Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο Exposec–Defenseworld
«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή τη σημαντική συζήτηση για την άμυνα και την ασφάλεια που οργανώνει η Exposec – Defenseworld. Αισθάνομαι δε, ιδιαίτερη χαρά, που απευθύνομαι στο εκλεκτό αυτό ακροατήριο και μαζί με τους υπόλοιπους ομιλητές του Συνεδρίου, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στο πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα που αφορά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, με τίτλο: «Defense & Security in a Digital World».
Πρόπερσι, ανοίγοντας τη συζήτηση, ζούσαμε σε μια αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας μας. Πέρυσι, ακούστηκαν κάποιες επιφυλάξεις. Φέτος χαίρομαι ιδιαίτερα που όλοι συμφωνούμε ότι η πατρίδα μας άλλαξε σελίδα. Η εποχή της κρίσης, η εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, η εποχή που λαμβάναμε εντολές από τους δανειστές τελείωσε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και χάρη στη σκληρή δουλειά όλων μας.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ρόλο της ηγεσίας, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών, των στρατεύσιμων και των εθνοφυλάκων στη δύσκολη αυτή εποχή της κρίσεως, που ενώ οι περικοπές στον προϋπολογισμό της άμυνας έφθασαν το 60% και οι περικοπές στα μισθολόγια των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τσάκισαν πραγματικά τις οικογένειες των στελεχών μας, κράτησαν όρθια την αμυντική δύναμη της πατρίδας μας.
Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτούς και στις οικογένειές τους, γιατί ακριβώς με αυτή την επιμονή, τον επαγγελματισμό, τη θυσία στο καθήκον, η Ελλάδα απέκτησε έναν πολύ ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο μέσα στις συμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανακτήσαμε το σεβασμό των εταίρων. Η Ελλάδα δεν ήταν παρίας, αλλά ένας ομότιμος εταίρος ο οποίος ακολουθεί τα συμφωνημένα και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί.
Στο ΝΑΤΟ, παρά τις οικονομικές θυσίες, κρατήσαμε το 2%, που αποτελεί ένα στόχο για πολλά κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ενώ παράλληλα δεν περιορίσαμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή δινόταν η μεγάλη μάχη με τους δανειστές και οφείλω να πω δημόσια ότι η λύση βρέθηκε χάρη στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Γάλλου Προέδρου Ολάντ που υποστήριξαν το νέο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έπαιξε ο σημερινός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Robert Palm και όλο το επιτελείο της αμερικανικής πρεσβείας που με περίσσεια υπομονή, σκληρή δουλειά, συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές ενέργειες προετοίμασαν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο από τη μεταπολίτευση.
Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η Ελλάδα, χτίζοντας σιγά – σιγά μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών στενές διμερείς σχέσεις με όλες τις moderate χώρες της Αφρικής, με μια πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Λίβανο και βόρεια με τις χώρες των Βαλκανίων, με τη Ρουμανία, της οποίας ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει σήμερα την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, λύνοντας προβλήματα του παρελθόντος, έγινε, μαζί με την Κύπρο, το κέντρο ενός άξονα σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται. Ενός άξονα σταθερότητας με προοπτική για το αύριο.
Χάρη σε αυτή τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διατήρηση της ισχύος, καταφέραμε αυτόν τον άξονα σταθερότητας να τον επεκτείνουμε πέρα από τον αμυντικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της κατασκευής του αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με τη νότια Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε αυτόν τον αγωγό δεν συμμετέχουν μόνο η Κύπρος και το Ισραήλ, αλλά η συνεργασία επεκτείνεται με την Αίγυπτο και βεβαίως με τα αποθέματα τα οποία θα προκύψουν μετά την τελική υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας για τα κοιτάσματα της βορείου και νοτίου Κρήτης με την Exxon και την Total. Αυτές οι συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας δείχνουν ότι το αύριο για την πατρίδα μας θα είναι πολύ διαφορετικό από το χθες.
Κυρίες και Κύριοι,
στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε είναι γνωστό ότι ο επηρεασμός της παγκόσμιας κοινότητας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και ιδιαίτερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ακόμη και την προπαγάνδα.
Η ανάπτυξη και η εξάπλωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της δορυφορικής τεχνολογίας έδωσαν δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Με τα μέσα αυτά είναι δυνατόν να κατευθύνεται και να καθοδηγείται το συναίσθημα και ο τρόπος σκέψης εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ήδη, το μεγάλο βήμα για τη δορυφορική εποχή στην Ελλάδα έχει γίνει. Ο Hellas Sat είναι μια πραγματικότητα. Η ανάπτυξη της δορυφορικής πολιτικής έχει μπει πλέον στις γραμμές για να μπορέσει να αποδώσει. Χάσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 650 δις ευρώ από κονδύλια τα οποία ποτέ δεν διεκδικήσαμε για την ανάπτυξη της δορυφορικής πολιτικής και κάποιοι επιμένουν ακόμα να χαμογελούν ή και να εμπαίζουν την ελληνική κυβέρνηση ακριβώς για αυτή την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Θέλω στο σημείο αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά και εντός των επομένων μηνών θα καλέσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία, όλους εσάς, να συμμετέχετε ακριβώς σε αυτό το νέο βήμα, όπως κάναμε εξάλλου και όλα αυτά τα χρόνια καλώντας τις ιδιωτικές εταιρείες να βρίσκονται μαζί με τις κρατικές εταιρείες σε όλες τις διπλωματικές αποστολές εντός και εκτός Συμμαχίας. Ήμασταν μαζί στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στην Ινδονησία, στην Ινδία, στα Βαλκάνια και θα είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν έναν συνεργαζόμενο του ελληνικού δημοσίου, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής αποστολής.
Οι Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούν ως ΑΚΑΜ σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν εκπροσωπούν μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κρατική βιομηχανία, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες, όπως κάνουν όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Οι νέες γενιές εξτρεμιστών έχουν εκπαιδευτεί με τον καλύτερο τρόπο στην εκμετάλλευση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας για την προώθηση της ιδεολογίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να περιορίσει τους τρομοκράτες τόσο στις δραστηριότητες που αφορούν την προπαγάνδα όσο και στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Για παράδειγμα το εγχειρίδιο των Μουτζαχεντίν ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο για αρκετά χρόνια και περιείχε οδηγίες για την προετοιμασία και τη χρήση αρκετών δραστικών μολυσματικών ουσιών. Πολλές εξτρεμιστικές ομάδες δημοσίευσαν αυτό το εγχειρίδιο, υποδεικνύοντας ενδιαφέρον για αυτές τις επικίνδυνες ουσίες.
Στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας και πέραν της σκληρής εργασίας που γίνεται μεταξύ των Υπουργείων και των Αρχηγείων πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την άμυνα της χώρας, δεν απασχολεί μόνο την ασφάλεια της Συμμαχίας, αλλά και την άμυνα της Συμμαχίας και πιστέψτε με, αυτό το Συνέδριο, θα φροντίσει να μπουν οι πρώτες γραμμές για να προχωρήσουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συμμαχία για την πατρίδα μας αλλά και για την Συμμαχία.
Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας και πιστεύω ότι θα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου έχουμε την κατ’ αρχήν αποδοχή εκ μέρους του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την παρουσία του. Θα είναι πάντως πολύ υψηλή η εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να μπορέσουμε ακριβώς αυτή την πολιτική και αμυντική συμμαχία να την επεκτείνουμε και σε επιχειρηματική συμμαχία.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πόρτα για τις επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής προς το ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλή επιτυχία».