Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μετά από πρόταση Πατούλη, σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση

Μετά από πρόταση Πατούλη, σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση

by ikariaki.gr
11 views

Μετά από πρόταση Πατούλη, σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση.

Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που απαιτούνται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν επίσης η υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη και ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης.

Αποδεκτή η πρόταση Γ. Πατούλη για σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών του ΥΠΕΣ

Την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, υπογράμμισε στην αρχική του εισήγηση ο κ. Πατούλης. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.

Ειδικότερα, διατύπωσε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης.

Έμφαση έδωσε στα ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι «αφυδατωμένη» από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία νευραλγικών δομών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίησή τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι Δήμοι έχουν ώριμες μελέτες για νέες δομές αλλά οι Περιφέρειες δεν τις χρηματοδοτούν, με συνέπεια να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Ο κ. Πατούλης έθεσε κατά τη συζήτηση και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στους πολίτες το «πάγωμα» σημαντικών έργων εξαιτίας διατάξεων του ν. 4412/2016 του υπ. Υποδομών, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσα τροποποιήσεις για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δήμοι.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 118 σε αριθμό, σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων και επισήμανε τη βούληση του να δρομολογηθούν δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Γ. Πατούλης: Δώστε πόρους και αρμοδιότητες στους Δήμους

Σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων ο κ. Πατούλης εστίασε:

-Στη μη απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους για υποδομές και έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ να αυξηθεί από 2,5 στο 7,5% το ποσοστό των πόρων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στους πολίτες και όχι στα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.

-Στη μη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων, επισημαίνοντας ότι και το 2018 δεν προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό τα 214 εκ. ευρώ, ως η πρώτη δόση των παρακρατηθέντων

-Στη μείωση των ΚΑΠ κατά 60% από το 2009 μέχρι το 2018,υπογραμμίζοντας πως βασική διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης της στο 8% του ΑΕΠ

-Στον περιορισμό των πόρων της ΣΑΤΑ από 1.107 εκ. ευρώ το 2009 σε 180 εκ. ευρώ το 2018, γεγονός που, όπως ανέφερε, πάγωσε τις τοπικές επενδύσεις

«Απαιτείται η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων»

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που απαιτούνται στο νόμο Κλεισθένη ο κ. Πατούλης εστίασε στα εξής ζητήματα:

– Στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής, επαναδιατυπώνοντας το αίτημα της ΚΕΔΕ καθιέρωσης πλαφόν 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

-Στην επαναφορά των Κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι καθιερώνεται ένας επιπλέον βαθμός Αυτοδιοίκησης, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

-Στην ανάγκη διατήρησης του προληπτικού ελέγχου στους Δήμους, τονίζοντας πως η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα και σημειώνοντας πως απαιτείται η θεσμοθέτηση ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους Δήμους που θα διασφαλίσει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεων των οργάνων της Διοίκησης.

Σε ότι αφορά τη διάταξη που προβλέπει την έκπτωση αιρετού από το αξίωμα του, επαναδιατύπωσε το αίτημα της ΚΕΔΕ να ισχύει το μέτρο της αργίας μόνο στην περίπτωση της έκδοσης καταδικαστικής οριστικής πρωτόδικης απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για όλες τις παθογένειες που υπάρχουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με έμφαση τις δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νόμου Κλεισθένη, ο οποίος, όπως ανέφερε, αντί να ενισχύει την τοπική διακυβέρνηση προωθεί την ετεροδιοίκηση. «Θα περιμένουμε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του υπουργού γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο» τόνισε.

O Υπουργός Εσωτερικών

O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στους Δημάρχους ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση εκτός από τον εκλογικό νόμο, περιλαμβάνει και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με παράλληλη μεταφορά πρόσθετων πόρων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού (118 θέσεις) σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και κάλεσε τους Δημάρχους να ενημερώσουν άμεσα για τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος που υπάρχει στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων, με σημαντική αύξηση των κονδυλίων και ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλα τα ώριμα σχέδια που υπάρχουν στους Δήμους, για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία μόνιμη ομάδα συνεργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άμεση εξεύρεση λύσεων.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνάντηση.

«Έγινε μία πολύ αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που κράτησε τρεις ώρες περίπου. Τέθηκαν όλα τα θέματα και από τη δική μας τη μεριά, τη μεριά του υπουργείου, αλλά και από την πλευρά των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μία κοινή αντίληψη ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με συνεργασία και μάλιστα αυτή η συνεργασία δεν θέλουμε να μείνει στα λόγια, αλλά θέλουμε να έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Συμφωνήσαμε να υπάρξει μία κοινή ομάδα εργασίας η οποία με συστηματικό τρόπο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά θέματα. Η αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος βαθμός, ο οποίος έχει την πιο άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι απαραίτητη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η συνεργασία που θέλουμε να έχουμε σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό και οικονομικό, δεν αφορά μόνο τη σχέση του Υπουργείου Εσωτερικών με τον φορέα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, αλλά αποτελεί και στοίχημα για τη συνολική πορεία της χώρας από δω και εμπρός.

Πλέον έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, τον «Κλεισθένη Ι», ο οποίος είναι νόμος του κράτους και θα επιδιώξουμε να εφαρμοστεί με τον πιο λειτουργικό πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ίδια την αυτοδιοίκηση, για το καλό της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και ύστερα, όμως, υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα τα οποία απαιτούν επιπλέον ρυθμίσεις κι εμείς όπως είπαμε και στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ είμαστε στην διάθεσή τους, για να τα συζητήσουμε και κυρίως να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, θεσμικές και νομοθετικές, για να τα επιλύσουμε. Ακόμα και τα ζητήματα που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως δευτερεύοντα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των δήμων.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα οικονομικά των δήμων και στα ζητήματα της χρηματοδότησης. Είχε αναπτυχθεί μία πολύ καλή συνεργασία και το προηγούμενο διάστημα με το υπουργείο, η οποία αποκρυσταλλώθηκε και στα Επενδυτικά Προγράμματα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία υλοποιούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτά τα προγράμματα με στοχευμένο τρόπο για να ικανοποιήσουμε ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες στην έκδοση νέας Πρόσκλησης από τον «ΦιλόΔημο» για τη χρηματοδότηση μελετών νέων δομών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αυτό ήταν και ένα αίτημα των δήμων, το οποίο είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ενίσχυση των δομών και θα το κάνουμε πράξη μέσα από τον «ΦιλόΔημο».

Ενημερώσαμε επίσης τους δημάρχους ότι δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η έκδοση της προκήρυξης για νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, 118 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες αυτών των δήμων, που αντιμετωπίζουν πολύ ιδιαίτερες δυσκολίες. Δήμοι από το Αγαθονήσι μέχρι την Ιθάκη και νομίζουμε ότι είναι μία πρωτοβουλία πάρα πολλή σημαντική, την οποία φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους Δήμους να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, για να δούμε πώς σταδιακά -τώρα που η χώρα έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, καθόσον βγήκαμε από τα μνημόνια- θα αποκαταστήσουμε σταδιακά την εύρυθμη λειτουργία τους, με σταθερό, μόνιμο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό εκεί που χρειάζεται. Αυτή είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες το επόμενο διάστημα. Γνωρίζετε άλλωστε ότι τρέχει και ο διαγωνισμός για τις 8.500 μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας. Μία πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη λειτουργία την οποία καλούνται να επιτελέσουν οι δήμοι.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη λειτουργία των Δήμων, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναφέρουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα με αντίστοιχες προσλήψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό επίσης είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ αρμοδιοτήτων και διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, αλλά και της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης, Δήμοι, Περιφέρειες, Κεντρικό Κράτος. Από τον «Κλεισθένη Ι» προβλέπονται ειδικές Επιτροπές επιφορτισμένες με αυτήν ακριβώς τη λειτουργία. Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να ανατεθούν σε εκείνο το επίπεδο της διοίκησης, ώστε να επιτευχθεί η πιο αποτελεσματική λειτουργία. Αυτές οι Επιτροπές έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, 4 μήνες, δεν τις παραπέμπουμε στο διηνεκές και συμμετέχουν σε αυτές και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Στόχος μας είναι να έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος του χρόνου σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στο βαθμό του εφικτού θα ξεμπλέκει όσο γίνεται το κουβάρι των αρμοδιοτήτων που τόσο πολύ απασχολεί και προβληματίζει και τους φορείς αυτοδιοίκησης.

Συνοψίζοντας, έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είπαμε και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι έχουμε επίγνωση των χρονικών περιορισμών μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Μπορούμε μέχρι τον Μάιο του 2019 να κάνουμε πολλά για την αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει εφόσον έχουμε μία καλή και παραγωγική συνεργασία. Σήμερα κάναμε ένα καλό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες αντιξοότητες. Από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Το συζητήσαμε χθες με τους εκπροσώπους των Περιφερειών, το συζητήσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους των Δήμων. Αυτά τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση είναι πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού. Όσοι λένε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το οποίο πέτυχε κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση, στην τέταρτη αξιολόγηση με τους θεσμούς, δηλαδή την επαναφορά του κανόνα 1 προς 1, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στο ένα προς πέντε, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα του τι υφίσταται αυτή τη στιγμή στη δημόσια διοίκηση είτε έχουν άλλη σκοπιμότητα μυαλό τους, δηλαδή την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του Κράτους της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Νομίζω ότι πρέπει όλοι σε αυτά τα ζητήματα να τοποθετούμαστε με σοβαρότητα, είναι ζητήματα που αφορούν όχι την πολιτική μιας κυβέρνησης και μόνο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια και οι πολιτική μας είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό συνεργαζόμαστε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εκεί που απαιτείται, για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Όσοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους καλό θα ήταν να τα καταθέσουν στον ελληνικό λαό και στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Να γίνει μία ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση. Αν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση χώρας, αν μιλάμε για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες, στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού, εξειδικευμένου προσωπικού, εκεί που υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλη ανάγκη».

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.aftodioikisinews.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue