Ο Οικολογικός Άνεμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου 2018 για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφ. Αρχής Β.Αιγαίου έτους 2017. Γραφειοκρατική παρουσίαση χωρίς πολιτικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό
«Ο Οικολογικός Άνεμος χαιρετίζει τον πολιτικό απολογισμό τη Περιφερειακής Αρχής εκτιμώντας την πρόθεση και την προσπάθεια που έγινε. Ωστόσο δεν σημειώσαμε κάποια σοβαρή αυτοκριτική και αναφορά σε πράγματα που θέλαμε να γίνουν και δεν έγιναν, σε πολιτικές που απέτυχαν και την δρομολόγηση και εφαρμογή νέων που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες συνθήκες.
Μας παραξένεψε η αναφορά σας στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ως «επίτευγμα της Περιφερειακής Αρχής», την ίδια στιγμή που τα νησιά μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση εφόσον τα συσσίτια για τους άπορους συμπολίτες μας εξακολουθούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση σιτίζοντας αρκετές εκατοντάδες. Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ θα επανέλθει σε λίγους μόλις μήνες δριμύτερο ενώ στο μεταξύ και πέραν των αορίστων πρωθυπουργικών υποσχέσεων για αντιμετώπιση του μεταφορικού ισοδύναμου δεν έχουμε δει να σχεδιάζεται καμία νησιωτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών.
Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής δεν φάνηκε ούτε στο ελάχιστο να διέπεται από αναπτυξιακό σχεδιασμό ενώ δεν ακούστηκαν και μέτρα αναστροφής του κλίματος αποεπένδυσης Αντίθετα ακούσαμε ότι θα περιμένουμε τον μελλοντικό ορισμό της περιφερειακής διακυβέρνησης και της διοικητικής αυτοτέλειας με τον οδικό χάρτη που θα τον συνοδεύει για να δοθεί το έναυσμα για τον σχεδιασμό της εθνικής ανασυγκρότησης!
Αδίκως αναμέναμε απόψε έστω μία εξαγγελία για τη συγκρότηση ενός Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα συνέδεε τα έργα υποδομών, τον επόμενο προϋπολογισμό με σχέδια τόνωσης των τοπικών οικονομιών και θα έδινε λύσεις στα προβλήματα των νησιωτών. Οι κάτοικοι των νησιών μας εξακολουθούν να βιώνουν το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών της περιφέρειας (μη μπορώντας ακόμα περισσότερο να αποκτήσουν συνείδηση της περιφερειακής ενότητας), τα μεγάλα μεγέθη ανεργίας, τη μείωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την ερημοποίηση της γης, τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Την χρονιά που πέρασε αντιμετωπίσαμε το φλέγον θέμα μείωσης και κλεισίματος σχολικών μονάδων των Επαγγελματικών Λυκείων, θέμα που φαίνεται πως θα επανέλθει και στο μέλλον λόγω συρρίκνωσης του ντόπιου πληθυσμού, κυρίως των απομακρυσμένων χωριών.
Ελάχιστα πράγματα ειπώθηκαν για την έρευνα και την καινοτομία, τις συνέργειες και την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τομείς καθ ολοκληρίαν εξελικτικοί που μια εμπνευσμένη πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να είχε προτάξει στο πρόγραμμά της. Ακόμα αναμένουμε απάντηση στο ερώτημα που καταθέσαμε για την εφαρμογή του προγράμματος “Islands of innovation”.
Την ίδια τύχη, της μη ενημέρωσης και απάντησης είχε το ερώτημα που πολλάκις καταθέσαμε για το έργο του γραφείου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στις Βρυξέλλες, τον μεσολαβητικό ρόλο και την αποδοτικότητά του σε σχέση με τα αιτήματα και τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.
Λίγα ή και καθόλου είναι τα προγράμματα που αναφέρθηκαν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε προσπάθειες δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος και πρόσκλησης ιδιωτικών επενδύσεων.
Δηλώνουμε για άλλη μία φορά τη διάθεση μας σε κοινό σχεδιασμό δράσης με γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των μελών του περιφερειακού συμβουλίου και όχι την απλή συμμετοχή σε ρόλο ακροατή.
Αγλαΐα Αργυρούδη
Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Β. Αιγαίου