Home ΚοινωνίαΕλλάδα ΜΜΘ: Αφιέρωμα στον Δ. Θέμελη: Απηχήσεις… από το μοιραίο ταξίδι στην Ικαρία

ΜΜΘ: Αφιέρωμα στον Δ. Θέμελη: Απηχήσεις… από το μοιραίο ταξίδι στην Ικαρία

by ikariaki.gr
15 views

Έργα μουσικής δωματίου του Θεσσαλονικιού συνθέτη, ερευνητή και δάσκαλου Δημήτρη Θέμελη παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ώρα 21:00, Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

Ο Δημήτρης Θέμελης, γιος του ποιητή Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε το 1931 και έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2017. Καθοριστικό για τη σταδιοδρομία του υπήρξε το γεγονός ότι την περίοδο της Κατοχής πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ικαρία –τόπο καταγωγής της μητέρας του–, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα από λυράρηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει τη ζωντανή πράξη της παραδοσιακής μας μουσικής. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το ταξίδι «μοιραίο», αφού η έρευνα και η ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής τον απασχόλησαν σταθερά σε όλη τη ζωή του. Παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση, εδραίωση και ανάπτυξη των μουσικών σπουδών και της μουσικολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Με αφετηρία ήδη το 1948, συνδύασε τους παραδοσιακούς αυτοσχεδιασμούς με την ενδελεχή μουσικολογική γνώση, επιτυγχάνοντας την έκφραση μιας ιδιαίτερης προσωπικής γλώσσας. Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης –βιολί και θεωρητικά– συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο και διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Με περίπου 450 έργα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πολυγραφότερους Έλληνες συνθέτες.

Η συναυλία στο Μέγαρο αποτελεί μια ερμηνευτική παρουσίαση στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Το μουσικολογικό έργο και οι συνθέσεις του Δημήτρη Θέμελη. Κριτική μελέτη του συγγραφικού έργου, υφολογική ανάλυση και ζητήματα ερμηνείας σε πιανιστικά έργα», της υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χριστίνας Σιδηροπούλου.

Πρόγραμμα

Α’ μέρος

Βιολοντσέλο και πιάνο: Τραγούδι χωρίς λόγια

Δίπτυχο

Σονατίνα αρ. 1, έργο 70

Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 4

Β’ μέρος

Δίπτυχο για σοπράνο σαξόφωνο και πιάνο

Tango για βιολί, ακορντεόν, πιάνο και κοντραμπάσο

Κρητικός χορός για βιολί, άλτο σαξόφωνο, πιάνο, κοντραμπάσο

Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 3, έργο 77

Εύη Δελφινοπούλου βιολί

Dmitry Gudimov βιολοντσέλο

Αθανάσιος Ζέρβας σαξόφωνο

Σταμάτης Πασόπουλος ακορντεόν

Ευγένιος Πολίτης κοντραμπάσο

Χριστίνα Σιδηροπούλου πιάνο

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ και ιδίως του ΤΜΕΤ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναυλίες: της Ορχήστρας Πνευστών του ΤΜΕΤ (10.5.2018), του μεταπτυχιακού «Μουσικές Τέχνες – Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις» (24.5.2018) και της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του ΤΜΕΤ (4.6.2018).

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.dailythess.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue