27-4-2018
Δελτίο Τύπου
Αντιπροσωπεία συμβούλων της ΠΕΑ με επικεφαλής τον κ. Σταυρινάδη συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου που βρίσκεται στην Ικαρία και υπέβαλε τις προτάσεις της για έργα στην Ικαρία, ενόψει του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στη Μυτιλήνη, την ερχόμενη εβδομάδα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Β. Αιγαίου.
Α .Δρόμοι: Στην Ικαρία (νησί με ιδιαίτερη μορφολογία) χρειάζονται να γίνουν πολλά για το οδικό δίκτυο του νησιού:
α) Μαγγανίτης – Καρκινάγρι (αυτός ο δρόμος θα ενώσει την πρωτεύουσα του νησιού με το Καρκινάγρι, που τώρα εξυπηρετείται διά θαλάσσης με επιδοτούμενη γραμμή ή χρειάζεται να διανύσεις το οδικό δίκτυο όλου του ορεινού όγκου του νησιού .Ο δρόμος αυτός έχει ανοιχτεί από το στρατό, αλλά βέβαια χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για να δοθεί στην κυκλοφορία).
β)Στελί –Φραντάτο –Ράχες (αυτός ο δρόμος που από τον Άγιο Κήρυκο φτάνει μέχρι το Στελί, χωριό της Μεσαριάς, ασφαλτοστρωμένος, μετά το Στελί είναι χωμάτινος, με πολλά νεροφαγώματα και ενώ είναι πολύ σύντομος, για να φτάσει κάποιος στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ραχών, είναι άκρως προβληματική και σε μερικά σημεία επικίνδυνη η διέλευση από αυτόν το δρόμο. Υπάρχει μελέτη, ίσως να χρειάζεται βελτίωση ή τροποποίηση, αλλά το έργο αυτό είναι σημαντικό για την Ικαρία να ολοκληρωθεί).
γ) Αεροδρόμιο- Περδίκι –Μονοκάμπι ( αυτός ο δρόμος θα εξασφαλίσει συντομία και αποφυγή ενός μεγάλου μέρους του ορεινού δικτύου, που πολλές φορές είναι προβληματικό λόγω ομίχλης, των κατοίκων και των τουριστών από και προς τη Β. Ικαρία, που ταξιδεύουν αεροπορικώς.
δ) Ο δρόμος Άγ. Κήρυκος – Εύδηλος χρειάζεται προστασία στην περιοχή Γέρακα (όσοι περνούν από το σημείο αυτό «αγριεύονται » και νιώθουν τυχεροί που δεν έπεσε κάποιος ετοιμόρροπος βράχος πάνω στο αυτοκίνητό τους και πολλές φορές χρειάζεται μηχάνημα, για να απομακρύνει τις πέτρες που πέφτουν στο δρόμο).
Δρόμοι τοπικής τουριστικής σημασίας: α) Προεσπέρα – Κουνιάδο
β) Ξυλοσύρτη – Λιβάδι
Β. Λιμάνια: Και τα δύο λιμάνια του νησιού χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις (πρέπει να γίνει επισταμένη δουλειά από ειδικούς με στόχο τη βελτίωση των κάθε είδους υποδομών τους καθώς και η υλοποίηση του διαχρονικού αιτήματος για πύλη εισόδου.
Γ. Θωράκιση του τουριστικού καταφυγίου Αγ. Κηρύκου (ώστε να μπορέσει να αντέξει όλους τους καιρούς του Αιγαίου).
Δ. Ιαματικές πηγές: Ενώ οι φάκελοι των ιαματικών πηγών ολοκληρωμένοι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού νόμου (τοπογραφικά, χημικές, ραδιολογικές, μικροβιολογικές αναλύσεις, υδρολογικές μελέτες κλπ), βρίσκονται στο αντίστοιχο υπουργείο έγκαιρα, εντούτοις δεν προχώρησαν στην πιστοποίηση των πηγών οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει αυτό να γίνει άμεσα και στη συνέχεια να ενταχθούν σε προγράμματα για να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν σε σοβαρή ανάπτυξη το νησί . Αυτές οι πηγές στα Θέρμα (Απόλλωνας Σπήλαιο), στον Άγ. Κήρυκο (Μουσταφά ), στην Αγ. Κυριακή και στη Λευκάδα, είναι ανυπολόγιστης σημασίας. Η πηγή δε της Λευκάδας παραχωρήθηκε στο Δήμο Ικαρίας από το υπουργείο τουρισμού το 2012.
Ε. Σχολεία: α) Το Γυμνάσιο –Λύκειο Αγ. Κηρύκου έχει πάμπολλα προβλήματα (να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε σε χώρο του σχολείου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «μπάζει» νερά από πολλά σημεία όταν βρέχει και πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι σοβάδες στα εξωτερικά μπαλκόνια έχουν αφαιρεθεί λόγω επικινδυνότητας. Η αποχέτευση των τουαλετών που περνά από την οροφή μιας αίθουσας προορισμένης για αίθουσα Γυμναστηρίου, στάζει και βέβαια η αίθουσα αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί).
β) Το Δημοτικό σχολείο Αγ. Κηρύκου, στο οποίο πηγαίνουν και τα παιδιά των γύρω περιοχών από τα μονοθέσια σχολεία που έχουν κλείσει, στεγάζεται σε ένα προπολεμικό κτίριο με πολλά προβλήματα και στο ίδιο το κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο. (Οικοδομήθηκε και ένα άλλο τρίπατο οικοδόμημα, «κουτί» σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο, περνά ανάμεσά στο παλιό και στο καινούριο μονοπάτι-σκάλα, για να εξυπηρετεί γειτονιά, ενώ ελάχιστος προαύλιος χώρος υπάρχει. Το Νηπιαγωγείο Αγ. Κηρύκου στεγάζεται στο χώρο που ήταν παλιά το κτηνιατρείο. Για την ίδρυση πολυθέσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου βρέθηκε χώρος ανάμεσα στο Γυμνάσιο –Λυκειο και το κλειστό Γυμναστήριο, εκτός σχεδίου, για απαλλοτρίωση. Έγινε έκθεση αναγκαιότητας και καταλληλότητας του χώρου, εξεδόθη και απόφαση από το ΣΤΕ για μικρό ρυμοτομικό που επιτρέπει την ίδρυση στο συγκεκριμένο χώρο σχολείων, αλλά δυστυχώς, όταν προσέφυγε ο ιδιοκτήτης σε αγωγή, κέρδισε με τρόπο αδικαιολόγητο τη δίκη (O Δήμος έχει τη σχετική απόφαση) Έτσι το πρόβλημα της στέγασης της πρωτοβάθμιας παραμένει στην περιοχή του Αγ. Κηρύκου.
ΣΤ. Βιολογικοί:
α) Αγ. Κηρύκου- Θέρμων έχει δημοπρατηθεί, μένει να υλοποιηθεί.
β) Φάρου, είναι ολοκληρωμένη η μελέτη του και πρέπει να προχωρήσει σε δημοπράτηση, γιατί εξασφαλίζεται η καθαριότητα στη μεγαλύτερη τουριστική παραλία της νότιας Ικαρίας, σε μία περιοχή που επεκτείνεται συνεχώς και αναπτύσσεται με πολλά λειτουργούντα καταλύματα και άλλα υπό κατασκευή.
γ) Καραβοστάμου: Είναι ολοκληρωμένη η μελέτη και πρέπει να προχωρήσει σε Δημοπράτηση.
δ) Άλλοι βιολογικοί: Πρέπει να προχωρήσουν σε όλα τα στάδια και να ολοκληρωθούν οι μελέτες -κατασκευές βιολογικών που αφορούν τον Εύδηλο, τον Αρμενιστή, Τον Άγιο Πολύκαρπο και άλλες περιοχές του νησιού που η αποχέτευση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μόλυνσης.
Ζ. Απορρίμματα: Στην Ικαρία δεν έχει προχωρήσει το θέμα του ΧΥΤΑ. Ενώ η χωροθέτηση, οι μελέτες, ο κτηματολογικός πίνακας και τα σχετικά έχουν γίνει, εντούτοις το θέμα βρίσκεται «κολλημένο» στο ΣΤΕ και μια πρώτη απόφαση του ΣΤΕ αφορά κάποια τυπική παράλειψη και όμως δεν προχωρά στην τελική εκδίκαση, για να απεμπλακεί και να προχωρήσει. Έτσι το θέμα των απορριμμάτων στο νησί είναι τεράστιο πρόβλημα, παρότι γίνεται αρκετά καλή ανακύκλωση. Οι 2 ΧΑΔΑ που λειτουργούν είναι δύσκολο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ποσότητα των απορριμμάτων, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και οι αιρετοί βρίσκονται συνεχώς υπόδικοι από ιδιώτες ή υπηρεσίες (π.χ Πυροσβεστική).
Η. Περιπατητικός, αναρριχητικός τουρισμός: Η Ικαρία είναι το πιο κατάλληλο μέρος γι’αυτό το είδος τουρισμού. Το νησί, μέσα από αιώνες απομόνωσης, στηρίχθηκε στη προσωπική εργασία των κατοίκων, για να ανοιχτούν μονοπάτια παντού, να επικοινωνούν με όλα τα χωριά, να στρωθούν με πέτρες πολλά από αυτά. Τα τελευταία 50 χρόνια η σταδιακή λειτουργία του οδικού δικτύου είχε σαν αποτέλεσμα την παραμέλησή τους, το κλείσιμό τους από κάθε είδους θάμνους (κουμαριές, ασπαλάθους, σπάρτες κ.λπ). Αν αυτά ανοιχθούν και συντηρηθούν, θα καταστούν βατά για τον περιπατητή και θα προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία και απόλαυση της φυσικής ομορφιάς του νησιού.
Τα μεγάλα βράχια, σε πολλά σημεία και κυρίως στο Δυτικό μέρος του νησιού, είναι κατάλληλα για ανάπτυξη υποδομών για τον αναρριχητικό τουρισμό. Έχουν γίνει βήματα, πρέπει να προχωρήσουν για να αναπτυχθεί στο νησί και αυτό το είδος τουρισμού στο νησί.
Θ.Πολιτισμός: Στην Ικαρία υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γεφύρια, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι που στέκουν φαντάσματα, ετοιμόρροπα και άχρηστα πλέον. Αυτά με ένα πρόγραμμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στολίδια του νησιού, ζωντανά μουσεία της παράδοσης και της ιστορίας του νησιού.
Η. Αθλητισμός: Να προχωρήσουν οι υποδομές και στα 3 γήπεδα ποδοσφαίρου (φωτισμό, χορτοτάπητες κλπ) και να γίνουν 2 κλειστά γήπεδα μπάσκετ (ένα για την περιοχή του Ευδήλου και ένα για την περιοχή των Ραχών).
Ι. Διοικητήριο: Στον Άγ. Κήρυκο βρίσκεται ένα ιστορικό κτίριο το οποίο κτίστηκε από τη δημογεροντία επί τουρκοκρατίας. Το Δημόσιο το ενέγραψε αυθαίρετα το 1936 σαν δικό του κτήμα . Στη δεκαετία του 70 προστέθηκε και άλλος όροφος. Σήμερα στεγάζει την αστυνομία, το λιμεναρχείο, το ειρηνοδικείο, το γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων και την πολεοδομία (υπηρεσία του Δήμου). Το κτίριο ενώ εξυπηρετεί τόσες ανάγκες είναι εντελώς παραμελημένο, απέξω δίνει την εντύπωση ερειπίου, δεσπόζει σε ένα σημείο που είναι ορατό από παντού, σε κάθε επισκέπτη της περιοχής. Το Δημόσιο οφείλει, να το δώσει στο Δήμο Ικαρίας, που του ανήκει δικαίως ,ώστε να φροντίσει αυτό το ιστορικό κτίριο, όπως θα ταίριαζε.
Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε την ιδιαίτερη ανάγκη να προσεχτεί το νησί της Ικαρίας, γιατί παρέμεινε για χρόνια χωρίς χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα, ενώ είναι ένα ευλογημένο νησί, οι υποδομές του να υστερούν πολύ.