Στόχος της κυβέρνησης το άνοιγμα επιχειρήσεων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία έτη παρατηρείται μια στροφή προς τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, κάτι το οποίο καταδεικνύει ως αναγκαία την ενίσχυση του κλάδου αυτού, ο οποίος απευθύνεται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν… άνοιγμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικά της τάσης αυτής το ότι άρχισαν να δημιουργούνται νεοφυείς επιχειρήσεις και το «ξεπέταγμα» επιχειρήσεων διοικούμενων από νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατέχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργούν όλο και πιο αξιόλογα προϊόντα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο branding.
Όλα τα παραπάνω είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν συνδυάζουν την ενίσχυση τοπικών οικονομιών, ιδίως όταν αυτές έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα και υψηλή προστιθέμενη αξία, κάτι στο οποίο αποσκοπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ.
Πρωτοποριακό cluster αγροδιατροφής
Στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής επιχειρηματικής συστάδας, ως μετεξέλιξη και ολοκλήρωση του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, αποσκοπεί το έργο με τίτλο «Δημιουργία Cluster για τα κυκλαδίτικα προϊόντα στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας», το οποίο εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, προχωρά το υπουργείο.
Στο έργο (με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων) θα συμμετέχουν όσες από τις τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής το επιθυμούν, ενώ η διάρκεια του έργου είναι τριετής και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3.200.000 ευρώ.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου είναι να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης όλων των τοπικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο cluster, προκειμένου αυτές να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες εισόδου των προϊόντων ή και των υπηρεσιών τους σε νέες αγορές – στόχους.
Επίσης στα σχέδια είναι να καταρτιστεί κέντρο διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) των κυκλαδικών γαστρονομικών προϊόντων σε στρατηγικό σημείο στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να επιτευχθεί κεντρικοποίηση της διαδικασίας διανομής τους στις εγχώριες αγορές, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές οικονομίες κλίμακας στα κόστη μεταφοράς τους.
Αυτόματοι πωλητές προϊόντων
Την ίδια ώρα αναμένεται να δημιουργηθούν δύο καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων σε νησιά των Κυκλάδων με μεγάλη επισκεψιμότητα και να εγκατασταθεί πιλοτικά ένας αριθμός αυτόματων πωλητών κυκλαδικών προϊόντων αγροδιατροφής στις κύριες πύλες εισόδου / εξόδου του νομού. Στο ίδιο μοτίβο θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής τόσο για λιανική, όσο και για χονδρική πώληση και τέλος θα υλοποιηθεί μια… κλασική εκστρατεία προβολής και προώθησης της κυκλαδικής γαστρονομίας και των προϊόντων και συνταγών της.
Απεύθυνση στους νέους των νησιών
Φυσικά θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ το ότι θα αξιοποιηθεί η υψηλή επισκεψιμότητα των νησιών για την αύξηση της ζήτησης των κυκλαδικών γαστρονομικών προϊόντων τόσο εντός του νομού όσο και σε νέες αγορές, αλλά και για την προβολή των Κυκλάδων ως ιδανικού προορισμού για τους λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού.
Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αναπτυχθεί συνεργατικό κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων του τομέα της αγροδιατροφής στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο ενός cluster που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αλλά και να προετοιμαστούν κατάλληλα οι τοπικές επιχειρήσεις, με την παροχή τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, ώστε να καταστούν έτοιμες για τη συμμετοχή τους στο cluster.
Από εκεί και πέρα θα δημιουργηθούν δικτυώσεις και σχέσεις εργασίας με φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις σε επιλεγμένες αγορές – στόχους για την αποδοτικότερη προώθηση των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής, ενώ αποτελεί βασικό κυβερνητικό στόχο το να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της αγροδιατροφής στις Κυκλάδες και να ενθαρρυνθούν οι Κυκλαδίτες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νεότερων ηλικιακών ομάδων, να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την παραγωγή και εμπορία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Ευχαριστίες από τις… Κυκλάδες
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαρίστησε θερμά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό και τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Κορκολή «για την από μέρους τους αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας του έργου για τις κυκλαδικές επιχειρήσεις, την εμπιστοσύνη τους, τη συνεργασία τους και την εν γένει υποστήριξή τους», καθώς και τα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών των παραπάνω υπουργείων.
Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την αναγνώριση του έργου του, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντωνοπούλου και την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και Τ.Α. κ. Φωτονιάτα.
Στήριξη σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί μια αποκομμένη κίνηση από μια συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προγράμματα για Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ύψους 50 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. έκαστο).
Για το Βόρειο Αιγαίο η αξιολόγηση των προτάσεων που γίνεται με βάση το εγκεκριμένο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του προγράμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων του Άξονα Προτεραιότητας 1 (Βελτίωση Υποδομών), στον οποίο υποβλήθηκαν συνολικά 48 έργα προϋπολογισμού 54.809.300 ευρώ, από τα οποία σε πρώτη φάση εντάσσονται τα έργα του συνημμένου πίνακα. Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκαν συνολικά 78 προτάσεις προϋπολογισμού 77.876.099 ευρώ.
Σε σχέση με το Νότιο Αιγαίο στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 116 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 133.486.730,00 ευρώ, και η αξιολόγησή τους προχωράει με γρήγορους ρυθμούς αφού μέχρι στιγμής έχει αξιολογηθεί το 50% των προτάσεων.
Η διάθεση των πρόσθετων εθνικών πόρων στα νησιά της Περιφέρειας κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των αυξημένων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και της γενικευμένης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δυσκολίες που σχετίζονται με μια σειρά παραγόντων, όπως η απομόνωση από τις βασικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το υψηλό μεταφορικό κόστος, ο αποκλεισμός λόγω δυσκολιών μετακίνησης, η εποχική ανεργία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών.
Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr