Οι επιδημίες της Οζώδους Δερματίτιδας (LSD) στην περιοχή των Βαλκανίων μειώθηκαν δραματικά κατά 95% από 7,483 το 2016 σε 385 το 2017, σύμφωνα με την EFSA.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός των βοοειδών – που συνιστά η EFSA το 2016 – είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να περιοριστεί η ασθένεια.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την EFSA παρέχει μια ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση του LSD και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Αναλύει επίσης τους παράγοντες κινδύνου για τη διάδοσή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις πληγείσες χώρες και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ωστόσο, ο κ. Alessandro Broglia, κτηνίατρος της EFSA, προειδοποίησε: «Ακόμη και αν ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη από την περιοχή και συνεπώς πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».
Το 2017 οι περισσότερες εκδηλώσεις – 379 – αναφέρθηκαν σε περιοχές της Αλβανίας όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.
Λίγες εστίες εμφανίστηκαν αλλού, με δύο στην Ελλάδα και τέσσερις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη διάδοση του LSD είναι η αύξηση του αριθμού των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο, ως αποτέλεσμα των θερμών θερμοκρασιών.
Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα ο κίνδυνος μόλυνσης είναι έξι φορές υψηλότερος μεταξύ των εκτρεφόμενων ζώων που έχουν πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο από ό, τι σε εκείνα που φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώην ομάδα είναι πιο εκτεθειμένη στη μετάδοση των εντόμων.
Δουλεύοντας μαζί
Η συνεργασία και η δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν στη συλλογή δεδομένων ήταν ζωτικής σημασίας για την έκθεση. Η EFSA χρησιμοποίησε δεδομένα που παρείχαν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο το Μαυροβούνιο,τη Σερβία και την Τουρκία.
Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr