Βελτιωμένη χαρακτηρίζει την εικόνα της αγοράς εργασίας το 2017 το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τοποθετώντας ωστόσο την πραγματική ανεργία στο 28,7% για το β’ τρίμηνο, σε σχέση με το περσινό 30,8%. Σημειώνει δε, ότι την περίοδο της κρίσης «χάθηκαν» 645,1 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Σωρευτική» μεταβολή στην αγορά εργασίας, με μείωση των ανέργων κατά 263,5 χιλιάδες και με αύξηση της απασχόλησης κατά 252,3 χιλιάδες την περίοδο 2014-2017 εντοπίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην Ενδιάμεση Έκθεσή του για το 2017. Επικεντρώνεται ωστόσο σε μία σειρά ποιοτικών δεικτών, οι οποίοι δημιουργούν προβληματισμό ως προς την πραγματική κατάσταση της εγχώριας απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, ο βαθμός απασχόλησης του εργατικού δυναμικού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 52%. Μάλιστα, το β’ τρίμηνο του 2017 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας κυμαινόταν στο 28,7%, σε σχέση με 30,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Το ποσοστό αυτό συνεκτιμά τα πολύ υψηλά ποσοστά της υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017, και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται.
Το πιο σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το α’ επτάμηνο του 2017, η μεταβολή της σχέσης μεταξύ των θέσεων εργασίας πλήρους και επισφαλούς απασχόλησης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανομή και τη δυναμική των μισθών, και κατά προέκταση στο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Αναλυτικότερα, η πλειονότητα των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα αφορά θέσεις μερικής (47,86%) και εκ περιτροπής (13,81%) εργασίας. Η «έκρηξη» αυτή της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Νοέμβριο του 2016, ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση κυμαινόταν στα 397,67 ευρώ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης, η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, λειτουργώντας ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.
Σοκαριστικό είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εuropean Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC) για το 2015, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.
Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο
Όσον αφορά στην κλαδική διάρθρωση της απασχόλησης, κατά την περίοδο της κρίσης χάθηκαν 645,1 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εμφανίζονται στους κλάδους της γεωργίας, της μεταποίησης, των κατασκευών και του εμπορίου.
Οι μόνοι «ευνοημένοι» κλάδοι, που παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε θέσεις απασχόλησης, είναι της ενέργειας, της παροχής καταλύματος και εστίασης, των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Από την άλλη πλευρά, η εξέταση της κλαδικής κατανομής του μέσου ονομαστικού μισθού καταδεικνύει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι εμφανίζουν μισθολογικές μειώσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν στο 18,1%. Μάλιστα, πιο «ριγμένοι» είναι οι κλάδοι των τεχνών, του τουρισμού, των κατασκευών, της εκπαίδευσης και του εμπορίου, καθότι εμφανίζουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη αύξηση μερικής απασχόλησης και τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς.
Αναδημοσίευση από : http://www.reporter.gr