Για τους πολλούς είναι ακόμα άθλημα με το οποίο η επαφή είναι κυρίως τηλεοπτική και από αγώνες σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το άθλημα του ράγκμπυ, δεν κερδίζει συνέχεια νέους φίλους και στην Ελλάδα. Μάλιστα πρόσφατα ιδρύθηκε νέα παγκόσμια ομοσπονδία για το Rugby League, με Έλληνα πρόεδρο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις
Με πρωτοβουλία στελεχών του αθλήματος του ράγκμπυ λιγκ από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγγλία και το Πακιστάν, ιδρύθηκε νέα παγκόσμια ομοσπονδία για το ράγκμπυ λιγκ.
Η κρίση στην οποία βρίσκεται το άθλημα διεθνώς, οδήγησε στελέχη που αναζητούν νέα προοπτική και όραμα για το άθλημα διεθνώς, να ιδρύσουν τη World Rugby League, μια συνομοσπονδία που αιτήθηκε ήδη την αναγνώρισή της από την παγκόσμια συνομοσπονδία αθλητικών ομοσπονδιών SportAccord / GAISF. Το άθλημα δεν έχει κατακτήσει ακόμα την αναγνώριση από τον φορέα αυτό και στην πράξη εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Μο.Π. κος Πανταζίδης Αναστάσιος, εκλέχθηκε Πρόεδρος της WRL με Αντιπρόεδρο τον Ίκραμ Μπάτ από την Αγγλία και Γενικό Γραμματέα τον Πιερλουίτζι Τζεντίλε από την Ιταλία και ήδη προγραμματίζουν για το 2018 το δικό τους παγκόσμιο κύπελλο, με πολλές πιθανότητες να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα.
Η ιστορία του ελληνικού Ράγκμπυ Λιγκ
Για την ιστορία του αθλήματος, ο πρόεδρος της WRL Τάσος Πανταζίδης, μας έκανε γνωστά τα εξής:
Στην αρχαιότητα, τα παιχνίδια με μπάλα, ήταν αρκετά δημοφιλή.
Ένα από αυτά ήταν ο ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ. Σε αυτό το παιχνίδι, έπαιζαν δύο ομάδες με μια μικρή μπάλα. Έπρεπε να τη μεταβιβάσουν ο ένας στον άλλο, σε ένα γήπεδο που στις δύο άκρες του υπήρχε μια γραμμή από χαλίκια (σκύρους). Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να περάσει ο παίκτης με τη μπάλα, πέρα από την τελική γραμμή της αντίπαλης ομάδας. Οι αμυνόμενοι μπορούσαν να εμποδίσουν τον αντίπαλο με λαβές παρόμοιες με αυτές της πάλης. Ο Επίσκυρος με λίγα λόγια, έμοιαζε εκπληκτικά με το σύγχρονο ράγκμπυ λιγκ.
Το άθλημα το γνώρισαν οι κατακτητές Ρωμαίοι που από το επιφώνημα των θεατών «άρπαξ’τον» το ονόμασαν Harpastum και το διέδωσαν σε όλη την κατακτημένη Ευρώπη, όπου έγινε επίσης πολύ δημοφιλές. Στο μεσαίωνα το συναντάμε ως Calcio Fiorentino στη Βόρεια Ιταλία. Εκεί πήρε πιο οργανωμένη μορφή και δημιουργήθηκαν ομάδες με τα ονόματα των χρωμάτων τους (όπως στο Βυζάντιο). Αργότερα στη Βρετανία το Mob Football ενέπλεκε ολόκληρα χωριά που προσπαθούσαν να φτάσουν τη μπάλα στην πλατεία του αντίπαλου χωριού για να νικήσουν. Μετά το 1800 πήρε μορφή όπως η σημερινή στην Αγγλία.
Το ράγκμπυ λιγκ είναι διαδεδομένο κυρίως στην Αυστραλία, τη Βόρεια Αγγλία και τη Νότια Γαλλία.
Μετά τα κολέγια, άρχισαν να παίζουν και ανεξάρτητοι σύλλογοι. Μέσα από ανακατατάξεις που δημιούργησαν το ποδόσφαιρο και το ράγκμπυ γιούνιον, ξεχώρισε το ράγκμπυ λιγκ.
Ξεκίνησε από το αίτημα των εργατών / παικτών των συλλόγων ράγκμπυ της Βόρειας Αγγλίας που ζητούσαν να πληρώνονται το μεροκάματο που έχαναν την ημέρα του αγώνα.
Το 1892 ξεκίνησαν οι πρώτοι σύλλογοι λιγκ στην Αγγλία, το δικό τους ράγκμπυ.
Το 1895 ίδρυσαν τη δική τους Ομοσπονδία.
Το 2006, εύποροι Έλληνες από το Σϋδνεϋ, με πρωτεργάτη και κύριο χρηματοδότη τον Κόλιν Μυλωνά, οργάνωσαν έναν αγώνα «Ελλάδα» – Σερβία στην Αθήνα και παράλληλα προσπάθησαν να ιδρύσουν Ομοσπονδία Ράγκμπυ Λιγκ στην Ελλάδα. Συνέχισαν την προσπάθεια ως και την επόμενη χρονιά που ξαναήλθαν στην Ελλάδα και έπαιξαν έναν αγώνα με τη Σκωτία.
Το αποτέλεσμα ήταν πως αν και δαπάνησαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, δεν κατάφεραν να ιδρύσουν Ομοσπονδία μιας και δεν είχαν κατάλληλους συνεργάτες που θα κατανοούσαν το νομικό πλαίσιο και τις ανάγκες.
Το 2011, στη Νίκαια και τον Αγ.Ιωάννη Ρέντη, ο Τάσος Πανταζίδης ξεκίνησε την προσπάθεια ίδρυσης του Ελληνικού Ράγκμπυ Λιγκ. Ίδρυσε τον «Προμηθέα Ρέντη» και την «ΑΕΚ Κοκκινιάς» που το 2012, μαζί με τον «Πήγασο Ν.Κόσμου» έπαιξαν στο πρώτο πρωτάθλημα ράγκμπυ λιγκ της ιστορίας του αθλήματος στην Ελλάδα.
Το 2013 οι Ελληνοαυστραλοί ανακάλυψαν την δραστηριότητα στην Αττική και προσέγγισαν τους ιθύνοντες προκειμένου να στηρίξουν τη νεοσύστατη Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπυ Λιγκ. Κινητοποίησαν ομογενείς παίκτες και προπονητές και τον Οκτώβριο του 2013 νικούν με 90-0 την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη.
Ακολουθεί ανάπτυξη, με απόγειο τη διοργάνωση πρωταθλήματος Α’ Εθνικής με πέντε ομάδες και Β’ Εθνικής με άλλες πέντε.
Το 2014 μάλιστα, αφού η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπυ Λιγκ έχει αναγνωριστεί από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή, η Ελλάδα συμμετέχει στη Γ’ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και κατακτά τον τίτλο απέναντι σε Μάλτα και Τσεχία.
Λίγες μέρες μετά, με τη βοήθεια και πάλι ελληνοαυστραλών παικτών και προπονητών, η Ελλάδα κατακτά το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, νικώντας τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στον ημιτελικό και τη Σερβία στον τελικό.
Η Ε.Ο.Ρ.Λ. αιτείται στη Γ.Γ.Α. την ειδική αθλητική αναγνώριση το 2014. Μετά την εδραίωση της Ομοσπονδίας, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επίσημων διοργανώσεων και τις διεθνείς επιτυχίες, οι ελληνοαυστραλοί συνειδητοποιούν πως λύθηκαν από τον Πανταζίδη και τους συνεργάτες του τα γραφειοκρατικά προβλήματα και αποφασίζουν να πάρουν τον έλεγχο. Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στην Αυστραλία (η Ελλάδα με τους ομογενείς παίκτες μπορεί να προκριθεί) και τα κέρδη για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, θα είναι πολλά.
Ειδικά για τους Έλληνες που με τη στήριξη των Ομογενών θα έχουν κέρδη από διαφημίσεις, εισιτήρια, δικαιώματα κλπ. Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν αυτά τα χρήματα στα χέρια της Ομοσπονδίας….. Χρησιμοποιούν τους ελληνοαυστραλούς που ζουν στην Ελλάδα και εμπλέκονται στις ομάδες της Ομοσπονδίας και προκαλούν σχίσμα. Οι ελεγχόμενοι αποχωρούν από το πρωτάθλημα και την Ομοσπονδία απαιτώντας να τους παραδοθεί η Διοίκηση.
Ακολουθούν πολλά προβλήματα, με κυριότερο το ότι χωρίς την βοήθεια των Ομογενών η Εθνική Ομάδα είναι αδύναμη. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, δεν θέλει την Ελλάδα στα προκριμματικά καθώς στηρίζει τη Σερβία και την Ιταλία που θα κινδύνευαν από τη συμμετοχή της Ελλάδας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στηρίζει υπογείως την ανταρσία και αποβάλλει την Ελλάδα.
Την ίδια περίοδο, η διοίκηση της Ε.Ο.Ρ.Λ. βλέποντας πως η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση είναι δύσκολη, συνειδητοποιώντας την ανάγκη για αναγνώριση από το Κράτος, ζητά την ένταξη σε άλλη Αναγνωρισμένη Ομοσπονδία και η ΓΓΑ εντάσσει το ράγκμπυ λιγκ στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου.
Από κει και μετά αλλάζει το σκηνικό.
Η Ε.Ο.Μο.Π. αναπτύσσει το άθλημα, εγγράφει νέα Σωματεία, συγκροτεί Εθνική Ομάδα και εκπαιδεύει διαιτητές. Έξι ομάδες συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.
Παράλληλα, οι ιθύνοντες του ελληνικού ράγκμπυ λιγκ συνειδητοποιούν πως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες με τις διεθνείς σχέσεις του ράγκμπυ λιγκ, τη διαφάνεια, την ισονομία και την ανάπτυξη.
Ο Τάσος Πανταζίδης μαζί με στελέχη από Ιταλία, Αγγλία, Πακιστάν, Αργεντινή κ.α. ιδρύουν νέα παγκόσμια Ομοσπονδία, την World Rugby League η οποία αιτείται αναγνώριση από τη SportAccord / GAISF ισότιμα με άλλες Ομοσπονδίες.
Η WRL σχεδιάζει παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 (μάλλον στην Ελλάδα) και ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης στις χώρες – μέλη της.
Ομάδες Ελλάδας:
1)Προμηθέας (Α.Ο. Νίκαιας, Ρέντη, Κορυδαλλού Αττικής)
2) ΑΕΚ Κοκκινιάς
3) Πυρρίχιος Ασπροπύργου
4) Άγιος Θωμάς Γουδή
5) Α.Ο. Καβάλα
6) Νέμεσις Θεσσαλονίκης
Περισσότεροι Σύλλογοι αναπτύσσουν υποδομές και ετοιμάζονται για τις διοργανώσεις του 2017-2018.
Ο ιδρυτής του ελληνικού Ράγκμπυ Λιγκ Τάσος Πανταζίδης, εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο 2016 στην θέση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου.
Η ΕΟΜοΠ έχει συστήσει την Τεχνική Επιτροπή Ράγκμπυ Λιγκ, η οποία αποτελείται από τους:
Τρομπούκης Βελισσάριος (Πρόεδρος) , Μπαχάς Ιωάννης, Αποστολόπουλος Χρήστος, Κωλέττης Ανδρέας.
Τεχνικοί Σύμβουλοι Ράγκμπυ Λιγκ: Μάθιου Άσχιλλ και Κωλέττης Ανδρέας.
Εκπαιδευτές προπονητών και διαιτητών: Πανταζίδης Τάσος, Κωστάκης Ανδρέας, Κωλέττης Ανδρέας, Μάθιου Άσχιλλ.
Πρόεδρος της World Rugby League: Τάσος Πανταζίδης
Χρήσιμες διευθύνσεις:
http://www.promitheas.eu/
http://www.aekk.info/
http://hellasrugbyleague.blogspot.gr/
http://www.rugbyleague.gr/
http://eomop.gr/
http://www.worldrugbyleague.org/
Νάσος Μπράτσος