ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
24 Μαΐου 2018
FabLabs – makerspaces – desktop manufacturing: τι ειπώθηκε στην κοινή εκδήλωση ΤΕΕ – ΒΕΑ «Μηχανικοί, βιοτέχνες και μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και παράγουν με ευέλικτα ψηφιακά εργαλεία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού»
Γιώργος Στασινός: Η αξιοποίηση της τεχνικής επιστημονικής γνώσης και των νέων τεχνολογιών στην βιοτεχνία και την βιομηχανία είναι αναγκαίος όρος για την ανάπτυξη
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα και να κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό των ερευνητών επιστημόνων, σε βιώσιμες και παραγωγικές συνεργασίες με τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία
«Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, που διαθέτει η καταρτισμένη τεχνική επιστημονική κοινότητα, των νέων εφαρμοστηρίων, κυρίως μηχανικών, ώστε να συνδράμει στον καθημερινό αγώνα για ποιοτικό και οικονομικό προϊόν μιας βιοτεχνίας και της βιομηχανίας είναι προϋπόθεση για να πάμε τη χώρα μας ένα βήμα μπροστά. Και ταυτοχρόνως η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων, που παρέχει η τεχνολογία στην βιοτεχνία και τη βιομηχανία είναι αναγκαίος συνδυασμός για την οικονομική ανάπτυξη». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της εκδήλωσης με θέμα: «Μηχανικοί, βιοτέχνες και μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και παράγουν με ευέλικτα ψηφιακά εργαλεία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού / Fab Labs – makerspaces – desktop manufacturing», που διοργάνωσαν από κοινού το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στην αίθουσα κεντρικών εκδηλώσεων του ΤΕΕ.
-«Αν δεν αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, συνδυάζοντας τες με τον τομέα της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, τότε δεν θα καταφέρουμε πολλά στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός.
Εστιάζοντας στο γεγονός, ότι στις εργασίες της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και καλά παραδείγματα, με τη χρήση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, επιτυχημένης, παραγωγικά και οικονομικά βιώσιμης συνεργασίας του επιστημονικού δυναμικού με την βιοτεχνία και τη βιομηχανία, ο Γιώργος Στασινός χαρακτήρισε την εκδήλωση, που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και το ΒΕΑ, «από τις σημαντικότερες της τελευταίας τριετίας, που είναι Πρόεδρος στο ΤΕΕ».
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «στον συγκεκριμένο τομέα ανοίγει ένας νέος δρόμος, με σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, που ενδεχομένως να μην τον αντιλαμβάνονται όλοι εξ΄ αρχής», προσθέτοντας ότι «το ΤΕΕ θα αναλάβει συνεχείς πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συγκεκριμένες δραστηριότητες, με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».
«Το ΤΕΕ θα συνεχίσει και θα έχει μια διαρκή παρουσία, αναπτύσσοντας διαρκώς νέες πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο τομέα» είπε ο Γιώργος Στασινός και σημείωσε ότι: «Σκοπεύουμε παράλληλα με την ενημέρωση και την διοργάνωση νέων εκδηλώσεων να προχωρήσουμε και σε πρακτικά αποτελέσματα. Να είμαστε πρακτικοί. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα, να κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό των ερευνητών επιστημόνων, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν βιώσιμες και παραγωγικές συνεργασίες και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στον συγκεκριμένο τομέα».
«Οι εποχές αλλάζουν συζητάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση για νέες τεχνολογίες τις οποίες προσδιορίζουμε σε πολλά επίπεδα, εστιάζοντας κυρίως στις εφαρμογές που υπάρχουν στο internet, στις διάφορες πλατφόρμες που κυριαρχούν» σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «Η νέα τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και προωθητικά με τη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή και να φέρει σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία σίγουρα δεν έχουμε αξιοποιήσει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι σήμερα αλλά όμως αξιοποιούνται σε άλλες χώρες».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη για τη συνεργασία, τους εισηγητές της εκδήλωσης από την επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επιστήμονες και παραγωγούς επιχειρήσεων, που παρουσίασαν στις εργασίες της εκδήλωσης επιτυχημένες παγκοσμίως και στην Ελλάδα εφαρμογές. Όπως εφαρμοστήρια νέου τύπου, τα οποία, χρησιμοποιώντας ευέλικτες μηχανές με ψηφιακές δυνατότητες, π.χ. CNC, κοπής laser, τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printers), ρομπότ, κ.ά. αποτελούν εργαλεία επιτραπέζιας παραγωγής, μπορούν να εξερευνήσουν νέες ευκαιρίες για εξέλιξη ανταγωνιστικών και ελκυστικών προϊόντων, τόσο πειραματικά, όσο και παραγωγικά. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τον Λάμπρο Πυργιώτη, Μέλος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι «είναι πρωτοπόρος σε αυτά τα ζητήματα και μας βοηθάει να αντιληφθούμε ποιες είναι οι ανάγκες και ποιες είναι οι δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, που θα αναλάβουμε από εδώ και στο εξής».
Παύλος Ραβάνης Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Μία μικρή επιχείρηση και μία νέα επιχείρηση αν θέλει να γίνει ανταγωνιστική και να πρωτοτυπήσει πρέπει να καινοτομήσει» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Παύλος Ραβάνης Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογραμμίζοντας ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι βιοτέχνες, οι οποίοι δείχνουν ότι «ενδιαφέρονται για τις νέες εξελίξεις και το καινούργιο». Παράλληλα ο κ Ραβάνης τόνισε ότι «πολλές φορές πράγματα που γίνονται στη χώρα δεν φτάνουν ποτέ στις μικρές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις». Παράλληλα σημείωσε ότι έχουμε και θετικά παραδείγματα: «Καλούμαστε να τα δούμε και να διαπιστώσουμε πως μία μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση κατάφερε τελικά να γίνει μεγάλο όνομα και να πρωτοστατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά».
«Η καινοτομία πολλές φορές δεν έρχεται από την μικρή βιοτεχνία και από τον ίδιο τον βιοτέχνη αλλά έρχεται από μία συνεργασία που πρέπει να κάνει αυτός με έναν νέο επιστήμονα μηχανικό του Πολυτεχνείου ή με κάποιον άλλο άνθρωπο, ο οποίος θα του φέρει μία νέα και εφαρμόσιμη ιδέα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΒΕΑ και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παντρέψουμε τη θεωρία και την πράξη. Η σημερινή εκδήλωση έχει αυτό το σκοπό να διερευνήσει και να απαντήσει πως οι θεωρητικές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν πράξη»
Ο κ Ραβάνης μίλησε επίσης για τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε από πρόσφατη επίσκεψη του στα εφαρμοστήρια του ΕΜΠ και σε συνάντηση του εκεί με τον κ. Πυργιώτη, τονίζοντας ότι «έμεινε εντυπωσιασμένος από την εξαιρετική δουλεία που γίνεται σε Fab Labs και τις δυνατότητες που διανοίγονται στον συγκεκριμένο τομέα». «Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός είπε ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, τονίζοντας ότι η συνεργασία ΤΕΕ- ΒΕΑ θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Γεώργιος Παρμενίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Οι μηχανικοί των Πολυτεχνικών Σχολών είναι αυτοί, που κατά τεκμήριο είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην πρόκληση της εισαγωγής καινοτομιών και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην βιοτεχνία και στην βιομηχανία. Τη διάσταση αυτή ανέδειξε μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ και του ΒΕΑ ο Γεώργιος Παρμενίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε: «Στη σημερινή εποχή δεν είμαστε σε μία κατάσταση κανονικότητας να ακολουθούνται στάνταρς. Αντιθέτως τα στάντρς ανατινάζονται και απαιτείται σύλληψη του σχεδιασμού σχεδόν από μηδενική βάση. Δεν γνωρίζουμε ποιοι μπορούν να το κάνουν. Γνωρίζουμε όμως ποιοι είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να το κάνουν» και συνέχισε λέγοντας: «Αυτοί είναι έτοιμοι να το κάνουν είναι αυτοί, που έχουν εκπαιδευτεί, όχι στο να επαναλαμβάνουν και να διαχειρίζονται τα πρότυπα που εξαφανίζονται αλλά αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο πως επιλύονται μέσα στα χρόνια διάφορα συνδυαστικά προβλήματα. Αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί επί της ουσίας του σχεδιασμού».
«Μόνον στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αυτή είναι ουσιώδης διαφορά της Ανώτατης από την Ανώτερη Εκπαίδευση, γίνεται η εκπαίδευση επί της επίλυσης συνδυαστικών προβλημάτων και όχι μία τυπική η καθιερωμένη επίλυση», είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.
Ο Γιώργος Παρμενίδης ανέφερε ακόμη κατά την ομιλία του, ότι σε εποχές, που υπάρχει κλυδωνισμός των αξιών και τις κανονικότητας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές κρίσεις αναπτύσσονται προσπάθειες διαφορετικές ανά εποχή αλλά με κοινά χαρακτηριστικά, που αφορούν στην εισαγωγή τεχνικών καινοτομιών για να ξεπεραστεί η κρίση. Μίλησε με σχετικά παραδείγματα (πχ οι σούστες για τα στρώματα τον 19ο αίώνα, εισαγωγή από την πολεμική βιομηχανία νέων εφαρμογών επεξεργασίας μετάλλων το 19ο αιώνα), υπογραμμίζοντας ότι: «Το νέο προϊόν που θα βγει καλείται να απαντήσει σε μία οικονομική ανάγκη αλλά και στους νέους συμβολισμούς, που αναπτύσσονται για να θεραπεύσουν τις προηγούμενες χαμένες αξίες».
Στις σημερινές συνθήκες περιέγραψε ο κ Παρμενίδης ότι θέλουμε παράλληλα με το προσωπικό που στη βιοτεχνία είτε τη βιομηχανία θα δουλεύει τη μηχανή και ένα προσωπικό που «θα στήσει τη νοηματοδότηση του προϊόντος, τη φαντασιακή αναφορά του για να γίνει προϊόν, που θα απευθύνεται στην σημερινή αγορά» προσθέτοντας ότι «στις ημέρες μας με τη νέα τεχνολογία, ο ίδιος ο σχεδιαστής μπορεί να παράξει με ταχύτητα και να έχει απέναντι του το ίδιο το προϊόν».
Παρουσιάσεις από εταιρείες που επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της εσπερίδας του ΤΕΕ και ΒΕΑ έγιναν παρουσιάσεις από εταιρείες που επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες, σε πετυχημένες συνεργασίες και σε καινοτόμες δράσεις. Οι εκπρόσωποί τους μίλησαν για τα οράματα, τα κατορθώματα, αλλά και για τα εμπόδια της επιχειρηματικής τους πορείας στα νέα δεδομένα της αγοράς.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους της Folli Follie: Τον Παναγιώτη Μαρκίδη, FinTech Director QIVOS και τη Νεφέλη Χατζημηνά, Αρχιτέκτων Μηχανικό, Principal ArchitectScripta. Όπως επεσήμαναν η συνεργασία QIVOS και Folli Follie οδήγησε στην κατασκευή κοσμημάτων πληρωμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καταναλωτής αναζητά προϊόντα εύκολης και γρήγορης πληρωμής. Μέσω βραχιολιών, δακτυλιδιών κλπ της αρεσκείας του, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει εύκολα τις συναλλαγές του. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως είπαν οι δυο ομιλητές, 2 στις 5 συναλλαγές γίνονται ανέπαφα. Μπορεί αρχικά να διαπιστώθηκε ότι το μέταλλο είναι εχθρός της ασύρματης μετάδοσης, όμως, το πρόβλημα ξεπεράστηκε και μέσα σε έξι μήνες το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.
Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους της BiC Violex: Αντώνιο Λύτσικα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Τεχνικό Διευθυντή και Βασίλη Ντάβο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Διευθυντή Τμήματος Βιομηχανοποίησης Προϊόντων – Έρευνα και Ανάπτυξη Ξυριστικών Προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους τόνισαν πως η BIC κατασκευάζει ημερησίως 8,5 εκατομ. ξυριστικά προϊόντα που προορίζονται για παγκόσμια κατανάλωση. Αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και μηχανών με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων, σε όλο το φάσμα παραγωγής. Η ψηφιακή τεχνολογία αφορά σε: 3D σχεδίαση, 3D προσομοίωση, κατασκευή πρωτότυπων με 3D printing, ψηφιακή επικοινωνία, πληροφορία και παραγωγή.
Η επόμενη παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους της OTE–ESTATE: Νεφέλη Χατζημηνά, Αρχιτέκτων Μηχανικό, Principal ArchitectScripta, Γεώργιο Ταμπουρέα, Πολιτικό Μηχανικό, Διευθυντή Κατασκευής OTE-ESTATE και Μανώλη Κορρέ, CEng Electrical & Electronics Engineer, Τεχνικό Διευθυντής FOTEP. Μίλησαν για τη συνεργασία τους με τη Fab Lab, η οποία διαθέτει –όπως υπογράμμισαν- γερά μυαλά και χρόνο που καμιά εταιρεία δεν διαθέτει. Η Fab Lab «έχει τη δυνατότητα να γίνει κοιτίδα παραγωγής προϊόντων», είπαν χαρακτηριστικά και ακόμη ανέφεραν πως «μονόπλευρες τοποθετήσεις δεν έχουν πλέον μέλλον στην αγορά».
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της LUDD Makerspace, από τον Μανώλη Λεβεδιανό, Μηχανολόγο Μηχανικό, Συνιδρυτή συνεταιρισμού εργαζομένων Practa. Το εγχείρημα της Makerspace είχε ως στόχο, δήλωσε, τη δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από την κουλτούρα των κατασκευών και τη προώθηση ανοικτού σχεδιασμού και ανακατασκευής. Η αναβίωση της τοπικής παραγωγής και η διασύνδεση του ψηφιακού αντικειμένου με καθαρά παραδοσιακούς κλάδους.
Εκ μέρους της Athens Makerfaire μίλησε ο Σταύρος Μεσσήνης, διοργανωτής Athens Makerfaire/ Robotex, Ιδρυτής The Cube Athens. Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το Makerfaire είναι ένα «πανηγύρι» για την κατασκευή μικρών –και όχι μόνο- αντικειμένων. «Ετοιμαζόμαστε και για ένα πανηγύρι ρομποτικής, το robotex, τον ερχόμενο Νοέμβριο» τόνισε. Και ανέφερε πως τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν στην πρακτική, όχι μόνο στη θεωρία.
Επίσης, έγινε παρουσίαση των Δημοτικών Εργαστηρίων Ανοιχτών Τεχνολογιών (Open Labs) από τον Θεόδωρο Καρούνο, Αντιπρόεδρο ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), ο οποίος και τόνισε πως πρόκειται για ένα δίκτυο εργαστηρίων από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. «Εμείς επενδύουμε σε ανθρώπους που κατασκευάζουν» επεσήμανε.
Τέλος έγινε συνομιλία με την ομάδα του FabLabAthens, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία και έθεσε τους προβληματισμούς της για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πρωτεύουσα, καθώς και ανοιχτή συζήτηση.
Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση:
https://www.youtube.com/watch?v=4Tr9YAK4Sos