιά εβδομάδα ίσως, να λέτε ότι, εφόσον το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει εμπάργκο προς τη Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων από ευρωπαϊκές χώρες, εσείς θα ακυρώσετε αμέσως την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Ισχύει αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι μη ενεργή. Έχουν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες. Από εκεί και πέρα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον ένα γεγονός και στη βάση ακριβώς αυτής της απόφασης θα προσδιορίσει και η ελληνική Κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο τις θέσεις της.
ΠΑΪΚΟΣ: Ισχύει δηλαδή εκείνη η δέσμευσή σας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Ήταν αυτό ακριβώς το οποίο είχαμε πει τότε και συνεχίζουμε να λέμε. Είναι προφανές, ότι θα προσδιορίσουμε τη θέση μας στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΠΑΪΚΟΣ: Ωραία, είναι πολύ καλό αυτό. Πάμε στους πλειστηριασμούς, που πρώτα-πρώτα δεν κατάλαβα, γιατί έχουμε φτάσει σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με συγκροτήματα Τύπου. Ξέρουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς. Μην τις επαναλάβουμε. Πού γίνονται, πού δεν γίνονται, τα κινήματα αλληλεγγύης και λοιπά. Αλλά, έχει αναδειχθεί πλέον σε μείζον θέμα η αντιπαράθεση με συγκροτήματα Τύπου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, δεν είναι καινούργιο καθεστώς αυτό.
ΠΑΪΚΟΣ: Για την αφορμή λέω. Υπήρχαν άλλα θέματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καινούργιο καθεστώς. Σας ξαναλέω, υπάρχουν συγκροτήματα Τύπου τα οποία επιλέγουν, με ένα είδος μαύρης προπαγάνδας, να δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις και να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη σε σχέση με το τι ισχύει. Όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς, αλλά για μια σειρά από θέματα. Νομίζω ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών ήρθε στην επιφάνεια, ήρθε στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, επειδή εκκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι είδατε ότι αφορούσαν ακίνητα τεράστιας αξίας …
ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και για οφειλές πάρα πολύ μεγάλες. Δηλαδή, άνω του εκατομμυρίου.
ΠΑΪΚΟΣ: Τεράστιες επίσης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και με αφορμή αυτό υπήρξε μια προσπάθεια από συγκροτήματα Τύπου, συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου, να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι δήθεν οι κατοικίες των λαϊκών στρωμάτων…
ΠΑΪΚΟΣ: Εκπλειστηριάζεται η λαϊκή κατοικία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξαν απίστευτα ψεύδη τα οποία γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Έχουμε απαντήσει και κεντρικά, ως ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης για το τι ισχύει. Ποιοι πλειστηριασμοί έγιναν, ποιοι δεν έγιναν. Όμως, αυτό το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι προσφέρεται το συγκεκριμένο ζήτημα για παραπληροφόρηση, καθώς οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Το γεγονός ότι ένας πλειστηριασμός αναγγέλλεται δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ολοκληρωθεί…
ΠΑΪΚΟΣ: Ότι γίνεται κιόλας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …καθώς υπάρχουν και ένδικα μέσα, αλλά και συγκεκριμένοι όροι προστασίας της πρώτης κατοικίας τους οποίους έχουμε αναφέρει. Και πρέπει να τους επαναλάβω, κύριε Πάικο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, όσα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν υπαχθεί στον νόμο Σταθάκη, προστατεύεται η πρώτη κατοικία τους, εφόσον μιλάμε για άγαμο/η οφειλέτη ή οφειλέτρια, εφόσον το ακίνητο είναι αξίας 180.000 ευρώ. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν 40.000 ευρώ, εφόσον έχουμε έγγαμους οφειλέτες…
ΠΑΪΚΟΣ: Ανά μέλος οικογένειας, ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και από εκεί και πέρα, ανά μέλος της οικογένειας, επίσης ανεβαίνουμε κατά 40.000 ευρώ μέχρι τα τρία παιδιά. Επομένως, καταλαβαίνετε, ότι ο βασικός όγκος των ακινήτων πρώτης κατοικίας, οικογενειών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, προστατεύεται πλήρως μέσα από αυτή τη διαδικασία του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη…
ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως, όταν λέτε ότι προσφέρεται το θέμα για σπέκουλα, μην δίνετε ιδέες. Έτσι; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, προσφέρεται γιατί είναι τα fake news.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες δημοσιότητας. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο προσφέρεται για σπέκουλα διότι κανείς μπορεί να βρει μία ή δύο περιπτώσεις οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ και να δημιουργήσει κινδυνολογικά σενάρια και ιστορίες ψευδείς.
ΠΑΪΚΟΣ: Εκείνα τα χημικά στο Ειρηνοδικείο ήταν ένα θέμα, έτσι; Ήταν ένα θέαμα που σίγουρα γκριζάριζε την εικόνα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και συγκεκριμένοι εδώ. Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι ακριβώς να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς και τους συμβολαιογράφους. Ειδικά δε που μιλάμε για μία περίπτωση, όπου και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, είπαν ότι δεν θέλαμε να εναντιωθούμε στον συγκεκριμένο πλειστηριασμό -βεβαίως αυτό ειπώθηκε εκ των υστέρων- αλλά θέλαμε με συμβολικό τρόπο να αναδείξουμε το πρόβλημα. Εδώ υπάρχει ένα θέμα.
ΠΑΪΚΟΣ: Για τα χημικά λέμε τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Ο ρόλος της Αστυνομίας, λοιπόν, είναι να εγγυάται την ασφάλεια. Εφόσον υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους της Αστυνομίας οι οποίες ήταν εκτός των ορίων, η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο οφείλει, για να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Αυτό είναι δεδομένο και ξέρετε πάρα πολύ καλά τη στάση μας απέναντι σε τέτοιου τύπου καταστάσεις…
ΠΑΪΚΟΣ: Έπρεπε να το έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ήδη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΑΪΚΟΣ: Ξιφουλκήσατε χθες, προχθές, σήμερα νομίζω, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για δυο πράγματα. Πρώτα-πρώτα ότι δεν μπορεί να μιλά για στρατηγικούς κακοπληρωτές, ή μην πουν ο ίδιος ή το κόμμα του και δεύτερον, δεν μπορεί να μιλάει γι’ αυτούς που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και λοιπά. Μήπως το παρατραβάτε το σχοινί και εσείς; Δεν μπορεί να μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν μπορεί να μιλάει, προς Θεού. Προφανώς και μπορεί να μιλάει. Με δεδομένη την οικονομική ιστορία και του κόμματός του, αλλά και του ιδίου, θεώρησα ότι η δήλωση αυτή έχει αυτοσαρκαστικό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μα κοιτάξτε να δείτε, κύριε Πάικο, όταν η ΝΔ χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ –δεν μιλάμε για ένα, για δύο, για πέντε, για 10, για 15 εκατομμύρια, που θα αποπληρωθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά 200 εκατομμύρια ευρώ, το να βγαίνει ο αρχηγός της και να μιλάει για στρατηγικούς κακοπληρωτές, τη στιγμή που ηγείται ενός από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς κακοπληρωτές στη χώρα, έχει ένα στοιχείο αυτοσαρκασμού. Όπως, επίσης, δεν μπορεί να μιλάει ο κύριος Μητσοτάκης ή εν πάση περιπτώσει όταν μιλάει για στρατηγικούς κακοπληρωτές και ο ίδιος χωρίς να έχει δώσει ποτέ απαντήσεις για το απλήρωτο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» ύψους 700.000 ευρώ, νομίζω ότι και αυτό έχει ένα είδος –πώς να το πω- ειρωνείας;
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αυτοσαρκασμού, όπως το είπατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοσαρκασμού. Ακριβώς, αυτό. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο σε σχέση με αυτό. Οι Έλληνες πολίτες έχουν και κρίση και γνώση και κρίνουν τον καθένα από εμάς στη βάση των δηλώσεων του.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρ’ όλη την καλή σας –ως κυβέρνηση εννοώ- πρόθεση να δώσετε το κοινωνικό μέρισμα σε όσο γίνεται περισσότερους, μήπως κάποια κριτήρια που μπήκαν, μήπως έγιναν αστοχίες; Δηλαδή, κυρίως ως προς τα φιλοξενούμενα πρόσωπα που…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω ακούσει αυτό, κύριε Πάικο. Πρέπει να κρατήσετε το εξής: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά…
ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, σύμφωνοι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πολίτες, οι οποίοι δεν θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα -εξίμισι εκατομμύρια πολίτες- μπορεί να μην έχουν ανάγκη ή…
ΠΑΪΚΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Υπάρχει μια λογική, να σας την αναπτύξω λίγο; Όταν ένα παιδί 40 χρόνων, γιος, κόρη, πάει και μένει με τους γονείς του, πάει να πει ότι μένει γιατί δεν έχει άλλη λύση. Και ζει από τη σύνταξη των γονιών του και προστίθενται τα ψίχουλα που παίρνει αυτός με τα ψίχουλα του γονιού και λοιπά και λοιπά και βγαίνει εκτός ορίων, είναι ένα ζήτημα αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάρει το κοινωνικό μέρισμα σε περίπτωση που έχουμε τέτοιου τύπου περιπτώσεις και οι οποίες εντάσσονται ή εν πάση περιπτώσει είναι επιλέξιμες, θα ληφθεί κοινωνικό μέρισμα εκ μέρους του νοικοκυριού. Επομένως, νομίζω ότι το θέμα δεν έχει ακριβώς τη διάσταση στην οποία το βάζετε. Μπορεί ο φιλοξενούμενος να μην πάρει…
ΠΑΪΚΟΣ: Δεν το βάζω εγώ. Το ακούμε συνεχώς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ακούμε συνεχώς. Κάτι θα βρίσκανε. Πέρυσι είχαν βρει κάτι άλλο…
ΠΑΪΚΟΣ: Όχι, δεν μιλώ για την αντιπολίτευση. Μιλώ για τους ίδιους τους ανθρώπους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί στο συγκεκριμένο νοικοκυριό εφόσον είναι επιλέξιμο με βάση τα κριτήρια που έχουμε βάλει. Αυτή ήταν η οικονομική δυνατότητα φέτος, αυτούς τους πολίτες μπορούσαμε να καλύψουμε, δηλαδή τα 3,5 εκατομμύρια. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, θα καλύπταμε…
ΠΑΪΚΟΣ: Με βάση τα κριτήρια, ασφαλώς είναι έτσι. Για τα κριτήρια είναι ο λόγος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εάν αλλάζαμε τα κριτήρια –σας ξαναλέω- αυτό το οποίο θα γινόταν θα ήταν ότι θα έπρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα είχαμε επιλέξει.
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι. Και θα έπαιρναν λιγότερα λοιπόν οι άλλοι..
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπαιρναν λιγότερα. Γι’ αυτό σας λέω ότι, κάθε φορά που κάνεις μια τέτοια πολιτική επιλογή, πρέπει να σταθμίσεις, πρέπει να δημιουργήσεις ένα πλήθος κριτηρίων…
ΠΑΪΚΟΣ: Και κάνεις κάποια επιλογή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και κάνεις το καλύτερο, το οποίο είναι δυνατόν. Εγώ νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι ότι 720 εκατομμύρια, ίσως και περισσότερα, θα διανεμηθούν σε ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά και νομίζω πως αυτό είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε περίοδο κρίσης.
ΠΑΪΚΟΣ: Σε τέτοια έκταση, πράγματι είναι η πρώτη φορά. Πέρυσι ήταν αλλιώς τα πράγματα, πιο στενά. Λοιπόν, δύο θεματάκια έτσι πολύ γρήγορα, πριν σας ευχαριστήσω. Από τη Μόρια έχουμε κανένα καλύτερο νέο; Ακούσαμε τελευταία ότι ένα παιδάκι πέθανε από το κρύο. Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό, γιατί πολλά τέτοια ακούμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο έχει να κάνει με τη Μόρια, είναι ότι προσπαθούμε με τον πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο τρόπο να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση, με μεταφορές προσφύγων στην ενδοχώρα, εφόσον…
ΠΑΪΚΟΣ: Το θέμα είναι ότι μας κυνηγάει ο χρόνος πια, όπως ξέρετε. Μας κυνηγάει ο χρόνος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρουμε ότι μας κυνηγάει ο χρόνος. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Σας ξαναλέω, ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση, αλλά και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μια μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς ευπαθών ομάδων και ασυνόδευτων παιδιών, ασυνόδευτων ανηλίκων, στην ενδοχώρα, έτσι ώστε να βελτιωθούν κατά το δυνατόν οι συνθήκες διαβίωσης και να υπάρχουν οι καλύτεροι όροι για την αντιμετώπιση του κρύου, που σιγά-σιγά θα αρχίσει να γίνεται και πιο βαρύ. Αυτή είναι η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, να προσπαθήσει με κάθε τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και αυτό ακριβώς κάνουμε.
ΠΑΪΚΟΣ: Μακάρι. Για πείτε μου, ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, για τη φοροδιαφυγή; Θα γίνει πριν από τις γιορτές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν νομίζω ότι έχουμε τον χρόνο να γίνει η συζήτηση αυτή πριν από τις γιορτές. Έχω την εκτίμηση ότι θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Αλλά μην πάμε στα τυπικά. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια συζήτηση, στην οποία θα καταφέρουμε -νομίζω και ως ελληνική κυβέρνηση- να αναδείξουμε το πραγματικό πρόβλημα. Διότι, ξέρετε, ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στην κατάσταση των μνημονίων και της κρίσης, ήταν ακριβώς μια εκτεταμένη φοροδιαφυγή 20 και πλέον ετών, πάνω στην οποία, μάλιστα, φοροδιαφυγή στήθηκαν και κοινωνικές συμμαχίες και πολιτικά προγράμματα και πολιτικές ηγεμονίες. Νομίζω ότι…
ΠΑΪΚΟΣ: Και κάποιες συμμαχίες στήνονται και τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν η τεχνολογία πολιτικής κυριαρχίας του δικομματισμού ή, εν πάση περιπτώσει, ένας από τους άξονες, ακριβώς, αυτής της πολιτικής κυριαρχίας ήταν το να κλείνει τα μάτια σε μια εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα των ανώτερων στρωμάτων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ειδικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούμε στη συγκεκριμένη συζήτηση, που έχουν να κάνουν και με συγκεκριμένες καταγγελίες, που έχουν γίνει για τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη και για τις οποίες ακόμη δεν έχουμε λάβει τις απαντήσεις.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Αναφερθήκατε και πριν και θα τα δούμε αυτά στη σχετική διαδικασία. Και τέλος, πριν σας ευχαριστήσω κύριε Εκπρόσωπε, τον Ερντογάν τον περιμένουμε με ανοικτές αγκάλες. Για την ατζέντα των συνομιλιών έχουμε συμφωνήσει. Για τη Θράκη, τα βρήκαμε το πώς θα πορευθεί εκεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς μετά από 60 χρόνια Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας. Το βασικό για εμάς είναι να υπάρξει, μέσα από αυτή τη συνάντηση και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, μία αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Ερντογάν θα κάνει το πρόγραμμά του και όλο αυτό είναι συμφωνημένο με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε…
ΠΑΪΚΟΣ: Ότι θα υπάρξουν απρόοπτα, λέτε. Από την Άγκυρα μεταδόθηκε ότι θα συζητηθεί και το θέμα εκείνων των φυγάδων, που ζήτησε επιστροφή ο Ερντογάν, που δεν τους δώσαμε εμείς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη…
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, δεν έχει κλείσει το θέμα αυτό; Ρωτώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης, εφόσον θέλουν να το θέσουν, μπορούν να το θέσουν. Από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι, όταν ένα ζήτημα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχουμε εμείς καμία συνταγματική δυνατότητα παρέμβασης. Η ελληνική δικαιοσύνη με ανεξάρτητο τρόπο αποφάσισε. Αυτό το οποίο αποφάσισε, οφείλουμε να το κάνουμε αποδεκτό.
ΠΑΪΚΟΣ: Ήταν μαζί μας ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν ξέρω αν σας κουράσαμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με κουράσατε καθόλου. Να είστε καλά.