Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

by ikariaki.gr
9 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

08/03/2019

ΘΕΜΑ:  Μήνυμα της Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Ισότητας των Φύλων κ. Μ. Χρυσοβελώνη, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Σήμερα τιμάμε τους αγώνες του Γυναικείου Κινήματος.

Αναστοχαζόμαστε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που πρέπει να διαμορφώσουμε με σκοπό την επίτευξη των στόχων για την ισότητα.

Νομοθετούμε, δημιουργούμε συμμαχίες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την συμμετοχή στην παγκόσμια απεργιακή κινητοποίηση με αιτήματα την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, της έμφυλης βίας και την διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Για τη μαθήτρια, τη μητέρα, την εργαζόμενη,  για την ηλικιωμένη. 

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων, κ. Φ. Κούβελα, αποφασίστηκε όλες οι δραστηριότητες της ΓΓΙΦ αυτού του μήνα να είναι αφιερωμένες στις Γυναίκες.

Σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας, κ. Ε. Αγαθοπούλου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση σε παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Θήβας στις 14 Μαρτίου («Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι εθνοσημο-1020x1024.png

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

08|03|2019

ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, στην Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της ειδικής αναφοράς για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.


Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμες κυρίες βουλεύτριες,
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,

Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη να απευθύνομαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία, σήμερα 8 Μαρτίου. Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες  φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα πλην ζητούμενα σε εμάς τους πολίτες της Ευρώπης, δυστυχώς ακόμη, εκτός συζήτησης, δυσεύρετα και σπάνια σε πολλές γωνιές της γης τον 21ο αιώνα.

Όπως το δικαίωμα των κοριτσιών για πρόσβαση στην εκπαίδευση, το αίτημα των γυναικών να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν ισότιμα το προϊόν του μόχθου της εργασίας τους. Μιας εργασίας συχνά αδήλωτης, αφανούς ή εμφανούς αλλά άνισης, υπο – αμειβόμενης, συχνά σε συνθήκες απάνθρωπες, εξευτελιστικές. Βεβαίως, εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και η ανεργία, στην οποία επίσης εμφανίζονται διακρίσεις, δηλαδή οι γυναίκες άνεργες να είναι σημαντικά περισσότερες από τους άνδρες.

Βεβαίως, δεν εργαζόμαστε ούτε διεκδικούμε την ισότητα στην ανεργία, αλλά την ισότητα στην εργασία.


Σήμερα, 8 Μαρτίου, το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού και δυνατότητας, εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων, όλο και συχνότερα ακόμη και της ίδιας της ζωής, λόγω φύλου.


Χαιρετίζουμε και στρέφουμε τις ενέργειες μας στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.
Κυρίως χαιρετίζουμε τις γυναίκες που στερούνται της δυνατότητας να μιλήσουν, να ακουστούν, να φανούν, αλλά είναι εδώ, υπάρχουν, μοχθούν, αγωνίζονται, έχουν υπόσταση και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον που δεν θα τις εξαιρεί.

Τιμούμε τις αγωνίστριες γυναίκες της ιστορίας, όπως εκείνες στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και τις αρχές του 20ου, που αξίωσαν μέσα από διαδηλώσεις, φυλακίσεις, θυσίες με θανάτους, ακόμη και επαναστάσεις, να γίνουν διακριτές, να επιβάλλουν την καθιέρωση – έστω για μία ημέρα τον χρόνο – να αναστοχαζόμαστε την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Χαιρετίζουμε την Παγκόσμια Απεργία που ξεκίνησε από το 2016 με πρωτοβουλία φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων και την συμμετοχή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο σε αυτήν κάθε 8 Μαρτίου. Παροτρύνουμε τις εργαζόμενες της χώρας μας να συμμετέχουν σήμερα, αφού οργανώσεις και σωματεία της χώρας μας υιοθέτησαν την πρωτοβουλία  για πρώτη φορά.

Τα προβλήματα είναι κοινά, αν και δεν είναι πάντοτε ίδια. Αλλά οι διεκδικήσεις πρέπει να είναι κοινές και δυναμικές για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις, στους αποκλεισμούς, στις ανισότητες, στη βία και τις δολοφονίες λόγω φύλου.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, trafficking, bulling, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες, εξαιτίας μιας άθλιας νοοτροπίας και στερεοτύπων που θέλουν τη γυναίκα υποδεέστερη, αμελητέα, πάντοτε υπόλογη, υπόδουλη, ετερόφωτη, αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας, πολίτη δεύτερης κατηγορίας και ποτέ αυθύπαρκτη, αυτόφωτη, ισότιμη, ελεύθερη.


Στη χώρα μας δεν λείπουν τα περιστατικά έμφυλης βίας, εκμετάλλευσης, διακρίσεων, ακόμη και δολοφονιών.



Η Ελένη στη Ρόδο, η Λίνα στη Θεσσαλονίκη, η Μυρτώ στην Πάρο, η Αγγελική στην Κέρκυρα και μόλις προχθές η Κατερίνα στην Σητεία είναι μόνο κάποιες από τις πρόσφατες υποθέσεις που μας συγκλόνισαν σαν άτομα και σαν κοινωνία.


Πολλές άλλες διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ίσως και τώρα που μιλάμε. Καθημερινά σιωπηλά εγκλήματα που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνικά και πρέπει να μας αφορούν όλους. Έμφυλα εγκλήματα που τα εισπράττουμε ως εγκλήματα κατά της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, κατά της ευημερίας και της ανάπτυξης, κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών. Εν τέλει κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.


Όμως υπάρχει ελπίδα και κόπος που καταβάλλεται για να αντιμετωπισθούν αυτά τα φαινόμενα.
Καθημερινά είναι πολλές εκείνες οι περιπτώσεις έμφυλης βίας που χειρίζονται επιτυχημένα τα στελέχη των δομών μας στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, στους  Ξενώνες Φιλοξενίας, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.


Καθημερινά είναι τα ραντεβού γυναικών θυμάτων βίας, διακρίσεων, ανισοτήτων με τους επιστήμονες των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, τους δύο πυλώνες άσκησης κρατικής πολιτικής ισότητας που εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες δίνεται η πραγματική «μάχη» που ενθαρρύνει και προστατεύει τις γυναίκες  να αποδράσουν από την σιωπή, να σπάσουν τον κύκλο της βίας, να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους, να αλλάξουν τη ζωή τους, να νιώσουν ασφαλείς οι ίδιες και συχνά και τα παιδιά τους, να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, να πραγματώσουν ό,τι επιθυμούν.

– Για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, εισάγεται στην Βουλή για να νομοθετηθεί ένα πλαίσιο όρων που προβλέπει εκείνα που πρέπει να γίνονται σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, σε κάθε εταιρεία, για να πραγματωθεί η Ισότητα των Φύλων σε κάθε τομέα της σύγχρονης κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου που οι δημοκράτες βουλεύτριες και βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν και να στηρίξουν δίνοντας μήνυμα ενότητας στα θέματα Ισότητας. Βεβαίως, θα δεχθούμε και προτάσεις βελτίωσης.

– Στην θητεία αυτής της Κυβέρνησης εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 20120 με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Από αυτό το σχέδιο εκπορεύονται καθημερινά δράσεις και πολιτικές για να υποστηριχθούν οι γυναίκες στην οικογένεια, στην δουλειά, στην αγροτική οικονομία, στην ανεργία, στην εξειδίκευση.

– Στην θητεία αυτής της Κυβέρνησης επίσης κυρώθηκε με νόμο η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», δηλαδή η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας ορίζει τον κώδικα και τις πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνω ότι η σύμβαση αυτή υπεγράφη από το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου του 2011, κατά την 121η συνεδρίαση του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στην μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών – όχι τυχαία κατά την άποψη μου – έμενε στο ράφι μέχρι να κυρωθεί.

– Τις επόμενες ημέρες, για μία ακόμη φορά, θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας και την φωνή επίδρασης της για τα θέματα Ισότητας Φύλων, στην σημαντικότερη ετήσια σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών – Υφυπουργών που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ. Εκεί έχουμε προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες καλά για να προωθήσουμε τον διακρατικό διάλογο για τα θέματα υποστήριξης της γυναίκας και για να αναπτύξουμε συνεργασίες στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στις χώρες της Μεσογείου  που αλληλοεπιδρά το σοβαρό πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. 

Ασφαλώς, κατά την γνώμη μου, η Ισότητα των Φύλων θα διαβαίνει «στενωπούς» μέχρις ότου εκδημοκρατιστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η λειτουργία της οικονομίας. Με νεοφιλελεύθερες, αφοριστικές, άδικες οικονομικές πολιτικές, πόσο μάλλον με εκφασισμό της οικονομίας, ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε των φύλων, αλλά ούτε και καμία άλλη.
Συνεπώς, το μεγάλο βήμα με την έξοδο από την εξουθενωτική οικονομική εποπτεία και την λογική των μνημονίων που επέτυχε η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2018, δημιουργεί έναν οδικό χάρτη με καλή προοπτική και για τα θέματα Ισότητας των Φύλων και για την υποστήριξη της γυναίκας.

Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι,

Σήμερα, έχουμε λόγους, όχι να γιορτάζουμε, αλλά να αναστοχαζόμαστε για το πού βρισκόμαστε, τι καταφέραμε και πόσα – πολλά – πρέπει ακόμη να κάνουμε. Ωστόσο, έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένες και ικανοποιημένοι, να έχουμε ελπίδα.


Δεν θεωρούμε ότι πρεσβεύουμε το μοναδικό, το εξαίρετο. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Δεν κομπάζουμε για την ευαισθησία μας. Είμαστε κρίκοι μιας μακριάς αλυσίδας που θα συνεχίσει να ενώνει ανθρώπους, βουλήσεις, οράματα, στόχους, σκοπούς, αγώνες, προσπάθειες για την εδραίωση της ισότητας σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.


Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε όσα έκαναν προκάτοχοι, φορείς, Κινήματα, Οργανώσεις, επιστήμονες, μεμονωμένοι πολίτες, άνδρες και γυναίκες για την  Ισότητα των Φύλων. Απευθύνουμε ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται, ώστε να εδραιωθούν κεκτημένα,να κατακτηθούν δικαιώματα, να διευρυνθούν και συχνά να εξειδικευτούν προστατεύοντας το σύνολο, το μεγάλο, το καθολικό, αλλά συνάμα το μοναδικό, το εξατομικευμένο, το μεμονωμένο.

Απευθύνομαι στην εθνική αντιπροσωπεία με την ιδιότητα της Υφυπουργού Εσωτερικών, με αντικείμενο εργασίας την ισότητα των Φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Με άλλα λόγια, υλοποιώντας την απόφαση αυτής της κυβέρνησης να αναβαθμίσει πολιτικά τα θέματα ισότητας, για πρώτη φορά σε επίπεδο Υφυπουργού από τον περασμένο Αύγουστο που ανέλαβα καθήκοντα.


Απευθύνομαι σε εσάς σήμερα  «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σε μια χρονική συγκυρία που εγγράφεται για συζήτηση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο Νομοσχέδιο για την Ισότητα των φύλων, για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια, μαζί με διατάξεις για την ιθαγένεια και τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».


Μετά από εξαντλητική, επίπονη συνεργασία, διαβούλευση και διάλογο με εκπροσώπους, φορείς, Κινήματα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, επιστήμονες, φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που ορίζει το πλαίσιο στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα μέσα στο οποίο θα εφαρμοστούν πολιτικές ισότητας. Όχι προαιρετικά, όχι επιλεκτικά, όχι τυχαία, όχι εν μέρει, όχι περιστασιακά, κατά βούληση και εξαίρεση.

Εισάγουμε διατάξεις που ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια, κάθε Υπουργείο, κάθε επιχείρηση πλέον των 50 εργαζομένων, κάθε Μέσο Ενημέρωσης, εκπαιδευτική βαθμίδα, δομή υγείας και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή υπηρεσία θα πρέπει υποχρεωτικά, σε μόνιμη βάση, με ελεγκτικό μηχανισμό και χρηματοδότηση να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές ισότητας.

Εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των Δομών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ που μετασχηματίζονται σε προνοιακές και διατηρούμε το ανθρώπινο δυναμικό τους και την πολύτιμη εμπειρία του, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υιοθετούμε ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις εθνικές εκλογές από το 30%, στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ανά εκλογική περιφέρεια, όπως είχε νομοθετηθεί με τον «Κλεισθένη» για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Όπως ήδη πλέον θα συμβαίνει για τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αθλητικών Ομοσπονδιών, μετά από νομοθέτηση των αρμόδιων υπουργείων στην οποία οι συνάδελφοι έχουν προχωρήσει.

Θεσπίζουμε αυστηρούς Κώδικες Δεοντολογίας για την απάλειψη κάθε έμφυλης διάκρισης και απάλειψη αρνητικών στερεοτύπων από δημόσια έγγραφα, προγράμματα και διαφημίσεις σε Μέσα Ενημέρωσης.


Χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες – θύματα ρατσιστικής, σεξιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων και ενισχύουμε τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα . Όπως ήδη συνέβη με τα Σύμφωνα πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τις πολιτικές ισότητας που θα εφαρμόσουν οι νέοι αιρετοί μετά τις εκλογές του Μαΐου.


Είμαστε σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, την συνδρομή τους στην προστασία θυμάτων βίας, την εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών, παιδαγωγών από την προσχολική ηλικία, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και κάθε πολίτη.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί υποχρέωση στην πολιτική δράση. Μπορεί να μας ενώσει ως πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου, να απαντήσει στη βία, στο διχασμό, στον  συντηρητισμό, στον ρατσισμό, στο νεοφασισμό.

   Γιατί απλά, η ανθρωπιά, η ευημερία, η ανάπτυξη, η ίδια η Δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων.

Σας ευχαριστώ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue