Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Οικολογικός Άνεμος : Τοποθέτηση στο Περιφ. Συμβ. για το προσφυγικό και τη διαχείριση των αεροδρομίων

Οικολογικός Άνεμος : Τοποθέτηση στο Περιφ. Συμβ. για το προσφυγικό και τη διαχείριση των αεροδρομίων

by ikariaki.gr
15 views

Τοποθέτηση του Οικολογικού Άνεμου στη συνεδρίαση της Περιφέρειας για το προσφυγικό και τη διαχείριση των αεροδρομίων

Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 24/3/2017 όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και της διαχείριση των αεροδρομίων των νησιών μας από τη Fraport, η Γιούλα Αργυρούδη διατύπωσε τη θέση του Οικολογικού Ανέμου όπως παρουσιάζεται συνοπτικά παρακάτω.

Για τη διαχείριση των αεροδρομίων από τη Fraport

Κάτω από την πίεση των δανειστών προχώρησε η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με βασικό χαρακτηριστικό τη διάσπασή της σε δύο διακριτές οντότητες: την αεροναυτιλία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και τον εποπτικό επ’ αυτής ρόλο και τη μονάδα των αεροδρομίων που θα έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία των υποδομών των αεροδρομίων. Όλα τα παραπάνω φαίνεται να γίνονται για  να αναβαθμίσουν και να  εκσυγχρονίσουν δραστικά τα ελληνικά αεροδρόμια τόσο σε επίπεδο υποδομών και ασφάλειας, όσο και σε επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών και συνολικής εμπειρίας, συνθήκη που για χρόνια παρέμενε πράγματι στάσιμη και υποβαθμισμένη- ώστε να καταστήσουν, την Ελλάδα έναν ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό και να βελτιώσουν τις εσωτερικές αερομεταφορές.

Όμως οι ενδοιασμοί για την παραχώρηση υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, ακόμα κι όταν αυτοί παρείχαν χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών του αναμενομένου, είναι σημαντικοί και εύλογοι. Στην περιφέρεια μας, με τα έντονα προβλήματα νησιωτικότητας και απομόνωσης, είναι απαραίτητο να εκφραστούν οι τοπικές ανάγκες και συνθήκες και ο κεφαλαιώδης ρόλος των μικρών και περιφερειακών αερολιμένων. Ήδη έχει επιβληθεί ένα χαράτσι 13 ευρώ ανά κεφαλή στους μετακινούμενους επιβάτες, ενώ το μονοπώλιο ουσιαστικά της Aegean έχει καταστήσει δύσκολη και πολύ ακριβή την επιλογή της αεροπορικής μετακίνησης. Συνθήκες που μας κάνουν να ανησυχούμε για τις αρνητικές συνέπειες που τυχόν θα έχει αυτή η εκχώρηση στην διασυνδεσιμότητα των νησιών και της τυχόν κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης των αεροδρομίων, καθώς και της τιμολογιακής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη διασφάλιση των όρων που θα προασπίζουν το συμφέρον των κατοίκων, που θα ευνοούν την βιώσιμη ανάπτυξη τους και θα άρουν την απομόνωση τους.

Για το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά μας

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα για τους πρόσφυγες, όπου καταγράφηκαν θάνατοι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, απόπειρες αυτοκτονίας των προσφύγων στα κέντρα κράτησης και τους καταυλισμούς της Λέσβου, της Χίου της Σάμου, οι ροές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να αυξάνονται λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Το παρόν και το μέλλον τόσο των προσφύγων, όσο και των κατοίκων απαιτεί επιτακτικά την δημιουργία λύσεων, πρωτοβουλιών και προοπτικών βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού. Η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με το επικείμενο δημοψήφισμα και την πολιτική πίεση που ασκεί ο Ερντογάν στην Ευρώπη, οι βραδύτατες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι κρατικές παλινωδίες για τα  υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα κέντρα κράτησης και τα hotspots, δημιουργούν ένα ασφυκτικό και καθόλου ασφαλές όπως αποδείχτηκε  περιβάλλον για χιλιάδες ανθρώπους που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, όπου δεν είναι καν δυνατή η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αντίστοιχα οξύνουν την ένταση στις τοπικές κοινωνίες, που ανησυχούν δικαιολογημένα για την βιωσιμότητα , την κανονικότητα και την κοινωνική συνοχή των περιοχών μας από την παρατεταμένη και την αδιέξοδη πολιτική για ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε με μαζικότητα, και δεν έγινε μέχρι σήμερα δυνατό να γίνει διαχειρίσιμο από το επίσημο ελληνικό κράτος.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της η Γιούλα Αργυρούδη δήλωσε: «Τα ανυπέρβλητα προβλήματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, οδηγούν σε αδιέξοδο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν με το δίκιο τους αγανακτήσει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου πρέπει επιτέλους να εντατικοποιηθούν και να προχωρήσουν όπως και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ αλλά και η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετακίνηση προσφύγων προς δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Παράλληλα πρέπει να δοθεί λύση και για τους υπόλοιπους μετανάστες, όχι μόνο για τους δικαιούχους ασύλου. Ακόμα και από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, στην ουσία σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η συνεργασία, η ενημέρωση και η αξιοποίηση των πόρων από τη διαχειριστική αρχή είναι από τα βασικότερα ζητούμενα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πρωτίστως συντονιστικό ρόλο που προδήλως δεν ικανοποιεί. Σε επίπεδο Περιφέρειας πριν ακριβώς ένα χρόνο χαιρετίσαμε την πρόταση της κυρίας Περιφερειάρχη να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαχείριση του προσφυγικού έστω και στο «και πέντε», με την ελπίδα   παρά τις αντιθέσεις των παρατάξεων, αυτή  να λειτουργούσε συνθετικά και δεχθήκαμε υπό προϋποθέσεις να συμμετέχουμε σε αυτή εφόσον,  εφόσον γινόταν άμεση ενεργοποίηση της, κάτω από ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας, και πλαισιωνόταν από αποσπασμένο για την λειτουργία της προσωπικό. Που βρίσκεται σήμερα η επιτροπή αυτή και ποιο το έργο της; Φοβούμαστε ότι δεν έγινε τίποτα και η Περιφέρεια απέχει εκκωφαντικά.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Γιούλα Αργυρούδη 6945552553

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue