Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στον τομέα των δημοσιονομικών τους, η «μείωση του δημοσίου τομέα» αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης και στην πολιτική ατζέντα.
Ποιες χώρες όμως απασχολούν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων; Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Government at a Glance 2017» το μέγεθος του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο Δημόσιο καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των δραστηριοτήτων που εκτελεί και ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να παράσχει υπηρεσίες προς τους πολίτες το ίδιο το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον Δημόσιο Τομέα συγκριτικά με άλλες που έχουν δώσει υπηρεσίες σε ιδιώτες.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνεται πως οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε αντίθεση με ασιατικές χώρες που ο δημόσιος τομέας είναι εμφανώς πολύ περιορισμένος όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista.
Το 2015, το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Νορβηγίας εργαζόταν στο Δημόσιο ενώ η Δανία ερχόταν δεύτερη με ένα ποσοστό 29,1%, και ακολουθούσαν οι Σουηδία και Φινλανδία με 28,6% και 24,9% αντίστοιχα. Και οι τέσσερις είναι χώρες που ως γνωστόν παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.
You will find more statistics at Statista
Το στοιχείο βέβαια στο οποίο ίσως αξίζει να σταθούμε είναι πως η έβδομη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων είναι η Ελλάδα (18%). Ωστόσο αν και βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα δυστυχώς το επίπεδο των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες όταν θα πρέπει να συναλλαγούν με το Δημόσιο δυστυχώς υστερεί κατά πολύ. Το πρόβλημα βέβαια δεν μπορεί να εντοπιστεί στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο αλλά προφανώς στον μη εκσυγχρονισμό του συγκεκριμένου Τομέα. Είναι προφανές πως δεν έχει υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση, και πρόθεση επένδυσης στο Δημόσιο με πολιτικές, πόρους, νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση με αποτέλεσμα απλά να συντηρείται μια κατάσταση και η ανεπάρκεια στην παροχή υπηρεσιών είναι δεδομένη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δημόσιος τομέας αντιπροσώπευε το 15,3% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ και το 18,2% του συνόλου των εργαζομένων στον Καναδά. Οι ασιατικές χώρες τείνουν να έχουν πολύ μικρότερο μερίδιο δημοσίων υπαλλήλων. Στη Νότια Κορέα, το 7,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στον δημόσιο τομέα και στην Ιαπωνία μόλις το 5,9%.
Αναδημοσίευση από : http://www.huffingtonpost.gr