Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επόμενη ημέρα δεσμεύσεων και εποπτείας για την Ελλάδα με ορόσημο την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ άρχισε να ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά του ασκώντας πιέσεις στην Αθήνα για διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019 με πάγωμα των αντιμέτρων για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο τέλος της παρτίδας ανακηρύσσεται ο νικητής στην μάχη του χρέους, των όρων και της εποπτείας για την επόμενη ημέρα. Στο τέλος της παρτίδας, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα μάθουν αν από την Πρωτοχρονιά του 2019 βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ με μια πρόωρη προσγείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ. Για τους συνταξιούχους τα πράγματα είναι προκαθορισμένα με την περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους από το επόμενο έτος.
Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει, μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί, ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα «ούτε κάτι που να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα». Θα πρέπει να πείσει και τα κράτη μέλη, τα οποία δεν θέλουν να συζητούν για έξτρα χρηματοδότηση αλλά επιζητούν ενισχυμένη εποπτεία για τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων.
Με τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ να επικρέμεται πάνω από την τέταρτη αξιολόγηση και την «καθαρή» έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κυβέρνηση και δανειστές θα μπουν αρχές Μαΐου στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για το μετα μνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Μέχρι τις 20 Αυγούστου που η Ελλάδα «απαγκιστρώνεται» από το συγκεκριμένο καθεστώς επιτήρησης για να περάσει σε ένα άλλο το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση του έχει ακόμη πολλά αγκάθια. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση ενσωματώνει πολλά και δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατο να προλάβουν να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου που είναι ο πρώτος σταθμός για τεχνική συμφωνία.
Από τα 88 τελευταία προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου, τουλάχιστον 11 δυσκολεύουν πολιτικά την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, η κινητικότητα στο Δημόσιο αλλά και το Κτηματολόγιο.
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπου οι τέσσερις επικεφαλής θα ξανάρθουν στην Αθήνα για τον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων, θα τεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα και θα έχει φανεί εάν:
- «Τρέχουν» όπως πρέπει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από τον Μάο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και για οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορίες – Ασφαλιστικά Ταμεία).
- Προχωρεί η εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που έμεινε υπόλοιπο από την 3η αξιολόγηση.
- Τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε να μη χρειαστεί για το 2019 περικοπή του αφορολογήτου έως τα 5.700 ευρώ, όπως «φωτογραφίζει» το ΔΝΤ που ειρήσθω εν παρόδω έχει τη σύνοδό την άνοιξη.
- Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τα υπεσχημένα, κάτι που «καίει» τους δανειστές.
- Ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων δηλαδή οι περικοπές και υλοποιείται το νέο πλαίσιο για την εργασία (απεργίες κτλ).
- Τηρούνται έστω και με επιείκεια τα χρονοδιαγράμματα για τις μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο (κινητικότητα, επιδόματα, νέοι μόνιμοι Γενικοί Γραμματείς).
- Υλοποιήθηκε η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και διασφαλίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές εσόδων στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ( τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ).
Αναδημοσίευση από : https://www.newsbeast.gr