Σαρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ετοιµάζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, µε στόχο την καλύτερη λειτουργία όλων των βαθµίδων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη δικαιότερη κατανοµή των πόρων προς όφελος όλων των πολιτών.
Το νοµοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί και αναµένεται να φέρει τις επόµενες εβδοµάδες στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση ο υπουργός Εσωτερικών θα επαναπροσδιορίζει τις αρµοδιότητες σε όλες τις κλίµακες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ισχύσει σε όλους τους βαθµούς, στους δήµους δηλαδή και στις περιφέρειες. Βάσει του νοµοσχεδίου, από την ψηφοφορία που θα γίνεται την πρώτη Κυριακή θα προκύπτουν οι έδρες, ενώ τη δεύτερη Κυριακή οι πολίτες θα ψηφίζουν για δήµαρχο ανάµεσα στους επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασµών.
«Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτός ο χώρος όπου, αφενός, πρέπει να εκφράζονται µε έναν αυθεντικό τρόπο οι συσχετισµοί από τις επιµέρους τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται για συνεργασίες και συναινέσεις», αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης.
«Αυτό είναι ουσιαστικά το όχηµα για να περάσουµε σε µια νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών για την αντιµετώπιση των τοπικών προβληµάτων. Το γεγονός αυτό προφανώς ξεβολεύει, δεν αρέσει σε κάποιους που µέχρι τώρα κρύβονταν πίσω από θηριώδεις πλειοψηφίες, οι οποίες όµως δεν στέκονται πάντοτε ικανές να αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα των τοπικών κοινωνιών».
Το ζήτηµα των αρµοδιοτήτων και των δύο βαθµών Αυτοδιοίκησης, των σχέσεών τους µε την κεντρική εξουσία και το κράτος, αλλά και θέµατα που σχετίζονται µε την ίδια την εσωτερική τους λειτουργία αποτελούν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον νέο νόµο.
Για τον υπουργό, σηµαντικό στοιχείο των αλλαγών είναι ο επαναπροσδιορισµός των αρµοδιοτήτων, καθώς έπειτα από κάθε κρίση προκύπτει ένα πραγµατικό αλαλούµ για το ποιος φταίει. Οι πληµµύρες στη Μάνδρα Αττικής επιβεβαίωσαν άλλωστε την άποψη του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εξ αυτού του γεγονότος µίλησε για αποσυναρµολόγηση και αποκεντρωµένη διοίκηση. Στο κεφάλαιο αυτό ορίζεται ότι οι υπηρεσίες του κάθε δήµου και της κάθε περιφέρειας θα απευθύνονται στις αντίστοιχες των υπουργείων (δάση, χωροταξία).
Για τον καλύτερο συντονισµό θεσµοθετείται µάλιστα και το ∆ιαρκές Συµβούλιο Αρµοδιοτήτων, µε τη συµµετοχή υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η αλλαγή, όπως είναι φυσικό, φέρνει γκρίνιες και αντιπαραθέσεις, καθώς κάποιοι χάνουν τη δύναµη και την επιρροή τους, δεδοµένου ότι µέχρι σήµερα υπήρχαν διορισµένοι ή εκλεγµένοι υπεύθυνοι, οι οποίοι στην πραγµατικότητα κινούσαν τα νήµατα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ακόµα µία σηµαντική αλλαγή είναι η κατηγοριοποίηση των δήµων µε βάση τα χαρακτηριστικά τους. Πιο συγκεκριµένα, δεν θα χωρίζονται µε βάση τον πληθυσµό τους, αλλά µε άλλα χαρακτηριστικά, όπως αν ένας δήµος είναι ορεινός, γεωργικός, τουριστικός κ.ά.
Το υπουργείο έφτιαξε νέο αλγόριθµο κατανοµής των κεντρικών αυτοτελών πόρων, έτσι ώστε περιοχές που µέχρι σήµερα ήταν αδικηµένες εξαιτίας των πληθυσµιακών κριτηρίων τώρα να λαµβάνουν µεγαλύτερη επιχορήγηση. Ακόµα, επιδιώκεται η διατήρηση των µικρών κοινοτήτων.
Οπως ορίζεται σε σχετικό άρθρο, οι µικρές κοινότητες, κάτω των 2.000 κατοίκων, θα µπορούν στο εξής να δηµιουργούν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα στην κοινότητα να διεκδικήσει χρήµατα για τοπικά έργα.
Επίσης, πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστηµα σχετικά µε τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, καθώς πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως της δηµοσιότητας µιλούσαν για λίστα.
Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι ακόµα το θέµα δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά, ο υπουργός ωστόσο προσανατολίζεται στο να προτείνει ένα µεικτό σύστηµα. ∆ηλαδή, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου να ορίζεται από τον αρχηγό του κόµµατος και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές να τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού, δηλαδή να διεκδικούν την ψήφο του.
Αναδημοσίευση από : http://www.dimarxos.gr