Παρουσία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, ημερίδα με θέμα: «Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά της Λέσβου. Η περίπτωση του Σιδερίτη (τσάι του βουνού)».
Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Καμπούρης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε την ιδιαίτερη σημασία τεκμηρίωσης της ταυτότητας των αρωματικών φυτών, που συνδεδεμένα με την ονομασία του τόπου προέλευσης, όπως το τσάι της Αγιάσου, δίνουν τη δυνατότητα για νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
«Η ανάπτυξη των νησιών μας και ιδίως των απομακρυσμένων χωριών τους, μπορεί να επιτευχθεί όταν καταφέρουμε να ενώσουμε τους θησαυρούς της φύσης με τη θέληση των ανθρώπων, ώστε με όρους έξυπνης εξειδίκευσης να βγούμε στην εγχώρια και διεθνή αγορά με προϊόντα ονομασίας προέλευσης», είπε η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Δύναμη όλων μας είναι η συνεργασία ώστε να μην μείνουμε μόνο στην έρευνα, αλλά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δράσεις».
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα του έργου «Φυτοχημική ανάλυση της Βιοποικιλότητας των Νήσων της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου» που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας και της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης και ο φαρμακοποιός/ερευνητής Δρ. Ευάγγελο Αξιώτη. Η παρουσίαση περιλάμβανε τις αναλύσεις 22 φυτικών ειδών, όσον αφορά στα πτητικά και μη συστατικά τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο απειλούμενο και ενδημικό είδος του Βορειοανατολικού Αιγαίου σιδερίτης (τσάι του βουνού) το οποίο σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που έγινε έχει αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα από την φυτοχημική ανάλυση του φυτού, επιβεβαίωσαν τη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση. Εξίσου σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του αιθέριου ελαίου του φυτού. Στην ημερίδα έγινε εκτενής συζήτηση για τις καλλιεργητικές και οικονομικές προοπτικές του ανωτέρου είδους.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Λαγουτάρης μίλησε για την τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.